Μαγδανής: «Μας ανήκει μία θέση στο βάθρο»

Μαγδανής: «Μας ανήκει μία θέση στο βάθρο»

Ελληνική κωπηλασία και ολυμπιακά μετάλλια αποτελούν έννοιες, άρρηκτα συνδεδεμένες και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής, Παναγιώτης Μαγδανής, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αισιόδοξος ενόψει Λονδίνου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Onsports.

Μόλις στα 21 του χρόνια, ο Παναγιώτης Μαγδανής έχει στεφθεί Παγκόσμιος πρωταθλητής κάτω των 23 ετών στο αγώνισμα διπλού σκιφ, ενώ με το πλήρωμά του, τον Λευτέρη Κονσόλα αποτελούν τις μεγάλες μας ελπίδες, για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το ερχόμενο καλοκαίρι. Από το 2005 μετρά δεκάδες διακρίσεις στο «παλμαρέ» του, μεταξύ των οποίων, πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια. Από τη συλλογή του λείπει το Ολυμπιακό, αλλά το μεγάλο του όνειρο δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί, φέτος το καλοκαίρι.

Ο Παναγιώτης Μαγδανής παραχώρησε συνέντευξη στο Onsports και μίλησε για την επιλογή του να ασχοληθεί με την κωπηλασία, το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων και τη δυνατότητα μεταλλίου αλλά και τη συνεργασία του με τον Λευτέρη Κονσόλα.

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κωπηλασία, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο άθλημα;

Η κωπηλασία όντως, δεν είναι και από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα και ομολογώ πως είχα δοκιμάσει διάφορα αθλήματα, χωρίς κάποιο όμως, να μου τραβήξει πραγματικά το ενδιαφέρον. Έπειτα από παρότρυνση του μεγαλυτέρου μου αδερφού, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω κωπηλασία μαζί του και από την πρώτη επαφή που είχα, συνειδητοποίησα πως με αυτό το άθλημα θέλω να ασχοληθώ σοβαρά και γιατί όχι, μια μέρα να το διαδώσω σε αρκετά παιδιά.

- Αποτέλεσαν κίνητρο οι επιτυχίες των Μούγιου και Πολύμερου;

Σαφώς και οι επιτυχίες τους βοήθησαν γενικότερα την ελληνική κωπηλασία γιατί ήταν αυτοί που έκαναν την αρχή. Όπως ξέρουμε κάθε αρχή είναι δύσκολη, έτσι με αυτόν τον τρόπο, χτίσανε παράδοση στο άθλημα μας για εμάς τους νεώτερους.

- Μόλις στα 20 σου χρόνια κατάφερες να στεφθείς Παγκόσμιος πρωταθλητής, τι θυσίες χρειάζεται για να το καταφέρεις;

Η ζωή ενός συνειδητοποιημένου αθλητή απαιτεί πολλές θυσίες ώστε να πετύχει τους στόχους του. Η προσωπική ζωή σχεδόν εξαφανίζεται, εφόσον χρειάζεται να λείπω συνεχώς σε προπονητικά κοινόβια με την Εθνική ομάδα. Επίσης, έχω ελάχιστη επαφή με οικογένεια, φίλους και αυτό μου στοιχίζει αρκετά, σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμα, λόγω αυξημένων απαιτήσεων, αναγκάστηκα να παραμελήσω τις σπουδές μου. Παρόλο αυτά, γνώριζα εκ των προτέρων τις αντιξοότητες που θα αντιμετώπιζα. Επέλεξα συνειδητοποιημένα να μπω σε αυτό τον τρόπο ζωής.

- Κατάφερες να προκριθείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο «διπλό σκιφ ελαφρών βαρών» με παρτενέρ τον Λευτέρη Κόνσολα. Αποτελούσε όνειρο ζωής;

Νομίζω πως η απάντηση είναι αυτονόητη. Τελικός στόχος κάθε αθλητή είναι τουλάχιστον η συμμέτοχη του σε μια Ολυμπιάδα στη διάρκεια της καριέρας του. Είναι πραγματικά όνειρο ζωής, αφού κέρδισα ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου, μιας και η πρόκριση δυο τρεις μήνες πριν το Παγκόσμιο, έμοιαζε με όνειρο… θερινής νυκτός.

- Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συνεργάζεσαι με κάποιον; Υποθέτω πως θα πρέπει να περνάτε και πολλές ώρες μαζί;

Η καθημερινή τριβή με συγκεκριμένα άτομα κατά κανόνα προκαλεί εντάσεις ,αψιμαχίες και καμία φόρα μπορεί να οδηγήσει και σε χειρότερες συμπεριφορές .Ευτυχώς όμως στην δική μου περίπτωση εκτός από συναθλητές με το πλήρωμα μου, τον Λευτέρη Κονσόλα, πάνω από όλα, είμαστε φίλοι. Πολλές φορές κάνουμε υποχωρήσεις και οι δυο σε στιγμές έντασης και έτσι με αυτόν τον τρόπο κάνουμε αυτό που αγαπάμε με άριστη συνεργασία και παραγωγικότητα στις επιδόσεις μας.

- Ο στόχος σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Στόχος στην Ολυμπιάδα είναι η πρόκριση μας στον τελικό. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά.

- Σε ποιο στάδιο της προετοιμασίας σας βρίσκεστε;

Τώρα μπήκαμε δειλά δειλά στης αρχές της αγωνιστικής σεζόν και εκ των πραγμάτων οι ρυθμοί αρχίζουν και ανεβαίνουν.

- Η κωπηλασία έχει φέρει μετάλλια στην Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετική για τις ελληνικές αποστολές σε ευρωπαϊκά και Παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε να πανηγυρίσουμε μετάλλιο από την κωπηλασία και στο Λονδίνο;

Στον αθλητισμό δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και δεδομένο. Είμαστε όμως πολύ αισιόδοξοι ότι θα πανηγυρίσουμε μετάλλια στο Λονδίνο γιατί είναι κάτι πολύ εφικτό για την δική μας ομάδα, αφού έχουμε αποδείξει τις τελευταίες χρονιές ότι σε πολλές κατηγορίες μας ανήκει μια θέση στο βάθρο.

- Τι θα συμβούλευες ένα παιδί που σκέφτεται να ακολουθήσει το συγκεκριμένο άθλημα;

Με τα καινούργια οικονομικά μετρά που έχουν παρθεί στον αθλητισμό, σχεδόν έχουν εξαφανιστεί όλα τα κίνητρα στην νεότερη γενιά. Παρόλο αυτά εγώ θα παρότρυνα και θα ενθάρρυνα πολλούς νεότερους μου να ασχοληθούν με την κωπηλασία, γιατί εκτός από καλή φυσική κατάσταση που προσφέρει, μου έχει διδάξει πειθαρχία, αφοσίωση, πίστη στον εαυτό μου και με κράτησε μακριά από τις κακίες συνήθειες που μαστίζουν την νεολαία. Η κωπηλασία για εμένα πραγματικά ήταν ένα μάθημα ζωής.

- Αν γύριζες τον χρόνο πίσω θα επέλεγες να ασχοληθείς με κάποιο άλλο;

Προσωπικά δεν μετάνιωσα καθόλου που ασχολήθηκα με την κωπηλασία .Τώρα, αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ασχολιόμουνα και με άλλο άθλημα γιατί καμία φόρα οι επιλογές μας είναι αποτέλεσμα διαφόρων συγκυριών, όπως για παράδειγμα η επιρροή που είχα από το μεγαλύτερο μου αδερφό για να ασχοληθώ με την κωπηλασία.



Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved