Χρόνια πολλά «Ζοτς»

Χρόνια πολλά «Ζοτς»

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια γεννήθηκε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην Ευρώπη που ακούει στο όνομα… Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Ο «βασιλιάς των δακτυλιδιών» γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1960 στο Τσάτσακ, μία πόλη που έχει πληθυσμό κοντά στους 155.000 ανθρώπους. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως η χρονολογία γέννησης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συμπίπτει με την περίοδο ανάπτυξης της πόλης. Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού άρχισε να σκάει την μπάλα στο γήπεδο της Μπόρας Τσάτσακ και όλοι αναφέρονταν με τα καλύτερα λόγια στο ταλέντο του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν εγκεφαλικό παίκτη. Εξάλλου, υπάρχει και μία φήμη ότι από το εφηβικό κιόλας της ομάδας του ο νεαρός πλέι μέικερ είχε αρχίσει να διαβάζει βιβλία προπονητικής.

Ο Ομπράντοβιτς δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε άλλη θέση πέρα από αυτή του πλέι μέικερ και με τις ικανότητές του και το μυαλό του άρχισε να κάνει τη διαφορά πάνω στο παρκέ. Το 1986 μεταπήδησε στην ομάδα της καρδιάς του, την Παρτιζάν, όπου στέφθηκε πρωταθλητής το 1987 και έπαιξε στο Final Four του 1988. Την ίδια χρονιά, στη Σεούλ, κατέκτησε με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 1989 πανηγύρισε το Κύπελλο Κόρατς με την Παρτιζάν. Το 1990, και πάλι με την εθνική ομάδα της χώρας του, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής.

 

Όταν ο παίκτης έγινε προπονητής σε μία νύχτα

Στην ιστορία έχει μείνει το ανοιξιάτικο βράδυ του Μαΐου του 1991, όταν ένας εξαιρετικός παίκτης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς… μεταμορφώθηκε στον μεγαλύτερο προπονητή των ευρωπαϊκών γηπέδων, όπως αποδείχτηκε στο μέλλον. Έτσι ξαφνικά… Ενώ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον περίμενε το επόμενο πρωί στη συγκέντρωση των διεθνών για το Ευρωμπάσκετ της Ρώμης, ο «Ζοτς» δεν φοβήθηκε να κάνει το μετέωρο βήμα ακολουθώντας το ένστικτό του. Ο αντιπρόεδρος της Παρτιζάν και συμπατριώτης του, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, τον περίμενε στο ξενοδοχείο και του ζήτησε να γίνει προπονητής. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα έχασε αρχικά. Ζήτησε περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει, αλλά ο Κιτσάνοβιτς του είπε ότι έπρεπε να το κάνει αμέσως! Η συνέχεια μετά το «ναι» του Ομπράντοβιτς είναι λίγο έως πολύ γνωστή...

Ο ίδιος ο «Ζοτς» είχε τονίζει για εκείνο το βράδυ: «Άλλαξα ζωή σε μία νύχτα. Ακούγεται μεγάλο, όμως, ήταν κάτι που ήθελα πολύ να κάνω και για το οποίο προετοιμαζόμουν καιρό. Ήμουν μπασκετμπολίστας και παράλληλα προπονητής σε εφηβικές και παιδικές ομάδες, ενώ παρακολουθούσα τα μαθήματα στη σχολή των προπονητών. Θυμάμαι ήμουν με την εθνική της Γιουγκοσλαβίας πριν από το Ευρωμπάσκετ της Ρώμης, το 1991. Πήγαμε να περάσουμε ένα βράδυ στο Βελιγράδι και ο αντιπρόεδρος της Παρτιζάν, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους της ομάδας με περίμεναν στο ξενοδοχείο, για να μου πουν: «Αν θες να γίνεις προπονητής, τώρα είναι η ώρα». Τους ζήτησα ένα μήνα και μου είπαν πως είχα μόνο εκείνο το βράδυ. Και απάντησα «ναι». Ακολούθησα το ένστικτό μου».

 

Ο πρώτος τίτλος

Η πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Παρτιζάν μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς εν μέσω πολέμου, ο Ομπράντοβιτς βρέθηκε στο… τιμόνι μίας νεανικής ομάδας. Η Παρτιζάν έκανε ρεκόρ 20-2 στο πρωτάθλημα, κατέκτησε το Κύπελλο και πήγε στην Κωνσταντινούπολη στο Final Four. Η Παρτιζάν κέρδισε με 82-75 τη Φίλιπς Μιλάνο και έφτασε στον τελικό, όπου το «παραμύθι» έδειχνε να φτάνει στο τέλος του, όταν λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του μεγάλου τελικού του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης η Μπανταλόνα ήταν μπροστά στο σκορ με 70-68. Ένα απίστευτο τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς έστειλε τους Σέρβους στα ουράνια και χάρισε στον 32χρονο τότε Ομπράντοβιτς τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Την ίδια χρονιά η Παρτιζάν πανηγύρισε εκτός από την Ευρωλίγκα και την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, κάνοντας τριπλ κράουν!

 

«Μαγεία» και στην Ισπανία!

Το καλοκαίρι του 1993, η Μπανταλόνα του κατέθεσε πρόταση. Η ευκαιρία του για να μετακομίσει στο ισπανικό πρωτάθλημα είχε έρθει και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Εκ νέου ως αουτσάιντερ, η ομάδα της Καταλονίας βρέθηκε στην τελική τετράδα της Ευρωλίγκας, με το Φάιναλ Φορ να λαμβάνει χώρα στο Τελ Αβίβ. Όλος ο κόσμος πίστευε ότι όποιος νικούσε από τον ημιτελικό των «αιωνίων» μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα κατακτούσε το τρόπαιο, όμως η «Πένια» του «Ζοτς» είχε άλλη άποψη. Σε έναν πολύ «κλειστό» τελικό, η Μπανταλόνα επικράτησε χάρη σε τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον και πλέον ο μύθος γύρω από το όνομα του Ομπράντοβιτς είχε αρχίσει να δημιουργείται, καθώς στα 34 του χρόνια, είχε προλάβει να κατακτήσει ήδη δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Επόμενος σταθμός, η Μαδρίτη. Σκηνικό παρόμοιο, κατάληξη ίδια. Το Φάιναλ Φορ του 1995 διεξήχθη στη Σαραγόσα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον ημιτελικό, νικητές ήταν και πάλι οι «ερυθρόλευκοι». όμως στον τελικό περίμενε ξανά ο «κακός τους δαίμονας». Η «βασίλισσα» -καθοδηγούμενη με μαεστρία από τον «Ζοτς»- ήταν καλύτερη σε όλο το παιχνίδι και νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό, κατακτώντας για όγδοη φορά (και τελευταία μέχρι στιγμής) την Ευρωλίγκα. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας παρέμεινε μέχρι το 1997, κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα εκείνης της περιόδου.

 

Οι «Πλάβι» και η… Μπενετόν

Η δεύτερη χρονιά του στην Ρεάλ ήταν πολύ κακή και η ομάδα βγήκε στο Κύπελλο Σαπόρτα, το οποίο κατέκτησε το 1997. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήρθε αντιμέτωπος με μία ακόμα πρόκληση. Ανέλαβε την Εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, χάνοντας μόνο από την Dream Team στον τελικό. Την επόμενη χρονιά στην Ισπανία όμως, η Ιταλία δεν μπόρεσε να την σταματήσει και ο Ομπράντοβιτς πανηγύρισε το πρώτο του Ευρωμπάσκετ. Ίδιο έργο και την επόμενη χρονιά (1998). Το Μουντομπάσκετ φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και οι «πλάβι» έφθασαν στην κορυφή του κόσμου, με τον «Ζοτς» να κρεμάει στο στήθος του το δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο, επικρατώντας στον ημιτελικό -και πάλι- της Ελλάδας, ενώ στον τελικό κατέβαλε με δυσκολία τους Ρώσους (64-62). Στη Γαλλία το καλοκαίρι του 1999 (λίγο πριν ξεκινήσει η θητεία του στον Παναθηναϊκό), η Γιουγκοσλαβία δεν μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, όμως δεν γύρισε πίσω με άδεια χέρια. Το χάλκινο μετάλλιο ήταν το τέταρτο διαδοχικό που προστέθηκε στη συλλογή του.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως το καλοκαίρι του 1997 είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο –άκρως ανταγωνιστικό τότε- ιταλικό πρωτάθλημα. Στην Μπένετον έμεινε για δύο χρόνια, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα του 1999.

 

Παναθηναϊκός και… οργασμός τίτλων

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1999 οι σύγχρονοι «τσάροι» του ελληνικού μπάσκετ κατέρριψαν το μύθο. Τα αδέρφια Γιαννακόπουλοι στο δρόμο τους προς την κατάκτηση της κορυφής, πήραν μαζί τους ένα πολύτιμο λίθο και δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Το γεγονός ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες του 1999 δεν άφησε ασυγκίνητες τις ομάδες που είχαν υψηλούς στόχους. Νικητής στη «μάχη» αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τον -εκ των κορυφαίων εκείνη την εποχή- «Ζοτς».

Από τότε πολλοί τίτλοι ακολούθησαν. Μαζί τους όμως σφυρηλατήθηκε και μια ιδιαίτερη σχέση. Η σχέση που έχει αναπτύξει ο Ομπράντοβιτς με τον κόσμο του «τριφυλλιού» είναι κάτι το ιδιαίτερο. Άλλωστε, κάθε φορά που ο Ομπράντοβιτς μπαίνει στο παρκέ του ΟΑΚΑ, το γήπεδο σείεται από χειροκροτήματα, αλλά και το ρυθμικό σύνθημα που υπάρχει ειδικά για αυτόν ακούγεται συνεχώς. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού τον εμπιστεύεται πλήρως και ο ίδιος ο 52χρονος (πλέον) προπονητής νιώθει ότι το «τριφύλλι» είναι σπίτι του, κάτι το οποίο έχει δηλώσει και ο ίδιος πολλές φορές.

 

Το παλμαρέ του

Πρωταθλήματα: 11 στην Ελλάδα (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011), 1 στη Σερβία (1992).
Κύπελλα: 6 στην Ελλάδα (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), 1 στη Σερβία (1992).
Ευρωλίγκα: 4 με Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), 1 με Παρτιζάν (1992), 1 με Μπανταλόνα (1994), 1 με Ρεάλ Μαδρίτης (1995).
Σαπόρτα: 1 με Ρεάλ Μαδρίτης (1997), 1 με Μπενετόν Τρεβίζο (1999).
Μετάλλια: Δύο χρυσά (Ευρωμπάσκετ 1997, Μουντομπάσκετ 1998), 1 αργυρό (Ολυμπιακοί Αγώνες 1996), 1 χάλκινο (Ευρωμπάσκετ 1999).



ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved