Χρόνια πολλά, Ζίκο!

Χρόνια πολλά, Ζίκο!

Σαν σήμερα (03/03/1953), πριν από 59 χρόνια, γεννήθηκε ο Αρτούρ Ζίκο, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γνωστός και ως «λευκός Πελέ».

Γεννημένος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Ζίκο, όπως και οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι, είχε μόνιμα στα πόδια του μια μπάλα, και πολύ γρήγορα τα «λαγωνικά» της Φλαμένγκο εντυπωσιάστηκαν από τον πιτσιρικά, αποκτώντας τον.

Ο Ζίκο, ωστόσο δεν ήταν αρκετά δυνατός σωματικά, ωστόσο πολύ γρήγορα άρχισε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να αποκτήσει σώμα αθλητή, κάτι το οποίο κατάφερε σχετικά γρήγορα.

Μετά από 116 εμφανίσεις και 81 τέρματα με την ομάδα Νέων της «Φλα», ο προβιβασμός τους στους επαγγελματίες ήταν αναπόφευκτος και η ιστορία για τον Ζίκο, άρχισε να γράφεται με… χρυσά γράμματα.

Το 1978, στο Μουντιάλ, με τη φανέλα της Βραζιλίας, ο Ζίκο πέτυχε γκολ από… κόρνερ, χαρίζοντας στη «σελεσάο» τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στη Σουηδία, ενώ με τη Φλαμένγκο, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1971 μέχρι το 1983 (η πρώτη περίοδος του στη «Φλα»), κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες σκοράροντας με κάθε… πιθανό και απίθανο τρόπο, μοιράζοντας παράλληλα αρκετές ασίστ.

Τhe Italian Job…

Το 1983, η Μίλαν και η Ρόμα προσπάθησαν να πάρουν το Ζίκο, ωστόσο η Ουντινέζε κατάφερε να τον αποκτήσει, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών των «ζεμπρέτε», πετυχαίνοντας συνολικά 19 γκολ.

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν όμως η ιδανική για τον Ζίκο, καθώς τραυματισμοί, σχόλια κατά της διαιτησίας και η κριτική του ιταλικού Τύπου, οδήγησαν το «λευκό Πελέ», στην πόρτα της εξόδου από το «Φρίουλι».

Ο Ζίκο αποχώρησε από την Ιταλία, έχοντας πετύχει 22 τέρματα σε 39 εμφανίσεις.

Για πάντα «ρουμπονέγκρο»!

Το 1985, ο Ζίκο επέστρεψε στο «Μαρακανά», ωστόσο μετά από ένα σκληρό τάκλιν του Μάρσιο Νούνιεζ της Μπανγκού, έμεινε εκτός για πολλούς μήνες. Ωστόσο ο Ζίκο δεν το έβαλε κάτω, όμως δεν θύμιζε τον παίκτη που άφηνε τον κόσμο με το… στόμα ανοικτό.

Το 1989, ο Ζίκο αποχώρησε από τη Φλαμένγκο για αναλάβει τον υπουργείο Αθλητισμού. Σε 731 παιχνίδια με τη φανέλα της «Φλα», ο Ζίκο σκόραρε 508 γκολ, επίδοση που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών της βραζιλιάνικης ομάδας.

Παράλληλα, ο Ζίκο κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Βραζιλίας.

Η πολιτική και η Ιαπωνία

Η πολιτική κράτησε τον Ζίκο μόνο για ενάμιση χρόνο μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους, και έτσι μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στα γήπεδα, στην άλλη άκρη του κόσμου!

Η Κασίμα, το 1991, ανακοίνωσε την απόκτηση του «λευκού Πελέ», ενώ το ιαπωνικό πρωτάθλημα ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Το 1993, δημιουργήθηκε η J-League και ο Βραζιλιάνος κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη δεύτερη θέση, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες να του δώσουν το προσωνύμιο «Ο Θεός του ποδοσφαίρου».

Το επίσημο αντίο του Ζίκο στο ποδόσφαιρο ήρθε το 1994, με τη φανέλα της Κασίμα, πετυχαίνοντας 35 γκολ σε 45 παιχνίδια. Να σημειώσουμε πως υπάρχει άγαλμα προς τιμήν του έξω από το γήπεδο της Κασίμα!

Η προπονητική του καριέρα

Ενώ ξεκίνησε εξαιρετικά ως προπονητής, στην πορεία ο Ζίκο τα… μούσκεψε!

Το 2002, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας, κατακτώντας το Κύπελλο Ασίας το 2004, ενώ το 2006, αποχώρησε από τους «σαμουράι» για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε.

Με την Ιαπωνία ο Ζίκο παρουσίασε μια ομάδα συμπαγή που δεν σταματούσε να τρέχει ενώ είχε επικρατήσει της Εθνικής μας ομάδας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005.

Με τα «καναρίνια» κατέκτησε το νταμπλ το 2007, ενώ την επόμενη σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την Φενέρμπαχτσε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, ωστόσο το 2008, ο «Βασιλιάς Αρθούρος», όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, παραιτήθηκε.

Η πάμπλουτη, Μπουνιοντκόρ του Ουζμπεκιστάν, έπεισε τον Ζίκο να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία το 2008, κατακτώντας το νταμπλ, ενώ την επόμενη σεζόν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον προσέλαβε, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει στη Ρωσία.

Το 2009, έρχεται στα… μέρη μας και τον Ολυμπιακό, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Όλα ξεκίνησαν ρόδινα, καθώς κατάφερε να οδηγήσει τους Πειραιώτες στους «16» του Champions League. Ο επίλογος στη συνεργασία του Ζίκο με τον Ολυμπιακό γράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2010, μετά από 4 σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα…

Πλέον ο Ζίκο βγάζει τα… προς το ζην στο Ιράκ και την Εθνική ομάδα της χώρας…

Χρόνια πολλά, Ζίκο!



Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved