Σβήνει κεράκια ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν (photos+videos)

Σβήνει κεράκια ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν (photos+videos)

Ήταν σαν… χθες όταν ανακοίνωνε για τρίτη φορά την απόσυρσή του από τη δράση και όμως, σήμερα ο ζωντανός θρύλος του NBA, Μάικλ Τζόρνταν γίνεται 49 ετών!

Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1963 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και έγραψε ιστορία όχι μόνο ως ο κορυφαίος παίκτης μπάσκετ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιογραφικό στην ιστοσελίδα του NBA αλλά και ως ένας από τους αθλητές που έχει «πουλήσει» όσο λίγοι στον χώρο του μάρκετινγκ.

Το προφίλ του παίκτη

Ο Τζόρνταν αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, αλλά μπορούσε να αγωνίζεται εξίσου καλά και ως φόργουορντ (μία θέση στην οποία προτίμησε στην τρίτη επιστροφή του στην επαγγελματική του καριέρα ως παίκτης των Washington Wizards).  Ο Τζόρνταν έχει αφήσει εποχή στην καριέρα του όχι μόνο για την υψηλή αγωνιστική του ποιότητα, αλλά και για το θέαμα που προσέφερε. Ο… δρόμος προς το καλάθι δεν ήταν μακρύς για τον Αμερικανό, αφού οδηγούσε επιθετικά όποια ομάδα αγωνιζόταν, ενώ είχε το χάρισμα να κερδίζει φάουλ από τους αντίπαλους του. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχει σουτάρει 8.772 ελεύθερες βολές, που είναι ο 9ος πιο υψηλός αριθμός στην ιστορία. Τα μέσα πολλές φορές τον χαρακτήριζαν ως παίκτη - «εγωιστή», ωστόσο τα στατιστικά τους διέψευσαν, αφού ο Τζόρνταν είχε 5.3 ασίστς σε κάθε παιχνίδι μέσο όρο. Τα 2.514 κλεψίματα στην καριέρα του αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό πίσω από τον Τζον Στόκτον.

Ένα αστέρι γεννιέται…

Με τον τίτλο «ένα αστέρι γεννιέται» κυκλοφόρησε άρθρο, το οποίο αναφερόταν στο ξεκίνημα του Μάικλ Τζόρνταν στο περιοδικό Sports Illustrated. Επίσης, στα πρώτα του μπασκετικά βήματα, ο Αμερικανός παίκτης μπάσκετ είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος νέος αθλητής της σεζόν από τους φίλους του αθλήματος. Ο μέσος όρος στο σκοράρισμα στην πρώτη του χρονιά στο NBA ήταν 28,2 πόντοι, ενώ γρήγορα έγινε ο αγαπημένος όλων. Η δεύτερη χρονιά στο NBA δεν ήταν ανάλογη με την πρώτη για τον Τζόρνταν, αφού ένας τραυματισμός στο πόδι τον άφησε εκτός 64 αγώνων. Ωστόσο μετά την αποθεραπεία του, επέστρεψε δριμύτερος και αγωνίστηκε στα πλέι οφ με τους Bulls, σημειώνοντας ένα απίστευτο ρεκόρ απέναντι στους Celtics, την επίτευξη 63 πόντων! Την περίοδο 1986-87 σημείωσε 3000 πόντους σε μία σεζόν, με μέσο όρο 37.1 πόντους. Είχε δείξει όμως και τις αμυντικές του ικανότητες με 200 κλεψίματα σε μία χρονιά. Την χρονιά 1992-93 ο Μάικλ Τζόρνταν αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης στην τελική φάση των αγώνων του NBΑ. Αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη φορά που ο Τζόρνταν έπαιρνε τον συγκεκριμένο τίτλο και έμενε στην ιστορία ως ο πρώτος παίκτης που το κατάφερνε.

Η δολοφονία του πατέρα του και η απόφαση του Τζόρνταν να αποχωρήσει

Στις 6 Οκτωβρίου 1993, ο Τζόρνταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση επικαλούμενος το γεγονός ότι πλέον δεν έχει τη διάθεση να αγωνίζεται. Εκ των υστέρων είχε δηλώσει πως η δολοφονία του πατέρα του στις αρχές του έτους είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του. Στις 23 Ιουλίου 1993, ο πατέρας του Τζέιμς Τζόρνταν είχε δολοφονηθεί από δύο εφήβους, τον Ντάνιελ Γκριν και τον Λάρρυ Μάρτιν που αργότερα εντοπίστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ο Τζόρνταν ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του, ενώ το 1996 ίδρυσε τη σχολή «boys and girls club» και την αφιέρωσε σε αυτόν. Το 1998, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Για την αγάπη του παιχνιδιού», ο Τζόρνταν έγραφε πως είχε προετοιμαστεί για την «απόσυρση» από το καλοκαίρι του 1992. Η κούραση από την ομάδα - όνειρο που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς είχαν κάνει τον Αμερικανό αθλητή να χάσει τη λαχτάρα του για το παιχνίδι. Η απόφασή του να αποχωρήσει σόκαρε τους φιλάθλους και λάτρεις του μεγάλου αυτού παίκτη και φυσικά, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Και ενώ άφηνε το μπάσκετ, ο Τζόρνταν διάλεξε να συνεχίζει την καριέρα του στο μπέιζμπολ και συγκεκριμένα στους Chicago White Sox. Η απόφασή του όπως δήλωσε αργότερα είχε να κάνει με το όνειρο του πατέρα του που ήθελε να τον δει να αγωνίζεται στην κορυφαία λίγκα στο μπέιζμπολ. Την 1η Νοέμβρη, οι Bulls έκαναν μία ιδιαίτερη τελετή, αποσύροντας το Νο23, με το οποίο αγωνιζόταν ο Τζόρνταν.

Τζόρνταν: «Επιστρέφω…»

Και μπορεί το νούμερό του να αποσύρθηκε ωστόσο στις 18 Μαρτίου 1995, ο Μάικλ Τζόρνταν ανακοίνωσε στον Τύπο: «Επιστρέφω», αναφερόμενος στην επιστροφή στην ενεργό δράση. Την επόμενη ημέρα, πήρε το Νο 45, αφού το 23 είχε αποσυρθεί προς τιμή του. Και μπορεί να μην είχε χάσει την «ερωτική» σχέση που είχε με το σκοράρισμα, ωστόσο ενάμισι έτος περίπου εκτός δράσης ήταν αρκετός για να δώσει την αφορμή σε κάποιους να πουν πως, «δεν μοιάζει με τον παλιό Μάικλ Τζόρνταν».

Η δεύτερη αποχώρηση και η νέα επιστροφή

Στις 13 Γενάρη 1999, ο Τζόρνταν ανακοίνωσε για δεύτερη φορά την αποχώρηση του από τη δράση. Στις 19 Γενάρη 2000, ο Τζόρνταν επέστρεψε και πάλι στο NBA, αυτήν την φορά όχι όμως ως παίκτης αλλά ως πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ Washington Wizards. Το 1999 είχε μεν, ανακοινώσει πως, «Με σιγουριά 99.9% δεν πρόκειται να ξαναπαίξω», ο παίκτης ωστόσο άλλαξε και πάλι απόφαση και για μία ακόμα φορά, επέστρεψε στο παρκέ. Έτσι, στις 25 Σεπτεμβρίου 2001 φοράει και πάλι την φανέλα, αυτήν την φορά όμως αγωνιζόμενος στους Washington Wizards, ομάδα στην οποία ήταν και πρόεδρος. Μάλιστα, ο μισθός του είχε συμφωνηθεί να πάει στα θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του ήταν περίπου δυόμισι χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου 2003 στην Φιλαδέλφεια, Σκόραρε μόλις 13 πόντους στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ενώ όταν περνούσε η ώρα και ο Τζόρνταν βρισκόταν ακόμα στον πάγκο, ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «Θέλουμε τον Μάικλ». Ο προπονητής του τον έβαλε και πάλι μες στο παιχνίδι ενώ για τρία ολόκληρα λεπτά ο κόσμος επευφημούσε τον θρύλο του μπάσκετ.

Γκολφ και οικογένεια τον κέρδισαν στη συνέχεια

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό στη συνέχεια αφορούσε στο γκολφ. Έπαιρνε μέρος σε τουρνουά φιλανθρωπίας, όπου λάμβαναν μέρος και άλλοι επώνυμοι, ενώ περνούσε αρκετό χρόνο με την οικογένεια του. Ακόμα, τον κέρδισαν οι μοτοσικλέτες αλλά και τα ρούχα. Ο Τζόρνταν εξακολουθεί να ασχολείται με το μπάσκετ, που είναι η μεγάλη του αγάπη από διοικητικά όμως, πλέον πόστα. Τον Ιούνιο του 2010, ο Τζόρνταν, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, βρισκόταν ανάμεσα στις 20 πιο ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη, έχοντας αποκτήσει μέσα σε ένα χρόνο 55 εκ. δολάρια. 

 

 

Σβήνει κεράκια ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν (photos+videos)



Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
Ιππασία: Ο Τουλούπης στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Ιππασία: Ο Τουλούπης στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Γουέστ Χαμ: Θέλει «βόμβα» με Μουρίνιο
Γουέστ Χαμ: Θέλει «βόμβα» με Μουρίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved