Άνοιξη στην Ευρώπη για Ολυμπιακό σημαίνει... νταμπλ! (video+photos)

Άνοιξη στην Ευρώπη για Ολυμπιακό σημαίνει... νταμπλ! (video+photos)

Ο Ολυμπιακός φέτος συμμετέχει για έκτη φορά στην ιστορία του σ' ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ έχει μπει ήδη ο Μάρτιος. Το παρελθόν μάς δείχνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» τις τέσσερις από τις πέντε προηγούμενες φορές ήταν - όπως και φέτος - «μέσα» σε όλους τους στόχους τους... Στις τρεις μάλιστα, πανηγύρισαν το νταμπλ!

Το ημερολόγιο αναγράφει πλέον «Μάρτιος 2012» και ο Ολυμπιακός - πιστός στην συνήθειά του των τελευταίων ετών - έβγαλε από την… ντουλάπα τις κοντομάνικες φανέλες του προκειμένου ν’ αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της φετινής σεζόν.

Το «κοντομάνικες φανέλες», βέβαια, είναι σχήμα λόγου, καθώς μετά τους -23 της Μόσχας πριν μερικές εβδομάδες κόντρα στη ρωσική Ρούμπιν Καζάν, σειρά παίρνει το Χάρκοβο της Ουκρανίας, έδρα της Μέταλιστ, όπου κι εκεί επικρατούν πολικές συνθήκες, με τις πιο αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για -2 ή -3 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (08/03, 20:00).

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο, κυρίως για τον Ολυμπιακό, αλλά κατ’ επέκταση και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να συγκεντρώνουν όλα τα εχέγγυα προκειμένου να συνεχίσουν ακόμα πιο μακριά στο φετινό Europa League αποκλείοντας τη Μέταλιστ και εξασφαλίζοντας τη παρουσία τους στους «8» της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι Πειραιώτες έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τον ερχομό της άνοιξης για έκτη φορά στην ιστορία τους και για τέταρτη την τελευταία οκταετία, απόδειξη ότι ο σύλλογος κάνει σταθερά βήματα προς την καταξίωσή του στους «μεγάλους» της Ευρώπης τηρουμένων, φυσικά, και των αναλογιών εν συγκρίσει με τα club-κολοσσούς-πολυεθνικές, που συμμετέχουν στα προηγμένα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η αγγλική Premier League, η ισπανική Primera Division, το ιταλικό Campionato και το γαλλικό Championnat

Ο φετινός Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει καταφέρει να είναι, Μάρτη μήνα, «μέσα» σε όλους τους στόχους του… Συμμετέχει στις «16» του EuropaLeague με το… βλέμμα προς τα προημιτελικά της διοργάνωσης, είναι μόνος πρώτος στο πρωτάθλημα εφτά… στροφές πριν τον τερματισμό του φετινού ελληνικού «μαραθωνίου», ενώ παράλληλα καλείται να υπερκεράσει - σε διπλή αναμέτρηση - το εμπόδιο του ΟΦΗ για να βρεθεί σε ακόμα έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία του όντας το μεγάλο φαβορί για ένα ακόμα τρόπαιο!

Στρέφοντας το βλέμμα μας στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι ο Ολυμπιακός όσες φορές κατάφερε να παίξει στην Ευρώπη την άνοιξη, πάντα - εκτός από μία μοναδική φορά, την σεζόν 2009-10 - ήταν εντός και των δύο εγχώριων στόχων του! Με άλλα λόγια, οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να είναι ικανοί ν’ ανταποκριθούν μ’ επιτυχία στις υποχρεώσεις τους, εντός κι εκτός συνόρων κρατώντας όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία… καρπούζια στην ίδια μασχάλη!

Η συγκεκριμένη επιτυχία του Ολυμπιακού μάλιστα, αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι οι Πειραιώτες τις τρεις σεζόν, από τις τέσσερις που κρατήθηκαν εντός παντός στόχου (σ.σ. δεν υπολογίζεται, φυσικά, η τρέχουσα, καθώς είναι ακόμα εν εξελίξει…), κατέκτησαν το νταμπλ στην Ελλάδα αφήνοντας τους εγχώριους αντιπάλους τους με τη… γλύκα της προσμονής να δουν τους «ερυθρόλευκους» να καταρρέουν από την κόπωση!

Αυτό συνέβη τόσο το 1998-99, όσο και το 2004-05, αλλά και το 2007-08, όταν οι Πειραιώτες και άνοιξη έπαιξαν στην Ευρώπη, αλλά και το νταμπλ πανηγύρισαν στην Ελλάδα! Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η σεζόν 1992-93, όταν ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και το κύπελλο στον τελικό από τον Παναθηναϊκό. Όσον αφορά στη μοναδική φορά που οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν Μάρτιο στην Ευρώπη και είχαν, ήδη, απολέσει έναν στόχο τους, ήταν το 2009-10, όταν είχαν μείνει από τον Οκτώβριο εκτός κυπέλλου Ελλάδας, για να χάσουν τελικά και το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό…

Το Onsports γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τι πέτυχε ο Ολυμπιακός
τις πέντε φορές που έπαιξε με… κοντομάνικα στην Ευρώπη.

1992 – 1993

Η πρώτη φορά που οι φίλοι των Πειραιωτών βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα ν’ αγωνίζεται άνοιξη στα ευρωπαϊκά… σαλόνια.

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται για τελευταία φορά εκείνη τη σεζόν στην Ευρώπη στις 18 Μαρτίου, στο «Βιθέντε Καλδερόν» της Μαδρίτης, κόντρα στην Ατλέτικο.

Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν την ήττα με σκορ 3-1 από τους… ομόχρωμους τους της ισπανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του γ’ γύρου του - τότε - κυπέλλου κυπελλούχων και αποχαιρετούν την διοργάνωση.

Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός θα μείνει με «άδεια χέρια», καθώς δεν θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα όντας στην… καρδιά των «πέτρινων χρόνων» του, ενώ στον τελικό κυπέλλου θα ηττηθεί από τον «αιώνιο» αντίπαλό του, Παναθηναϊκό, με σκορ 1-0 στο ΟΑΚΑ.

1998 – 1999

Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του Ολυμπιακού… Οι πρωταθλητές Ελλάδας φτάνουν μία ανάσα από την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του ChampionsLeague, αλλά τελικά στις 17 Μαρτίου λένε «αντίο» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ελέω Κόντε και… αέρα. Το 1-1 με την Γιουβέντους αφήνει εκτός συνέχειας τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του με μια γλυκόπικρη γεύση. Είναι η πρώτη φορά που άπαντες στο «λιμάνι» συνειδητοποιούν ότι ο σύλλογος μπορεί να κάνει την υπέρβαση σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο…

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος των αντιπάλων του και πανηγυρίζει το νταμπλ κατακτώντας το τρίτο σερί πρωτάθλημα του και παράλληλα σηκώνοντας και το τρόπαιο του κυπελλούχου νικώντας στον τελικό του ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό 2-0 παίζοντας μάλιστα, με δέκα παίκτες.

2004 – 2005

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Euroαπό την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός «παλεύει» και πάλι τον Μάρτιο στην Ευρώπη όντας παράλληλα «μέσα» σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείονται από το Champions League, μετά την φάση των ομίλων, συνεχίζουν στο κύπελλο UEFA και στην φάση των «16» βρίσκουν στον δρόμο τους την αγγλική Νιουκάστλ.

Ο Ολυμπιακός δεν θα καταφέρει να συνεχίσει στα προημιτελικά και θ’ αποχαιρετήσει την διοργάνωση με δύο ήττες από τους Άγγλους, η τελευταία εξ αυτών με 4-0 στο St. JamesParkστις 16 Μαρτίου…

Εντός των τειχών, όμως, ο Ολυμπιακός προελαύνει και φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου Ελλάδας νικώντας στον τελικό της Πάτρας με 3-0 τον Άρη. Οι Πειραιώτες ανεβαίνουν και πάλι στον… θρόνο τους μετά το νταμπλ του Παναθηναϊκού την αμέσως προηγούμενη σεζόν, το οποίο διέκοψε το ανεπανάληπτο σερί των εφτά πρωταθλημάτων από τον Ολυμπιακό!

2007 – 2008

Η πέμπτη μέρα του Μαρτίου του 2008 έμελλε να είναι η τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκείνη την σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν την ήττα (3-0) και τον αποκλεισμό στην φάση των «16» του ChampionsLeague από την βαθύπλουτη Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η ευρωπαϊκή τους παρουσία ωστόσο, έχει και πάλι θετικό πρόσημο…

Στις εγχώριες διοργανώσεις, η κατάληξη είναι η συνήθης για τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα κάνει ακόμα δύο φιέστες! Μία στο Φάληρο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κι άλλη μία στην Θεσσαλονίκη για την κατάκτηση του κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη (2-0)…

2009 – 2010

Πρόπερσι ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να φτάσει και πάλι στις δεκαέξι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δεν κατάφερε, όμως, να υπερκεράσει τον σκόπελο της - τότε -πρωταθλήτριας Γαλλίας, Μπορντό μένοντας εκτός προημιτελικών ChampionsLeague.

Τελευταία «παράσταση» για τους Πειραιώτες στα… ευρωπαϊκά σαλόνια για εκείνη την περίοδο ήταν αυτή της 17ης Μαρτίου 2010, όταν ηττήθηκαν στο Μπορντό (2-1).

Εντός συνόρων τα πράγματα δεν εξελίχθησαν ιδανικά για τον Ολυμπιακό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είδαν τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, Παναθηναϊκό, να κατακτά το νταμπλ (δεύτερο την τελευταία εφταετία)…

Στο κύπελλο Ελλάδας, βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε… φροντίσει να «αυτοκτονήσει» νωρίς μένοντας εκτός συνέχειας από τον Οκτώβριο του 2009 με ήττα (3-1) από τον Πανσερραϊκό, ομάδα της Football League!


Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Ολυμπιακός όταν φτάνει να παίζει άνοιξη στην Ευρώπη, είτε κάνει νταμπλ, είτε… μένει στον άσο χάνοντάς τα όλα!

Αυτό που απομένει πλέον είναι να δούμε αν οι Πειραιώτες κάνουν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο… καρέ των νταμπλ ή αν φέτος… τριτώσει το κακό για τους «ερυθρόλευκους»...

Διαβάστε ακόμα: 

Μανιάτης: «Χρειαζόμουν… ανάσες»

Αμπντούν: «Δικό μας το πρωτάθλημα»

Βαλβέρδε: «Πάμε για νίκη στο ΟΑΚΑ»

Αιχμές Μώραλη για Γερουλάνο


Άνοιξη στην Ευρώπη για Ολυμπιακό σημαίνει... νταμπλ! (video+photos)



Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved