Επανάσταση στα λάστιχα με σύστημα παρακολούθησης

Επανάσταση στα λάστιχα με σύστημα παρακολούθησης

Η Goodyear Dunlop υποστηρίζει πως τα λάστιχα γίνονται ευφυέστερα και όπως φαίνεται, έχει τα τεκμήρια για να το αποδείξει.

Η Goodyear Dunlop παρουσιάζει το μέλλον της τεχνολογίας των ελαστικών, αυτών που γίνονται όλο και περισσότερο ευφυή με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που ενσωματώνονται σε αυτά.

Η εταιρεία έχει αναγγείλει ότι ο μελλοντικός στόχος της είναι να αυξήσει τη νοημοσύνη των ελαστικών σε σημείο τέτοιο που να παρέχουν, σε πραγματικό χρόνο, ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον οδηγό. Η επιχείρηση απολαμβάνει ήδη την επιτυχία της στις βιομηχανίες των φορτηγών και του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τη βραβευμένη τεχνολογία προσδιορισμού ραδιοσυχνότητας RFID.

Το βασικό στοιχείο αυτής της τεχνολογίας είναι ένα μικροσκοπικό τσιπ ενός εκατοστού. Το μικροτσίπ ενσωματώνεται στο ελαστικό στη γραμμή παραγωγής του και είναι προγραμματισμένο με ένα μοναδικό κώδικα που προσδιορίζει το εκάστοτε ελαστικό, επιτρέποντας την αυτόματη ανάγνωσή του για να δείχνει τον τύπο και το μέγεθος του ελαστικού, καθώς επίσης και τον μοναδικό αριθμό της ταυτότητάς του.

Η τεχνολογία αυτή φέρνει την επανάσταση στους αγώνες αυτοκινήτου. Στο Πρωτάθλημα Dunlop MSA British Touring Car (BTCC) και στο Dunlop Motorsport Europe του 2011 υιοθετήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στον κόσμο των ελαστικών μηχανοκίνητου αθλητισμού αυτή η τεχνολογία, με όλα τα ελαστικά των αυτοκινήτων του BTCC –που προέρχονταν αποκλειστικά από την Dunlop– να «διαβάζονται» αυτόματα τη στιγμή που τα οχήματα περνούσαν τη γραμμή των πιτς. Αυτό διασφάλιζε ότι κάθε αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε ανά πάσα στιγμή τα σωστά και επισήμως προβλεπόμενα ελαστικά. Η Goodyear Dunlop έχει εργαστεί σκληρά σε αυτό το σύστημα για πολλά έτη και το έχει αξιοποιήσει επίσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγώνων φορτηγών της FIA. Όλα τα ελαστικά αγωνιστικών φορτηγών Goodyear 315/70R22.5 είναι κατασκευασμένα με ενσωματωμένο σύστημα RFID. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται από την εταιρεία για διοικητικούς λόγους στους αγώνες και από τους αξιωματούχους της FIA (Federation Internationale de l’Automobile) για τον σκοπό της τήρησης των κανονισμών.

Η Goodyear Dunlop προσδοκά την εγκατάσταση του συστήματος RFID και σε άλλους τύπους και μεγέθη ελαστικών της αγοράς των φορτηγών στο εγγύς μέλλον και τη συμμετοχή του σε άλλα πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτήν την περίοδο τα ελαστικά που διαθέτουν τσιπ RFID παράγονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Dunlop Motorsport στο Μπέρμινχαμ της Βρετανίας και στα εργοστάσια της Goodyear Dunlop στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Ενώ τα τσιπ RFID αυτήν την περίοδο αναγράφουν μόνο τα στοιχεία προσδιορισμού του κάθε ελαστικού, είναι δυνατό στο μέλλον να ενσωματώνουν και άλλα στοιχεία, έτσι ώστε να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο και άλλες σημαντικές πληροφορίες.



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved