O Φάμπρεγας στην «Μασία»!

O Φάμπρεγας στην «Μασία»!

«Αναθρεμμένος» ποδοσφαιρικά στην Μπαρτσελόνα, ο Σεσκ Φάμπρεγας θέλει να την πληγώσει με την φανέλα της Άρσεναλ.

«Αναθρεμμένος» ποδοσφαιρικά στην εύχυμη παραγωγική διαδικασία της Μπαρτσελόνα, ο Σεσκ Φάμπρεγας θα προσπαθήσει απόψε να πληγώσει την αιώνια αγαπημένη του στο πρώτο παιχνίδι της  φάσης των 16 ανάμεσα στην Άρσεναλ και τους «μπλαουγκράνα»

Το γοερό του παράπονο διαχεόταν στο πηχτό σκοτάδι της Λα Μασία. Ο Σεσκ Φάμπρεγας ένιωθε τον κρύο σπαραγμό της μοναξιάς στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα όταν μάθαινε ότι οι γονείς του, ο Φρανσέσκ Φάμπρεγας και η Νούρια Σολέρ πρόκειται να χωρίσουν. Το 1999 ο 12χρονος ήταν εξορισμένος σε μια… εσωτερική έρημο. Από τον παράδεισο (Μπαρτσελόνα) βρέθηκε μεμιάς στην απελπισία (χωρισμός των γονιών του). Ο τότε προπονητής του στην εύφορη ακαδημία των «μπλαουγκράνα», Ροδόλφο Μπορέλ τον καλούσε στο γραφείο του και ο Φάμπρεγας με μάτια επιφυλακτικά, φωλιασμένα στις κόγχες τους αντίκριζε τον πρώην τεχνικό του Ηρακλή, που πλέον εργάζεται στις ακαδημίες της Λίβερπουλ, να κρατά μια φανέλα στα χέρια του. «Του εξήγησα ότι γνωρίζω τι συμβαίνει στην οικογένεια του. Ξέσπασε σε κλάματα. Του έδειξα την φανέλα που κρατούσα στα χέρια μου. Ήταν μια φανέλα της Μπαρτσελόνα με το νούμερο 4. Ήταν υπογεγραμμένη από τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Έγραφε ότι «μια ημέρα θα γίνεις το νούμερο 4 της Μπαρτσελόνα». Αντιλαμβάνεσαι την αντίδραση του Σεσκ. Το είδωλο του είχε υπογράψει την φανέλα. Ήταν μια φανταστική στιγμή». Ο Φάμπρεγας στα 12 του δραπέτευσε αμετάκλητα από τον ανέμελο μάρσιπο της παιδικής αθωότητας αλλά η ζωή αποδείχθηκε πιο δυνατή και συνεχίστηκε. Σχεδόν 12 χρόνια μετά ο Φάμπρεγας είναι ο ιδεότυπος του σύγχρονου μέσου. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατεργάστηκε στην Μπαρτσελόνα, με πρότυπο τον νυν προπονητή της, Πεπ Γκουαρντιόλα, διαμορφώθηκε στην Άρσεναλ από τον Αρσέν Βενγκέρ και που απόψε θα προσπαθήσει, ως αρχηγός των «κανονιέρηδων» πλέον, να πληγώσει το πρότυπο του, που κάποτε προφήτευε ότι θα αποτελέσει τον διάδοχο του.

Οι μικροί «μπλαουγκράνα»

Ο Σεσκ Φάμπρεγας αναδυόταν από μια θάλασσα προσώπων στην Κόστα ντελ Μαρέσμε εκείνο το ανοιξιάτικο σύθαμπο, που ο Ροδόλφο Μπορέλ είχε αποφασίσει να ταξιδέψει για τρίτη φορά στο μικρό γήπεδο της Ματάρο. Με μια γεύση απογοήτευσης καθόταν νωρίτερα στις ξύλινες εξέδρες προκειμένου να παρακολουθήσει για τελευταία φορά την τοπική ομάδα, ελπίζοντας να ανακαλύψει έναν «ανθό του υπεδάφους» για την ομάδα της Μπάρτσελόνα κάτω των 14ων ετών που προπονούσε το 1996.  «Κατευθύνθηκα για τελευταία φορά στο γήπεδο της Ματάρο.  Απροειδοποίητα. Και ήταν τότε που αντίκρισα έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή. Μου είπαν ότι τον λένε Σεσκ Φάμπρεγας και ήταν έναν χρόνο μικρότερος από τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν πολύ καλός με την μπάλα όταν έτρεχε, είχε φοβερή πάσα τόσο κοντά όσο και μακριά. Ήταν πολύ ώριμος για την ηλικία του και είχε την ποιότητα που αναζητούσαμε στην Μπαρτσελόνα». Τα μάτια του Μπορέλ γούρλωσαν ενώ παρακολουθούσε τον μικρό αρτίστα να ξεφεύγει με άνεση από τους αντιπάλους του. Ήταν ολότελα απροετοίμαστος για το ποδοσφαιρικό θαύμα που αντίκριζε σε εκείνη την επίσκεψη του στην Κόστα ντελ Μαρέσμε. «Στο ημίχρονο εκείνου του ματς ρώτησα τον προπονητή της Ματάρο γιατί δεν είχα δει ξανά τον Φάμπρεγας. Παραδέχτηκε ότι όταν έμαθε τις προηγούμενες 2 φορές ότι επρόκειτο να έλθω στο γήπεδο αποφάσισε να τον κρύψει. Ήταν σίγουρος ότι θα τον ζητούσα και ότι τελικά θα τον αποκτούσε η Μπαρτσελόνα. Όπως και έγινε». Ο Σεσκ Φάμπρεγας το 1997 εντασσόταν στις ακαδημίες της Λα Μασία, σε μια από τις πιο εύφορες εκδοχές των μικρών «μπλαουγκράνα», στους οποίους άνθισε εκείνη την εποχή ο Λίο Μέσι και ο Ζεράρδ Πικέ.

Η χαμένη διάθεση

Ήταν 11 Νοεμβρίου του 1997 και ο Σεσκ Φάμπρεγας πραγματοποιούσε τα πρώτα …χελωνίσια βήματα του στον αγωνιστικό χώρο με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο αρχηγός της Άρσεναλ συνέχιζε να ζει εκείνη την εποχή στο σπίτι του, όταν ακόμη ο ορίζοντας των οικογενειακών του σχέσεων ήταν ανέφελος. Η καθημερινότητα του είχε όμως αλλάξει. Μετά το σχολείο ο βλαστός της αστικής καταλανικής οικογένειας Φάμπρεγας, της οποίας ο πατέρας ήταν ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας και η μητέρα ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου, κατευθυνόταν στην Λα Μασία. Εκεί έτρωγε σύμφωνα με τις επιταγές της διατροφολόγου της Μπαρτσελόνα, έκανε προπόνηση και μελετούσε πριν επιστρέψει αργά το βράδυ στο σπίτι του. Στις προπονητικές εγκαταστάσεις των «μπλαουγκράνα» πέρασε 6 χρόνια. Όλα στο πλάι του Ροδόλφο Μπορέλ που έμοιαζε εκστασιασμένος με το ταλέντο που περνούσε από τα χέρια του. Δεν ήταν μονάχα ο Φάμπρεγας αλλά και ο Λίο Μέσι που εκείνη την περίοδο άρχισε να αφήνει σε κοινή θέα μαρμαρυγές του ταλέντου του. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένα παιδάκι 13ων ετών σαν τον Μέσι θα εξελισσόταν σε έναν παγκόσμιο αστέρα». Ο Φάμπρεγας κάποια στιγμή έχασε αυτή την διάθεση. Ήταν η εποχή που αντιλήφθηκε ότι οι ελπίδες του για ένταξη στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ήταν περιορισμένες, όσο υπήρχαν στην βασική ενδεκάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Και κάπως έτσι το Λονδίνο τον καλωσόρισε!

Η ανάμνηση του χαμένου παραδείσου

Ήταν 16 χρονών και 177 ημερών όταν φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Άρσεναλ σε ματς για το Λιγκ Καπ απέναντι στην Ρόδεραμ στις 23 Οκτωβρίου του 2003.  Ο Σεσκ Φάμπρεγας γινόταν κατά αυτόν τον τρόπο ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «κανονιέρηδων» που φορούσε την φανέλα τους σε επίσημο παιχνίδι. Παρότι στην βασική ενδεκάδα εκείνης της Άρσεναλ έλαμπαν αμυντικοί μέσοι σαν τον Πατρίκ Βιεϊρά και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο ορίζοντας των φιλοδοξιών για τον Φάμπρεγας ήταν ανεμπόδιστος, όπως αποδείχθηκε. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον διαμόρφωσε στην ηγετική φυσιογνωμία, που επιβάλλεται στον αγωνιστικό χώρο μονάχα με την παρουσία του. Ο πρώτος αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ για την φάση των 16 ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Μπαρτσελόνα «χρωματίζεται» διαφορετικά λόγω του Φάμπρεγας. Η νοσταλγία για τις ημέρες στην Λα Μασία προφανώς θα κάνει την εμφάνιση της στην μνήμη του Φάμπρεγας απόψε  στο «Έμιρεϊτς», δημιουργώντας την πεισματική ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου, αλλά ο Ισπανός αρχηγός της Άρσεναλ θα είναι απαρασάλευτα αφοσιωμένος στην αποσυναρμολόγηση της παλιάς του αγάπης…

Παρακολουθείστε τον Φάμπρεγας σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο να μιλά ως παίκτης της Μπαρτσελόνα:

O Φάμπρεγας στην «Μασία»!



NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved