Το… ελληνικό παρελθόν της Ντνιέπρ (photos)

Το… ελληνικό παρελθόν της Ντνιέπρ (photos)

Ο Κώστας Μανωλάς μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής στο ουκρανικό πρωτάθλημα, ωστόσο το… ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στη Ντνιέπρ.

Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στη Ντνιέπρ με τον Έλληνα αμυντικό να υπογράφει συμβόλαιο με τους Ουκρανούς για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Από τη στιγμή που θα φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα της νέας του ομάδας, θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας.

Βέβαια, στη Ντνιέπρ φαίνεται πως έχουν αρκετό το ελληνικό στοιχείο στο παρελθόν τους. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη συγκεκριμένη ομάδα και ακολούθησαν το δρόμο για την Ελλάδα. Βέβαια, υπήρξαν και τα αντίθετα παραδείγματα. Δηλαδή ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, να… μετακόμισαν για την Ουκρανία για χάρη της ομάδας από το Ντνιέπρ.

Όλεγκ Προτάσοφ

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε το ουκρανικό ποδόσφαιρο είναι ο Όλεγκ Προτάσοφ. Ο Ουκρανός τεχνικός ξεκίνησε την καριέρα του από τη νέα ομάδα του Κώστα Μανωλά σε ηλικία οκτώ ετών όταν και ήταν στην ομάδα νέων. Αφού έμεινε, για εννέα χρόνια στις μικρές ομάδες, προβιβάστηκε στην πρώτη όπου έμεινε για επτά χρόνια με 145 συμμετοχές και 95 τέρματα. Από εκεί και πέρα, αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη Ντιναμό Κιέβου για να κάνει το ταξίδι για την Ελλάδα όπου αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Από τους «ερυθρόλευκους» ταξίδεψε στην Ιαπωνία για την Γκάμπα Οσάκα, για να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου έκλεισε την καριέρα του μετά τα περάσματα από Βέροια, Προοδευτική και Πανελευσινιακό.

Το 2006, επέστρεψε και πάλι στη Ντνιέπρ για να καθίσει στον πάγκο της για δύο σεζόν, ενώ το 2009 βρέθηκε στον πάγκο του Ηρακλή.

Γκενάντι Λιτόφτσενκο

Ανάλογη είναι η πορεία του Γκενάντι Λιτόφτσενκο με αυτή του Όλεγκ Προτάσοφ. Βρέθηκε από πολύ μικρός στις ακαδημίες της Ντνιέπρ με την οποία αγωνίστηκε και αυτός για επτά σεζόν με 183 συμμετοχές και 36 τέρματα. Ύστερα, αγωνίστηκε και αυτός για δύο σεζόν στη Ντιναμό Κιέβου, για να πάρει τη μεταγραφή του για τον Ολυμπιακό με τον οποίο είχε 80 συμμετοχές και εννέα τέρματα.

Όλεγκ Βενλίνσκι

Το καλοκαίρι του 2005, η ΑΕΚ ολοκλήρωνε τη μεταγραφή του Όλεγκ Βενλίνσκι, ως έναν από τους κορυφαίους Ουκρανούς επιθετικούς. Ο 33χρονος πλέον επιθετικός είχε εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Ντνιέπρ έχοντας 57 συμμετοχές με 31 τέρματα.

Στην Ένωση όμως, δεν άφησε ικανοποιημένους τους ανθρώπους της και στη μία σεζόν που βρέθηκε στον σύλλογο, είχε 15 συμμετοχές με μόλις τρία τέρματα και αποχώρησε χωρίς να λείψει από κανέναν.

Νέρι Καστίγιο

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποχώρησε από το ελληνικό πρωτάθλημα για να συνεχίσει στο ουκρανικό με τη φανέλα της Ντνιέπρ έγινε ο Νέρι Καστίγιο. Ο Μεξικανός επιθετικός μετά την εφταετία στον Ολυμπιακό, αποχώρησε για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Με τους πρωταθλητές Ουκρανίας όμως, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι σπουδαίο και σε 12 συμμετοχές είχε μόλις ένα τέρμα.

Έτσι δόθηκε δανεικός στη Ντνιέπρ με την οποία απογοήτευσε πλήρως. Δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί και το μόνο που έκανε, ήταν τρεις συμμετοχές χωρίς να σκοράρει όμως.

Ντέρεκ Μπόατενγκ

Ο Κώστας Μανωλάς στη Ντνιέπρ θα συναντήσει έναν παλιό γνώριμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Ντέρεκ Μπόατενγκ. Ο 28χρονος Γκανέζος ξεκίνησε την καριέρα του από την Καλαμάτα, για να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ.

Μετά από το πέρασμά του σε ΑΪΚ Στοκχόλμης, Μπεϊτάρ Ιερουσαλίμ, Κολωνία και Χετάφε, αγωνίζεται στη Ντνιέπρ με την οποία φέτος έχει 15 συμμετοχές χωρίς να έχει πετύχει κάποιο τέρμα. Στο πρωτάθλημα που αναμένεται να ξεκινήσει θεωρείται από τους βασικούς ποδοσφαιριστές και δεν αποκλείεται να γίνει συμπαίκτης με το νεαρό Έλληνα αμυντικό σε αρκετά παιχνίδια.



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved