Στο τέλος το σηκώνει ο Διαμαντίδης (photos + videos)

Στο τέλος το σηκώνει ο Διαμαντίδης (photos + videos)

Ενας τελικός συγκλονιστικός και ένας Παναθηναϊκός πολύ σκληρός για να... λυγίσει από τον «αιώνιο» αντίπαλό του, τον οποίο νίκησε με 71-70 και μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε στο θρόνο και ως κυπελλούχος Ελλάδας.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης κατέκτησαν έτσι το 13ο κύπελλο, αφήνοντας στον Ολυμπιακό την πίκρα πως έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά δεν άντεξε στη πίεση που δέχτηκε από τους παίκτες του Ομπράντοβιτς στα τελευταία λεπά.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με 1/2 βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη, 26.3’’ πριν από το φινάλε. Στην τελευταία επίθεση ο Κώστας Παπανικολάου είχε την ευκαιρία να «κρατήσει» το τρόπαιο στον Πειραιά, αλλά αστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε. Ο Ρομέιν Σάτο πήρε το ριμπάουντ και τα πανηγύρια ξεκίνησαν για τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Η πρώτη φετινή κούπα, λοιπόν, ανήκει στους «πράσινους», που σε ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη τελικό έκαμψαν την αντίσταση του «αιώνιου» αντίπαλου. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που άλλαξε τη ροή του αγώνα και έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους συμπαίκτες του να φθάσουν στη νίκη.

Με αστοχία, συνέπεια της σφικτής άμυνας που έπαιξαν αμφότερες οι ομάδες, ξεκίνησε ο τελικός. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα το Βαγγέλη Μάντζαρη, ώστε να πιέσει στην άμυνα το Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη συμπλήρωση των πρώτων τριών λεπτών το σκορ ήταν μόλις 4-2, υπέρ του Παναθηναϊκού. Από την άλλη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έριξε στο μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη το Νικ Καλάθη, ενώ είδε τον Άλεξ Μάριτς να πραγματοποιεί εντυπωσιακό ξεκίνημα και να δίνει στην ομάδα του τη δυνατότητα να προηγηθεί με 11-6.

Ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι πρωταθλητές Ευρώπης κι έκλεισαν το πεντάλεπτο μπροστά στο σκορ με 13-6. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνέχισαν να κυριαρχούν απόλυτα στο παρκέ και με το Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να δίνει λύσεις προηγήθηκαν με 19-8, τρία λεπτά πριν από το φινάλε της πρώτης περιόδου. Με την είσοδο του Κώστα Σλούκα, όμως, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε στην περιφέρεια και κράτησε τη διαφορά σε επίπεδο κάτω των δέκα πόντων (17-25 στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου).

Το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στηριζόμενο στην εκπληκτική άμυνά του, συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο και στο δεύτερο δεκάλεπτο (22-31). Με το Σπανούλη εγκλωβισμένο, το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν μπορούσε να βρει εύκολα διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι. Ο Πέρο Άντιτς προσπάθησε να δώσει κάποιες λύσεις, αλλά ήταν φανερό πως ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα στο παρκέ. Με τρίποντο του Νικ Καλάθη, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 34-26 στο 16ο λεπτό, αλλά σιγά σιγά ο Ολυμπιακός άρχισε να ανακάμπτει, βελτιώνοντας σε πρώτη φάση την αμυντική συμπεριφορά του.

Γυρίζοντας την άμυνά του σε ζώνη, ο Ίβκοβιτς παγίδεψε τα ατού του Παναθηναϊκού και με τους Γκετσεβίτσιους, Χάινς, Άντιτς να οδηγούν την ομάδα τους στο σκοράρισμα ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 11-3 και μείωσε σε 34-33, δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Σε αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες πήραν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, που επί της ουσίας τούς επέτρεψαν να ξαναμπούν δυνατά στη διεκδίκηση της νίκης, αν και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει το ισχνό, αλλά και σημαντικό για την ψυχολογία του, προβάδισμα στο ημίχρονο, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα στο +3 (35-38).

Με ανατροπή ξεκίνησε η επανάληψη, αφού με τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά στο σκορ (40-38), στο 22’. Ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην επίθεση, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, το οποίο προηγήθηκε 46-38, ένα λεπτό αργότερα. Ο Σέρβος τεχνικός των πρωταθλητών Ευρώπης έριξε αμέσως στο παρκέ τους Γιασικεβίτσιους και Λόγκαν, αλλά με τον Πρίντεζη να έχει ανοιχτή γραμμή με το αντίπαλο καλάθι οι Πειραιώτες κατάφεραν να διατηρήσουν την υπέρ τους διαφορά (50-41). Ο Παναθηναϊκός δεν φαινόταν να μπορούσε να βρει αντίδοτο στη δράση του 26άχρονου φόργουορντ κι εκείνος τον τιμώρησε, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στο +9 (54-45), στο 26ο λεπτό. Σημαντικές βοήθειες για τους Πειραιώτες πρόσφεραν και οι Μάντζαρης και Χάινς, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.

Ο κάτοχος του τίτλου προηγήθηκε ακόμα και με 13 πόντους ( 58-45), αλλά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και, φωνάζοντας «παρών» στο πιο κρίσιμο σημείο, βοήθησε την ομάδα του να μειώσει σε 58-53, ένα λεπτό πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου. Με το σερί του συγκροτήματος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να φθάνει στο 10-0, η λήξη του δεκαλέπτου βρήκε μεν τον Ολυμπιακό μπροστά, αλλά μόλις με τρεις πόντους (58-55).

Με επιμέρους σκορ 10-4, ο Ολυμπιακός ανέβασε την υπέρ του διαφορά στους δέκα πόντους (68-58), αλλά με το Γιασικεβίτσιους να μοιράζει τη μία ασίστ μετά την άλλη και το Βουγιούκα να εκτελεί οι πρωταθλητές Ελλάδας μείωσαν αρχικά σε 68-63 και στη συνέχεια σε 68-66, στο 35’, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να εξελίσσεται σε παίκτη κλειδί, δίνοντας πολύτιμες λύσεις. Ο τελικός εξελίχθηκε σε παιχνίδι για γερά νεύρα, με το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ισοφαρίζει σε 68-68, δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη και τους δύο αντιπάλους να πηγαίνουν πόντο πόντο έως το φινάλε.

Με δύο βολές του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 70-68, αλλά ο Πρίντεζης τον μιμήθηκε (70-70). Το παιχνίδι ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί, με τα Ζέλικο Ομπράντοβιτς να επαναφέρει στο παρκέ το Γιασικεβίτσιους. Με μια μεγαλοπρεπή τάπα στον Πρίντεζη, 36 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο Μπατίστ έδωσε το δικαίωμα στο Διαμαντίδη να κερδίσει το φάουλ και με μία εύστοχη βολή να δώσει το προβάδισμα νίκης στην ομάδα του (70-71).

Δεκάλεπτα: 17-25, 35-38, 58-55, 70-71
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Αναστόπουλος, Φούφης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντ. Ίβκοβιτς):  Χάινς 11, Παπανικολάου, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 12, Μάντζαρης 2, Ντόρσεϊ 2, Κέσελ 7 (1), Γκετσεβίτσιους 2, Σλούκας 4 (1), Πρίντεζης 17 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζ. Ομπράντοβιτς):  Σμιθ, Καϊμακόγλου 8, Μάριτς 6, Μπατίστ 9, Λόγκαν, Γιασικεβίτσιους 10 (1), Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 9, Βουγιούκας 7, Καλάθης Ν. 7 (1), Σάτο 10 (2)

Η απονομή του Κυπέλλου σε videos

Η «χρυσή Βίβλος» του κυπέλλου Ελλάδας

Παύλος: «Ένα μεγάλο μπράβο μέσα απ' την ψυχή μου»

Θανάσης: «Μ' έστειλε στα ουράνια η νίκη!»

Ομπράντοβιτς: «Ο πιο δύσκολος τελικός της καριέρας μου»

Ίβκοβιτς: «Μας έλειψε η εμπειρία»

Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους παίκτες του Παναθηναϊκού (videos)

Ομπράντοβιτς: «Ακόμα περισσότερους τίτλους»

Διαμαντίδης: «Δουλειά μας οι τίτλοι!..»

Πρίντεζης: «Έτοιμοι για τους τελικούς»

Ντόρσεϊ: «Στο επόμενο δεν θα δείξουμε σεβασμό»

MVP ο Γιασικεβίτσιους

Σάρας: «Απολαμβάνω να είμαι στον Παναθηναϊκό»

Βουγιούκας: «Δείξαμε χαρακτήρα στο τέλος»

Τσαρτσαρής: «Πετύχαμε τον πρώτο στόχο μας»

Μπατίστ: «Το θέλαμε πάρα πολύ»

Σάτο: «Το τρόπαιο μετράει...»

Συγχαρητήρια από την ΠΑΕ για το κύπελλο

 

Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα στο virtual γήπεδο του Onsports

Θυμηθείτε το pregame αλλά και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του αγώνα

{coveritlive}e9207baec3{/coveritlive}

Διαβάστε ακόμα: 

Έκλεψαν την... παράσταση οι τσιρλίντερς (video)

Μήνυμα ενότητας από τους «αιώνιους»

Ανταλλαγή φωτοβολίδων στο Ελληνικό

Ιτούδης: «Να είμαστε συγκεντρωμένοι»

Αήττητος σε τελικό ο Ίβκοβιτς (photos)

Το απέραντο γαλάζιο του τελικού (photos)

Ο αξεπέραστος Γκάλης και οι Διαμαντίδης, Μπατίστ (photos)

Οι πολυτιμότεροι παίκτες των τελικών! (photos+videos)

Αυτόν τον τίτλο ποιος θα τον πάρει; (photos)

Αλεξανδρής: «Δεν χωρούν προγνωστικά»

Βουγιούκας: «Τα πάντα εξαρτώνται από τον Παναθηναϊκό»

Η.. ζυγαριά του Ελληνικού

Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκή… υπόθεση

Κυρίαρχος ο Ομπράντοβιτς, καλά κρατεί ο Αλβέρτης (photos)



Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved