Έδειξαν το δρόμο... «Ένας τελικός και μόνο»...

Έδειξαν το δρόμο... «Ένας τελικός και μόνο»...

Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς συμφώνησαν για τη σπουδαιότητα του πρώτου τίτλου της σεζόν, αλλά και για το ότι δεν θα καθορίσει αυτή η «μάχη» τις δύο επόμενες... κούπες και την προσπάθεια των αιωνίων για την κατάκτησή τους. Υπόσχεση για εκατέρωθεν συνδρομή ώστε αυτός ο τελικός να είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών - Διαμαντίδης: «Να το ευχαριστηθούμε» - Σπανούλης: «Ας κερδίσει ο καλύτερος μέσα στο παρκέ»...

Πρώτος το λόγο πήρε ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Μιχάλης Βιντζηλαίος, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μίλησε για τα διαδικαστικά: «Να καλωσορίσω τους παρευρισκόμενους και να συγχαρώ τις δύο ομάδες που έφθασαν και ακόμα μία χρονιά στον τελικό. Να ευχηθώ να έχουμε ένα καλό παιχνίδι και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Ας είναι ο φετινός τελικός καλύτερος από τους προηγούμενους. Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα, τα οποία προέκυψαν από τη διαδικασία σύσκεψης με την αστυνομική διεύθυνση. Κατ’ αρχάς, οι πόρτες θα ανοίξουν στις 14.30. Η παράκληση είναι η προσέλευση των φιλάθλων να είναι έγκαιρη. Επίσης, να μην προσέρχεται κανένας φίλαθλος χωρίς εισιτήριο. Τα εισιτήρια είναι ονομαστικά, θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, αλλά και σωματικός έλεγχος. Θεωρούμε πως φέτος θα αποφευχθούν παρατράγουδα περασμένων ετών».

Ακολούθησε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, που τόνισε: «Να σας καλωσορίσω κι εγώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις δύο ομάδες. Θα πρέπει να κάνω μια παράκληση. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει μέσα από τον αγώνα το δικό μας να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πως η βία δεν χωράει ανάμεσά μας. Πέρυσι κάναμε ένα πρώτο βήμα, ας το ολοκληρώσουμε φέτος. Οι αγώνες παίζονται στο γήπεδο, όχι στις κερκίδες».

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ αναφέρθηκε με τη σειρά του σε διαδικαστικά θέματα: «Η προσέλευση των φιλάθλων θα τερματιστεί 45 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα. Όποιος έρθει αργότερα, δεν θα μπει». Επίσης, προχώρησε σε θερμή παράκληση προς τον Τύπο, οι εκπρόσωποί του να μη χρησιμοποιήσουν πηχυαίους τίτλους, ενώ ζήτησε από τα δύο σωματεία να κάνουν ήπιες δηλώσεις. Εφόσον μάλιστα το επιτρέψουν οι συνθήκες, κάποια στιγμή στο μέλλον, τόνισε πως θα ξαναγίνει Φάιναλ Φορ. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι πρόσφορο το έδαφος.

Αν και ο Ολυμπιακός ήταν τυπικά γηπεδούχος, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραχώρησε τη θέση του στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Δεν γίνεται να μιλήσω πριν από τους φιλοξενούμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά, έτσι η... σκυτάλη πέρασε στο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

O τεχνικός του «τριφυλλιού» τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μιλήσουν όλοι τη φετινή χρονιά μόνο για μπάσκετ και παρακάλεσε τους φιλάθλους να έχουν κόσμια συμπεριφορά:

«Τι καινούριο να πούμε, είμαστε εδώ πέμπτη διαδοχική χρονιά. Παίζουμε ένα είδος μπάσκετ που απολαμβάνουν όλοι, ελπίζω το ίδιο να γίνει και φέτος. Όλες τις προηγούμενες χρονιές η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική, ελπίζω να επαναληφθεί αυτό φέτος. Από πλευράς Παναθηναϊκού θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μιλήσουμε μόνο για μπάσκετ. Θα ήθελα από αυτό το βήμα να παρακαλέσω τους φιλάθλους μας να έρθουν να βοηθήσουν την ομάδα, αλλά να έχουν κόσμια συμπεριφορά. Ελπίζω φέτος να προσέλθουν οι φίλαθλοί μας, όχι όμως πέρυσι. Ελπίζω, επίσης, να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να το απολαύσουμε όλοι».

Nα γίνει ένα καλό παιχνίδι, ευχήθηκε με τη σειρά του και ο Δημήτρης Διαμαντίδης: «Μακάρι να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι. Παίζουν οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Κρίνεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, έχουμε κάποια προβλήματα, αλλά ελπίζω να είμαστε καλά έως τον τελικό, να γίνει ένας ωραίος αγώνας και να τον ευχαριστηθούμε».

O Nτούσαν Ιβκοβιτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στα αυστηρά μέτρα των προηγούμενων χρόνων που έχουν κουράσει τον κόσμο και τόνισε πως πονάει απ’ αυτή την κατάσταση: «Οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες παίζουν στον τελικό του Κυπέλλου. Ελπίζω μέχρι το Σάββατο να είμαστε έτοιμοι. Η ομοσπονδία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Οι φίλαθλοι στα δύο τελευταία παιχνίδια μας, και στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ, ήταν πολύ καλοί. Πιστεύω πως από πέρυσι έως φέτος δεν έγινε καμία πρόοδος, αντίθετα πήγαμε δέκα βήματα πίσω. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου χρειάζονται ταυτότητες για να δουν τον αγώνα. Είναι σαν να πηγαίνουμε επίσκεψη στον Κορυδαλλό, όχι να δούμε έναν ωραίο αγώνα μπάσκετ. Πιστεύω πως και οι ίδιοι οι φίλαθλοι κουράστηκαν από όλα αυτά τα μέτρα. Δεν λέω να είμαστε όπως στην Ισπανία, όπου οι φίλαθλοι πάνε στα ξενοδοχεία, ή στην Τουρκία όπου μας έβλεπαν οι Τούρκοι φίλαθλοι και μας φώναζαν «Ολυμπιακός»! Λυπάμαι πολύ, αλλά πέρυσι είχαμε μια συζήτηση. Μου είχε πει ο κουμπάρος μας, αν πέσει ένα μπουκάλι να σηκωθούμε να φύγουμε, αλλά εγώ του είχα πει δεν είναι δική μας ευθύνη να μαζέψουμε τους παίκτες. Πραγματικά πονάω».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δημήτρη Διαμαντίδη κινήθηκε και ο Βασίλης Σπανούλης που ευχήθηκε να γίνει ένα παιχνίδι που θα το ευχαριστηθεί ο κόσμος: «Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι, να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Θα είναι ένα από τα πολλά παιχνίδια που θα παίξουμε μέσα στη σεζόν με τον Παναθηναϊκό».

Ακολούθησαν ερωτήσεις

- Μπορεί να γίνει ο τελικός σε γεμάτο γήπεδο;

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Όχι, δεν είμαστε έτοιμοι, δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Βασίλης Σπανούλης: «Ειλικρινά, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Έχουν γίνει προσπάθειες, δυστυχώς ανεπιτυχείς. Από εκεί και πέρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να προφυλάξουμε το άθλημα. Το μπάσκετ είναι γιορτή και διασκέδαση, όλοι θέλουμε γεμάτο γήπεδο, αλλά στην Ελλάδα είναι δύσκολο».

- Για το αν μπορεί να γίνει ένας αγώνας μόνο με μαθητές:

Μιχάλης Βιντζηλαίος: «Πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να προσέλθουν μόνο μαθητές, αλλά δημιουργήθηκε πρόβλημα. Η αστυνομία δεν αναλάμβανε την ευθύνη, ούτε οι καθηγητές».

- Για τους τραυματίες του Παναθηναϊκού, Μπατίστ και Περπέρογλου:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Το ιατρικό επιτελείο προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Για εμάς το σημαντικότερο είναι η υγεία των αθλητών. Αμφότεροι θα αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν ή όχι. Προσπάθησαν να τρέξουν, χθες (7/03) έκαναν πρώτη προπόνηση με τους υπολοίπους, θα έχουμε και σήμερα (8/03) και αύριο (9/03), αλλά εκείνοι θα αποφασίσουν. Πρόκειται, η αλήθεια είναι, για ένα παιχνίδι που κανείς δεν θα ήθελε να χάσει».

- Για τo αν ο Βασίλης Σπανούλης θέλει να αποδείξει κάτι μετά την περυσινή του απουσία:

Βασίλης Σπανούλης: «Στην ομάδα βρίσκονται 15 παίκτες που ο καθένας κάνει τη δουλειά του κι έχει το ρόλο του. Oλοι μπορούν να βοηθήσουν. Πιστεύω πως μέχρι το Σάββατο (10/03) θα είμαστε έτοιμοι. Ας κερδίσει ο καλύτερος μέσα στο παρκέ».

- Για το αν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αισθάνεται ότι αυτός μπορεί να είναι ο τελευταίος τελικός που είναι όλοι μαζί στον Παναθηναϊκό:

Zέλικο Ομπράντοβιτς: «Ξέρουμε, από το περασμένο καλοκαίρι, πως η οικογένεια Γιαννακόπουλου αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα, ακόμα όμως δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα αυτό το καλοκαίρι. Εκείνο που ξέρουμε μετά βεβαιότητας είναι πως στα 13 χρόνια που είμαι στην ομάδα θα παίξουμε στον 28ο τελικό μας και θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε ακόμα ένα τρόπαιο. Έχουμε τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, το ελληνικό πρωτάθλημα, ό,τι άλλο ακολουθεί έχουμε το χρόνο να το συζητήσουμε. Προς το παρόν, είμαστε χαρούμενοι εδώ που είμαστε».

- Για το εάν ο τελικός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για τη συνέχεια…

Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Δεν βρισκόμαστε ούτε παίκτες ούτε προπονητές για πρώτη φορά αντιμέτωποι. Ο Ολυμπιακός βέβαια έχει αρκετά νέα παιδιά και, ευτυχώς, θα παίξουν για πρώτη φορά και θα έχουν μεγάλο κίνητρο. Δεν θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια ο τελικός, δεν σημαίνει πως εάν δεν παίξουμε καλά θα έχουμε πρόβλημα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Αμφότερες οι ομάδες έχουμε τραυματίες, αλλά κι αυτό είναι κομμάτι του παιχνιδιού».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος αγώνας, στον οποίο κρίνεται ένας τίτλος, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες δύο διοργανώσεις. Ό,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσεις για τον επόμενο στόχο. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να τα σκεφτούμε όλα».

- Για το εάν επηρεάζουν τους παίκτες του Παναθηναϊκού τα σενάρια που θέλουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αποχωρεί για Εφές η Ρεάλ Μαδρίτης:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είμαστε σε μια περίοδο, στην οποία κάθε χρονιά ακούμε τα ίδια. Τα τελευταία 13 χρόνια είμαι φερόμενος προπονητής σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης. Ούτε κι εγώ ξέρω πόσες, να πω την αλήθεια! Όμως, όλοι γνωρίζουν πως βρίσκομαι εδώ 13 χρόνια. Οι παίκτες μου είναι πολύ έξυπνοι και γνωρίζουν. Συχνά κι εκείνοι εμφανίζονται να μεταγράφονται σε άλλη ομάδα. Δεν είναι λοιπόν κάτι που χρήζει ιδιαίτερου σχολίου. Το καλοκαίρι θα έχουμε τις απαντήσεις για όλα».

- Γιατί είπε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς πως φέτος απολαμβάνει πιο πολύ την ομάδα του:

Nτούσαν Ίβκοβιτς: «Κάθε χρόνο απολαμβάνω τη δουλειά. Φέτος, βέβαια, φτιάξαμε μια καινούρια ομάδα. Θεωρώ πως θα απολαύσω ακόμα περισσότερο το παιχνίδι στο μέλλον. Αν μεθαύριο με τον Παναθηναϊκό κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά χάσουμε από μια τόσο μεγάλη ομάδα, θα χαιρετήσω τον αντίπαλο. Εμένα δεν μου μένουν στην καρδιά οι σαμπάνιες και τα πούρα, αλλά τι έχουμε περάσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η μεγαλύτερη απόλαυση θα είναι στους τελικούς των πλέι οφ και της Ευρωλίγκας. Απόλαυση δεν είναι να σκοτώσεις μια μικρή ομάδα και να πεις έκαναν ρεκόρ. Σίγουρα λείπει εμπειρία στους παίκτες μου, το μπάσκετ δεν φτιάχνεται σε δύο και τρεις μήνες. Να τους πω συγχαρητήρια γιατί έχουν πετύχει πολλά ήδη. Αλλά χρειάζεται χρόνος. Για σκεφτείτε πόσα χρόνια έπαιζαν μαζί Γκάλης και Γιαννάκης, δεν βρέθηκαν μαζί το 1987. Είμαστε τυχεροί που έχουμε μαζί μας τον αρχηγό μας Βασίλη Σπανούλη. Εγώ θα σφίξω το χέρι των αντιπάλων μου το Σάββατο εάν χάσουμε, αυτό που θέλουμε από τους παίκτες είναι να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις».

- Για την κρίση στην Ελλάδα αλλά και την περίεργη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο  Παναθηναϊκός κι αν την έχει μετατρέψει σε κίνητρο…

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είμαι πάντα πολύ ευθύς με τους παίκτες μου και συζητάω όλα όσα αισθάνομαι. Στην αρχή της σεζόν τούς είπα πως φέτος έχετε περισσότερες υποχρεώσεις επειδή ίσως είναι η τελευταία χρονιά. Χωρίς αυτό είναι αδύνατο να βρούμε τα κίνητρα που αναζητάμε. Με αυτή τη συζήτηση, αλλά και με την εμπειρία που διαθέτουν, ξέρουν πως δεν χρειάζονται έξτρα κίνητρο. Εξάλλου, ως πρωταθλητές Ευρώπης, όλοι παίζουν πολύ ανταγωνιστικά απέναντί μας. Κόντρα στον Ολυμπιακό, όλοι ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για έναν αγώνα που θέλει να δει όλη η Ευρώπη. Όλοι μιλάνε για την κρίση, όλοι λένε πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι όπως παλιά, όμως δύο ελληνικές ομάδες είναι στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ελπίζω να είναι και στο Φάιναλ Φορ».

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Δεν υπάρχει θέμα κινήτρου, κρίνεται ένας τίτλος κόντρα στον Ολυμπιακό, τον κυριότερο αντίπαλό μας στην Ελλάδα. Αν είμαστε καλύτεροι θα κερδίσουμε. Αναφορικά με την αβεβαιότητα δεν σκέφτομαι το μέλλον, αυτό που προέχει είναι το παρόν και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αρχής γενομένης από τον τελικό».

- Για το γεγονός πως έχουν χάσει στους δύο τελευταίους τελικούς…

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «27, 22. Κάποια παιχνίδια τα κερδίζεις, κάποια τα χάνεις. Ευτυχώς, έχουμε κερδίσει 22 τελικούς, έχουμε χάσει πέντε».

- Για το πού θα «σημάδευαν» αν ήταν προπονητές οι Σπανούλης και Διαμαντίδης:

Bασίλης Σπανούλης: «Για όλα υπάρχει μια αρχή, και ο Παναθηναϊκός δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Από το 2010 δεν έχει μείνει κανένας παίκτης, δεν υπάρχει κορμός. Φέτος είναι η ευκαιρία να χτιστεί η ομάδα. Είναι ευχής έργον αυτό που έγινε φέτος, ελπίζω να μην αλλάξουμε ξανά ομάδα. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει πολύ έμπειρη ομάδα, οι προπονητές όμως ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε στο παρκέ».

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Και οι δύο έχουμε χαρακτηριστικά που μας κάνουν καλές ομάδες. Δεν είναι κρυφό, ο Βασίλης είναι πολύ σημαντικός, αλλά και οι άλλοι παίκτες έχουν σημαντικό ρόλο. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο το μόνο που θες είναι να εκτελείς τις εντολές του προπονητή. Κι εμείς κάνουμε λάθη, απαιτείται συγκέντρωση».

- Για τα προβλήματα:

Ντούσαν Ιβκοβιτς: «Αν θέλουμε να αντέξουμε δύο παιχνίδια την εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε 15-16 παίκτες. Εμείς έχουμε 14 έτοιμους παίκτες. Έχουμε εκτός τον Λο, θέλει να παίξει αλλά δε νομίζω πως είναι έτοιμος, και τον Βασιλόπουλο. Η εμπειρία του από τελικούς μας λείπει πολύ».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είναι περίοδος που έχουμε προβλήματα. Δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρίες και πρέπει να δουλέψουμε. Θα ήταν καλύτερο για μένα να έχω στη διάθεσή μου όλους τους παίκτες».

Κλείνοντας, ρωτήθηκαν οι δύο προπονητές για το ποιον αντίπαλο θα ήθελαν να... κλειδώσουν στα αποδυτήρια και αμφότεροι απάντησαν γελώντας: «Θα κλειδωθούμε μεταξύ μας»!

Θυμηθείτε τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, όπως σας τις μετέφερε το Onsports. 

{coveritlive}b7c1b3e2b8{/coveritlive}



Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Bundesliga: Ο Ντε Λιχτ αποκλείει μεταγραφή του από την Μπάγερν
Bundesliga: Ο Ντε Λιχτ αποκλείει μεταγραφή του από την Μπάγερν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved