Τα ντέρμπι του «μίσους» (photos+videos)

Τα ντέρμπι του «μίσους» (photos+videos)

Το ποδόσφαιρο θα έπρεπε θεωρητικά ως παιχνίδι να ενώνει. Η θλιβερή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με «πόλεμο» ανθρώπων που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, καταβολές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ενίοτε με θλιβερά αποτελέσματα. Με αφορμή του ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» το Onsports σας παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη

Ντέρμπι «διαφορετικών κόσμων» υπάρχουν πολλά. Ακόμα και σε μικρές κατηγορίες διάφορων χωρών, κάτι χωρίζει τους οπαδούς δύο ομάδων και δημιουργεί έντονη αντιπαλότητα. Το ποια ποδοσφαιρικά παιχνίδια κρύβουν τη μεγαλύτερη, είναι υποκειμενικό. Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένοι αγώνες που κατά γενική ομολογία συγκινούν τους ποδοσφαιρόφιλους ολόκληρου του πλανήτη. Όχι πάντα για καλό λόγο. Το Onsports σας παρουσιάζει έξι από τις «μάχες» που ξεχωρίζουν όταν αναφερόμαστε σε «ντέρμπι μίσους».

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ - ΣΕΛΤΙΚ

Οσοι έχουν ζήσει από κοντά ένα «Old Firm», όπως ονομάζονται τα ντέρμπι ανάμεσα στη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς, λόγω της μακροχρόνιας αντιπαλότητας των δύο ομάδων της Γλασκώβης, θα έχει να το λέει για όλη του τη ζωή. Δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη ποδοσφαιρικός αγώνας με τόσο φανατισμό και μίσος ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Κι αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν να κάνουν με τις συλλογικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά με το κοινωνικό και κυρίως με το θρησκευτικό του υπόβαθρο.

Η ποδοσφαιρική κόντρα ανάμεσα στη Ρέιντζερς και τη Σέλτικ ξεκίνησε τον 20ό αιώνα (όχι δηλαδή από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης των συλλόγων), αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της θρησκευτικής διαμάχης των Προτεσταντών (Ρέιντζερς) και των Καθολικών (Σέλτικ). Ο Σεκταριανισμός (sectarianism), διαχωρισμός δηλαδή των ανθρώπων με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, έπληξε για αιώνες τη Σκοτία και μάλιστα υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες στη Σκοτία εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες όσοι δεν ασπάζονταν τον Προτεσταντισμό.

Οι φίλοι της Ρέιντζερς είναι κατά κύριο λόγο ιθαγενείς Σκοτσέζοι που ασπάζονται τον Προτεσταντισμό, ενώ οι αντίστοιχοι της Σέλτικ είναι Ιρλανδοσκοτσέζοι, ήτοι οι καταβολές τους είναι από την Ιρλανδία, αν και γεννήθηκαν στη Σκοτία. Η Σέλτικ, μάλιστα, έγινε σύμβολο των Ιρλανδών νασιοναλιστών που ήταν αντίθετοι στη βρετανική κυριαρχία γι' αυτό και στο Πάρκχεντ δεν θα δει ποτέ κανείς τη βρετανική σημαία, ούτε καν τη σκοτσέζικη, παρά μόνο την ιρλανδική. Στο Αιμπροξ, από την άλλη, οι μόνες σημαίες που κυματίζουν είναι βρετανικές...

Η ένταση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων κορυφώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν φανατικοί Προτεστάντες οπαδοί των Τζερς έβαλαν σκοπό της ζωής τους να εξοντώσουν όποιον Ιρλανδό μετανάστη ζούσε στη Γλασκόβη. Οι επιθέσεις αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο και το μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μεγάλο ρόλο σε αυτό βέβαια έπαιξαν και οι ίδιοι οι σύλλογοι και κυρίως η Ρέιντζερς, καθώς δεν δεχόταν στις τάξεις της εργαζόμενο που να μην ασπάζεται (αποδεδειγμένα με... χαρτιά) τον Προτεσταντισμό.

Οι αγώνες ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ανέκαθεν επεισοδιακοί και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ακόμα και δολοφονίες οπαδών, όπως για παράδειγμα το 1999 όταν ένας 16χρονος φίλος της Σέλτικ μαχαιρώθηκε έξω από παμπ της Γλασκώβης από φανατισμένους οπαδούς των Τζερς. Εντός γηπέδου, τα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στον τελικό Κυπέλλου του 1980, όταν περίπου 9.000 (!) οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του Χάμπντεν Παρκ. Την επόμενη κιόλας μέρα, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να απαγορέψουν την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντιπαλότητας των δύο πλευρών. Η αστυνομία του Στράθκλαιντ (Γλασκώβη) ξόδεψε μέσα σε έναν χρόνο (2010-11) 2,5 εκ. λίρες για να αστυνομεύσει επτά ντέρμπι που διεξήχθησαν μέσα στη σεζόν!

Ο Γιώργος Σαμαράς αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς της Σέλτικ όταν φόρεσε πορτοκαλί παπούτσια. Το πορτοκαλί έχει συνδεθεί με το αντίπαλον δέος, καθώς ο Βασιλιάς Γουλιέλμος της Οράγης που εγκαθίδρυσε τον Προτεσταντισμό με την απόβασή του στη νοτιοδυτική Αγγλία ήταν Ολλανδός!

Το 2006, ο Πολωνός γκολκίπερ Αρτουρ Μπόρουτς μηνύθηκε από οπαδούς της Ρέιντζερς και του επιβλήθηκε πρωτόδικα δίμηνη φυλάκιση, επειδή έκανε τον σταυρό του, ως Ρωμαιοκαθολικός, μπροστά τους!

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Καταλανοί εναντίον Καστιγιάνων. Αλλο ένα παιχνίδι με μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, αυτή τη φορά για πολιτικούς λόγους. Ο άνθρωπος που στάθηκε αιτία να ανάψουν τα αίματα ήταν ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος με την άνοδό του στην εξουσία, όρισε ως κέντρο της Ισπανίας τη Μαδρίτη και απαγόρεψε σε Βάσκους και Καταλανούς να χρησιμοποιούν τις τοπικές διαλέκτους και να τιμούν τα ήθη και τις παραδόσεις τους.

Οταν, δε, ο στρατός του δολοφόνησε το 1936 τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα και μέλος του αριστερού κόμματος της Καταλονίας, Γιοζέπ Σουνιόλ, οι Καταλανοί τον μίσησαν και σταδιακά άρχισαν να μισούν και τη Ρεάλ, η οποία ήταν η αγαπημένη του Φράνκο και η ομάδα που αργότερα «χρησιμοποίησε» προπαγανδίζοντας τις επιτυχίες της (για να έρθουν αυτές οι επιτυχίες μάλιστα έβαζε συχνά πυκνά το χεράκι του, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της... αρπαγής του Ντι Στέφανο από τη Μπαρτσελόνα).

Το Καμπ Νόου έγινε το μέρος όπου οι Καταλανοί μπορούσαν να διαδηλώσουν ελεύθερα την αντίθεσή τους στο φασιστικό καθεστώς, μια και κανείς από τους ανθρώπους του Φράνκο δεν τολμούσε να πατήσει το πόδι του στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Για δεκαετίες ολόκληρες, ακόμα και μετά την πτώση του Φράνκο και μέχρι σήμερα, οι κατά κύριο λόγο «αριστεροί» οπαδοί της Μπάρτσα και οι «φιλοδεξιοί» της Ρεάλ δεν έβρισκαν (και εξακολουθούν να μην βρίσκουν) σημείο επαφής. Αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην πολιτική κόντρα έχει εκτονωθεί, υπήρξαν περιστατικά που κανείς δεν ξεχνά. Οπως για παράδειγμα η επιστροφή στο Καμπ Νόου του άλλοτε παίκτη της Μπάρτσα Λουίς Φίγκο με τη φανέλα της Ρεάλ. «Μπορεί να έγινες ο πιο πλούσιος παίκτης, αλλά είσαι ο πιο φτωχός άνθρωπος», αναφερόταν σε ένα πανό που είχε αναρτηθεί, την ώρα που 100.000 οπαδοί σφύριζαν με τις σφυρίχτρες που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν και μια κεφαλή γουρουνιού πετιόταν στον αγωνιστικό χώρο... 

ΛΑΤΣΙΟ - ΡΟΜΑ

Ζουν στην ίδια πόλη, την «αιώνια πόλη», μοιράζονται την ίδια έδρα κι όμως δεν μπορούν οι μεν να αντικρίσουν τους δε. Τα derby della Capitale (ντέρμπι της πρωτεύουσας) είναι αυτά με τη μεγαλύτερη ένταση στην Ιταλία. Ολα ξεκίνησαν όταν ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι θέλησε να ενώσει τις διάφορες ομάδες της Ρώμης, ώστε να δημιουργήσει έναν ισχυρό σύλλογο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βορρά. Από τη συγχώνευση των Ρόμαν, Αλμπα Αουντάτσε και Φορτιτούντο δημιουργήθηκε η Ρόμα, ωστόσο η Λάτσιο αντιστάθηκε σε αυτή τη συνένωση και συνέχισε να πορεύεται μόνη της.

Αυτομάτως, γεννήθηκε και η αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο αυτούς συλλόγους, που πάντως οφείλεται και στις πολιτικές πεποιθήσεις μερίδας οπαδών αμφότερων. Αρκετοί φίλοι των Λατσιάλι είναι εθνικόφρονες και δεν διστάζουν να σηκώσουν στο Ολίμπικο σβάστικες και πανό με φασιστικά σύμβολα ή ρατσιστικά σχόλια. Στο ντέρμπι της περιόδου 1998-99, οι οπαδοί της Λάτσιο ανάρτησαν πανό μήκους 50 μέτρων στο οποίο έγραφαν «το Άουσβιτς η πόλη σας, οι φούρνοι τα σπίτια σας».

Οι μαύροι ποδοσφαιριστές της Ρόμα έχουν περάσει δύσκολες στιγμές σε ντέρμπι με τη Λάτσιο, ενώ εντύπωση έχουν προκαλέσει δύο ακόμα πανό που έχουν αναρτηθεί σε αγώνα Ρόμα - Λάτσιο. Οι μεν φίλοι της Ρόμα έγραφαν «είστε ομάδα προβάτων, την οποία ακολουθούν βοσκοί», την ώρα που της Λάτσιο απαντούσαν με το «είστε ομάδα μαύρων, την οποία ακολουθούν Εβραίοι». Η διαμάχη των δύο αυτών συλλόγων στάθηκε η αιτία ένας φίλαθλος της Λάτσιο να χάσει τη ζωή του το 1979. Ο Βινσέντζο Παπαρέλι χτυπήθηκε στο μάτι από φωτοβολίδα που εκτόξευσε οπαδός της Ρόμα και έκτοτε το μίσος έγινε ακόμα μεγαλύτερο. Ηταν το πρώτο «ποδοσφαιρικής βίας» θύμα στην Ιταλία…

ΠΑΡΤΙΖΑΝ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Δύο ομάδες γεννήθηκαν στο Βελιγράδι το 1945 και από το πρώτο κιόλας μεταξύ τους παιχνίδι, δύο χρόνια αργότερα, παρατηρήθηκε αντιπαλότητα. Η Παρτιζάν (δημιούργημα του Στρατού) και ο Ερυθρός Αστέρας (της Ενωμένης Νεολαίας των Αντι-φασιστών) αγαπιούνται να μισούνται και οι οπαδοί τους δίνουν μάχες στους δρόμους της πόλης ακόμα και όταν δεν διεξάγονται αγώνες, με τα κλασικά πλέον «προγραμματισμένα ραντεβού»!

Εσχάτως, μάλιστα, τους «χωρίζουν» και οι προτιμήσεις τους από τον ελληνικό χώρο, καθώς οι μεν φίλοι της Παρτιζάν έχουν συνάψει σχέσεις με τους αντίστοιχους του ΠΑΟΚ, οι δε του Ερυθρού Αστέρα, με αυτούς του Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που έχει αγωνιστεί στα περισσότερα ντέρμπι μίσους του Βελιγραδίου είναι ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, γνωστός μας από την πρόσφατη θητεία του στον πάγκο του Λεβαδειακού. Σημαντικότερο ίσως περιστατικό σε ντέρμπι ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν ήταν αυτό της 22ας Μάρτη του 1992, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και ένωσαν τις φωνές τους κατά των κοινών «εχθρών». Των Κροατών...

ΑΓΙΑΞ - ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ

Δύο διαφορετικές πόλεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο ομάδες που τις χωρίζουν πολλά. Η Φέγενορντ εδρεύει στο βιομηχανικό Ρότερνταμ, πόλη με ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια στην Ευρώπη. Οι οπαδοί της προέρχονται κυρίως από την αστική τάξη και περιφρονούν τους «τεμπέληδες», όπως τους χαρακτηρίζουν, φίλους του Αγιαξ που ζουν στο κουλτουριάρικο, πολυπολιτισμικό και τουριστικό Αμστερνταμ.

Η διαμάχη ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας σεζόν συνύπαρξής τους στη μεγάλη κατηγορία. Η νεοφώτιστη Φέγενορντ δυσκόλεψε τον Αγιαξ στη μάχη του τίτλου, τον οποίο όμως τελικά απώλεσε. Στον ένα εκ των δύο αγώνων που έδωσαν την περίοδο 1921-22, ο «Αίαντας» επικράτησε με τη βοήθεια του διαιτητή που μέτρησε ένα γκολ, το οποίο σημειώθηκε από παίκτη που βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Η Φέγενορντ έφτασε την υπόθεση μέχρι τα δικαστήρια, αλλά την έχασε.

Ανέκαθεν, στα μεταξύ τους ντέρμπι η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Το πιο δυσάρεστο περιστατικό, ωστόσο, έχει λάβει χώρα εκτός γηπέδου. Το 1997, στην κωμόπολη Μπέβεργουικ, οι οπαδοί συνεπλάκησαν και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δεκάδες άτομα και να χάσει τη ζωή του (από το ξύλο!) ένας 35χρονος φίλος του Αγιαξ, ονόματι Κάρλο Πικόρνιε.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ – ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ

Σύμφωνα με τον «Observer» (Απρίλιος του 2004), το να παρακολουθήσεις αγώνα ανάμεσα σε Μπόκα και Ρίβερ συγκαταλέγεται στα 50 πράγματα που οφείλεις να κάνεις στη ζωή σου πριν πεθάνεις. Για πολλούς, το ντέρμπι των δύο μεγάλων δυνάμεων της Αργεντινής, που ιδρύθηκαν με διαφορά πέντε ετών (1901 η Ρίβερ, 1905 η Μπόκα) είναι αυτό με τον μεγαλύτερο φανατισμό. Όσοι έχουν επισκεφθεί είτε το «Μονουμεντάλ», έδρα της Ρίβερ, είτε το «Μπομπονέρα», σπίτι της Μπόκα, ορκίζονται ότι δεν έχουν βιώσει ποτέ παρόμοια εμπειρία σε γήπεδο, όπως αυτή που έζησαν στο Superclasico.

Αν και αμφότερες οι ομάδες έχουν ρίζες από την εργατική περιοχή Λα Μπόκα στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, η μετακόμιση της Ρίβερ στη βόρεια πλευρά της πόλης, άλλαξε και τα δεδομένα. Εκτοτε θεωρείται ότι οι φίλοι της Μπόκα εκπροσωπούν την εργατική και την κατώτερη τάξη, ενώ αυτοί της Ρίβερ προέρχονται από την ανώτερη (γι' αυτό άλλωστε έχουν και το παρατσούκλι «εκατομμυριούχοι»). Οι υποστηρικτές της Μπόκα αποκαλούν τους «εχθρούς» ως κοτόπουλα (gallinas) πειράζοντάς τους για το θάρρος τους, ενώ αυτοί της Ρίβερ «μικρά γουρούνια» (los chanchitos), καθώς υποστηρίζουν ότι το Μπομπονέρα μυρίζει πολύ άσχημα!

Στη μακρά ιστορία των ντέρμπι των δύο αυτών ομάδων, τα επεισόδια αποτελούν σήμα κατατεθέν. Τα όσα συνέβησαν όμως στις 23 Ιουνίου του 1968 στο Μονουμεντάλ, στιγμάτισαν το ποδόσφαιρο και συγκλόνισαν τον πλανήτη. Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του αθλήματος, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μέσος όρος ηλικίας τα 19 χρόνια!) και 150 τραυματίστηκαν στη Θύρα 12.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι οπαδοί της Μπόκα που κάθονταν στο πάνω διάζωμα πέταξαν στο κάτω, όπου βρίσκονταν ομοϊδεάτες τους, φλεγόμενες σημαίες της Ρίβερ με αποτέλεσμα οι τελευταίοι στην προσπάθειά τους να τις αποφύγουν να ποδοπατηθούν. Σύμφωνα με δεύτερη, οι οπαδοί της Ρίβερ κατευθύνθηκαν απειλητικά στη θύρα 12, προκάλεσαν επεισόδια και πανικό και στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν, οι άτυχοι φίλοι της Μπόκα ποδοπατήθηκαν. Παρότι έγινε ενδελεχής έρευνα από τις αρχές, ποτέ δεν έγινε γνωστό τι πραγματικά συνέβη και ποτέ δεν κρίθηκε κάποιος ένοχος γι αυτή την τραγωδία. 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΕΛΤΙΚ-ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ ΤΟ 1980

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ BBC ΣΤΟ OLD FIRM

ΡΟΜΑ - ΛΑΤΣΙΟ

ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ - ΑΓΙΑΞ

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ - ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved