Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός

Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός

Κακή βραδιά για τον Παναθηναϊκό και απρόσμενη ήττα από τη μεταμορφωμένη Μακάμπι, η οποία επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 94-92 στην παράταση και έσπασε το πλεονέκτημα της έδρας, μετατρέποντας σε... γρίφο τη μάχη της πρόκρισης στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Ολοι όσοι πίστευαν - και δήλωναν... - πως το δεύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Ισραηλινούς θα ήταν τελείως διαφορετικό απ' το πρώτο, δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με πολλά προβλήματα στην απόδοσή της στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, έδωσε στη Μακάμπι το δικαίωμα, να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει το 1-1. Και δυστυχώς για τους 20.000 οπαδούς των πρασίνων που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού στο 4ο δεκάλεπτο και η πολύ καλή παρουσία του στην παράταση, δεν στάθηκαν αρκετά για να αποτρέψουν την ήττα.

Και καθώς η προχθεσινή ήττα δεν σήμαινε ότι η ισραηλινή ομάδα απώλεσε και τον χαρακτήρα πρωταθλήτριας που διαθέτει, με εμφάνιση 100% βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο ματς, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το πράσινο μπλακ άουτ και τα λάθη στο πρώτο ημίχρονο και πέτυχε την «ισοφάριση».

Με υπερπροσπάθεια στο 4ο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει το παιχνίδι στην παράταση, όπου θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, αλλά «πλήρωσε» το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι στις τρεις τελευταίες επιθέσεις του, ενώ δικαιούται να διαμαρτύρεται για το μην καταλογισμό φάουλ στον Γιασικεβίτσιους στην τελευταία φάση του αγώνα. Μια φάση εξόφθαλμη που μόνο οι διαιτητές του αγώνα δεν είδαν, στερώντας έτσι από τους πράσινους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν μια επική ανατροπή, αφού είχαν βρεθεί να χάνουν μέχρι και με δέκα πόντους.

Πλέον, όλα θα κριθούν στο Τελ Αβίβ, εκεί όπου ο Πρωταθλητής Ευρώπης θα έχει δύο ευκαιρίες, την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη (27/03) και Πέμπτη (29/03), για να πάρει πίσω το... αίμα του και μαζί είτε το πλεονέκτημα έδρας   με μία νίκη – είτε ακόμα και την πρόκριση στο Final 4, αν καταφέρει να κάνει το δύο στα δύο.

Ισορροπημένο ήταν το ξεκίνημα του αγώνα (7-6), με τον Ντέιβιντ Μπλατ από τη μία πλευρά να έχει δώσει εντολή να περάσει η μπάλα στη ρακέτα και από την άλλη τους πρωταθλητές Ευρώπης να στηρίζουν το παιχνίδι τους στην περιφέρεια. Κυρίαρχη μορφή στα πρώτα λεπτά του αγώνα για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος με έξι πόντους, χάρη σε δύο εύστοχα τρίποντα, έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων (11-6) στην ομάδα του.

Πολύ γρήγορα, μετά το πέρας του πρώτου πεντάλεπτου, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άλλαξε τους δύο ψηλούς του (είχε ξεκινήσει με τους Σμιθ και Μάριτς), ρίχνοντας στον αγώνα τους Τσαρτσαρή και Μπατίστ. Οι Ισραηλινοί, όμως, δεν αιφνιδιάστηκαν και με αιχμή του δόρατος στο σκοράρισμα τους Μπλου και Σμιθ κατάφεραν να ισοφαρίσουν (13-13), στο 7’. Ο Μάικ Μπατίστ, με τέσσερις πόντους, έπιασε αμέσως δουλειά στην αντίπαλη ρακέτα, όμως ο Λάνγκφορντ είχε τις απαντήσεις για λογαριασμό των Ισραηλινών (18-18). Δύο τρίποντα του Κώστα Τσαρτσαρή έφεραν τον Παναθηναϊκό στο +4 (24-20), σκορ με το οποίο γράφτηκε το φινάλε της πρώτης περιόδου.

Με επιμέρους σερί 5-2 και με διάθεση να ανοίξει το ρυθμό του αγώνα μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός, που προηγήθηκε με 29-22. Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και με τους Γιασικεβίτσιους και Λόγκαν να δίνουν βοήθειες στην περιφέρεια προηγήθηκαν με 31-26 στο 14ο λεπτό. Το δίδυμο των Λάνγκφορντ και Σχορτσιανίτη βοήθησε το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ να τρέξει σερί 6-0 και να μειώσει σε 31-30, όμως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν ασταμάτητος και φθάνοντας τους πέντε πόντους διατήρησε το προβάδισμα για λογαριασμό των γηπεδούχων (36-34), στο 17’.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γύρισε την άμυνα του Παναθηναϊκού σε ζώνη με προσαρμογές, αλλά με σουτ τριών πόντων ο Οχαγιόν έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους (38-39), ένα λεπτό μετά. Η άμυνα ζώνης της Μακάμπι δυσκόλεψε προς στιγμήν τους πρωταθλητές Ευρώπης (38-41) αλλά πολύ γρήγορα με σουτ τριών πόντων του Κώστα Καϊμακόγλου οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα και προηγήθηκαν με 43-41 στο τέλος του ημιχρόνου.

Οι δύο αντίπαλοι εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου (47-46 στο 23’), με τον Κώστα Καϊμακόγλου (10π.) να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα στο συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Με το Σόουν Τζέιμς να «χτυπάει» στην επίθεση, όμως, η Μακάμπι όχι απλώς έμεινε στο παιχνίδι, αλλά προηγήθηκε και με 50-49 στο 25ο λεπτό. Ο Καϊμακόγλου, όμως, ήταν ασταμάτητος σε αυτό το διάστημα, αφού οι Ισραηλινοί δεν μπορούσαν να βρουν το αντίδοτο στο περιφερειακό σουτ του. Από την άλλη, οι Λάνγκφορντ, Σμιθ και Μπλου αποτέλεσαν την τριάδα που οδήγησε την ομάδα τους στο +4 (54-58) στο 28’, με τον Οχαγιόν επίσης να κάνει μεγάλο παιχνίδι, βοηθώντας τα μέγιστα στον τομέα της οργάνωσης, έχοντας παράλληλα και 12 πόντους.

Με τρίποντο του Σμιθ οι Ισραηλινοί ανέβασαν ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου τη διαφορά στους επτά πόντους (54-61), αναγκάζοντας το Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Με δύο καλάθια του Κώστα Τσαρτσαρή οι πρωταθλητές Ευρώπης μείωσαν στους τρεις πόντους (58-61), με το ΟΑΚΑ να παίρνει φωτιά εν όψει του συγκλονιστικού τελευταίου δεκαλέπτου!

Οι Ισραηλινοί διατήρησαν το προβάδισμα (58-65) στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, ενώ με το Σμιθ να φτάνει τους 13 πόντους έδωσαν στη διαφορά τη μέγιστη τιμή της (58-68), στο 32ο λεπτό. Η άμυνα ζώνης του Μπλατ συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα στους πρωταθλητές Ευρώπης, με το Δημήτρη Διαμαντίδη όμως να «μιλάει», παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του στο πιο κρίσιμο σημείο. Με δύο τρίποντα του αρχηγού το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μείωσε τη διαφορά στους έξι πόντους (64-70), με έξι λεπτά να απομένουν Ο Οχαγιόν με τρίποντο έδωσε πολύτιμη «ανάσα» και αέρα εννέα πόντων (64-73) στη Μακάμπι, στο 35ο λεπτό. Ο Γιασικεβίτσιους είχε ξανά την απάντηση και με σουτ τριών πόντων μείωσε, για να έρθει ξανά ο Καϊμακόγλου και με νέο τρίποντο να φέρει το παιχίδι στους πέντε πόντους (70-75), στο 37’.

Ο Λιθουανός είχε πάρει «φωτιά» και με νέα βόμβα τριών πόντων μείωσε στους τρεις (76-73), κάνοντας τους Ισραηλινούς να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Με δύο βολές του Σάτο οι πρωταθλητές Ευρώπης πλησίασαν στον πόντο (75-76), φέρνοντας πλέον τον αγώνα στα μέτρα τους. Με το κρύο αίμα του, ο Παπαλουκά έδωσε διαφορά «ασφαλείας» στην ομάδα του, με 80-77, αλλά ο Μάικ Μπατίστ αποδείχθηκε εξίσου ψύχραιμος και με 2/2 βολές μείωσε σε 80-79, 1.34’ πριν από το φινάλε. Με κάρφωμα του Αμερικανού ο Παναθηναϊκός έφερε το παιχνίδι στη γραμμή εκκίνησής του (81-81, 1.10’ για τη λήξη), αλλά Μπλου κράτησε «ζωντανή» τη Μακάμπι (81-83).

Η τρομερή τάπα του Διαμαντίδη στο Λάνγκφορντ, με 28 δευτερόλεπτα να απομένουν, έδωσε το δικαίωμα στον Καϊμακόγλου να κερδίσει φάουλ και 13,2’’ πριν από το φινάλε να ισοφαρίσει σε 83-83. Η Μακάμπι είχε τη τελευταία επίθεση, αλλά το εύστοχο σουτ του Λάνγκφορτ ήταν εκπρόθεσμο κι έτσι η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο είχε σημάνει η ώρα για τους μεγάλους παίκτες. Ο Μάικ Μπατίστ έδωσε προβάδισμα στους «πράσινους» (88-85) στο 42’, πριν ο Λάνγκφορντ με βολές μειώσει σε 88-87, ενώ με τρίποντο του Μπλου το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ έφερε και πάλι τον αγώνα στην εκκίνησή του (90-90). Με νέο καλάθι του Μπατίστ το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προηγήθηκε με 92-90, ένα λεπτό πριν από το φινάλε της παράτασης, όμως ο Μπλου δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τρίποντο έγραψε το 93-92 για τους Ισραηλινούς, με 29,8’’ να απομένουν. Ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε σε τρίποντο 22’’ πριν από τη λήξη και ο Λάνγκφορτ με μία βολή έγραψε το τελικό 94-92, αφού τόσο ο Διαμαντίδης όσο και ο Λιθουανός αστόχησαν στην εκπνοή.

Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα μέσα από το live του Onsports.


Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός



Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved