Ρουμπίν-ια πρόκρισης οι Φουστέρ και Κάρολ! (photos)

Ρουμπίν-ια πρόκρισης οι Φουστέρ και Κάρολ! (photos)

Μόνο αν… αυτοκτονήσει, αυτός ο - συγκλονιστικός - Ολυμπιακός μπορεί να μείνει έξω από τις «16» καλύτερες ομάδες του φετινού Europa League, μετά τη νίκη του με 1-0 επί της Ρούμπιν Καζάν, στο παγωμένο «Λουζνίκι»! Με ήρωες τον σκόρερ Φουστέρ (71’) και τον Κάρολ, ο οποίος απέκρουσε πέναλτι στο 74’, οι πρωταθλητές Ελλάδας πέρασαν σαν… παγοθραυστικό από τη Μόσχα!

Εκπλήξεις από Βαλβέρδε…

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με δύο… εκπλήξεις, σε σχέση με την ενδεκάδα, την οποία περίμεναν οι περισσότεροι.

Ο Νταβίντ Φουστέρ επιλέχθηκε για το δεξί άκρο της επίθεσης, ενώ στο κέντρο ο Ζαν Μακούν συνέθεσε με τους Γιάννη Μανιάτη και Πάμπλο Ορμπάιθ την τριάδα της μεσαίας γραμμής. Μοιραία, έμειναν στον πάγκο οι Αριέλ Ιμπαγάσα και Κόλιν Καζίμ, όπως και ο Τζαμέλ Αμπντούν.

Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Μπάλαζ Μέγιερι, δεξιά στην άμυνα ο Βασίλης Τοροσίδης και αριστερά ο Χοσέ Χολέμπας. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Ιβάν Μαρκάνο και Όλοφ Μέλμπεργκ.

Στην επίθεση, αριστερά ξεκίνησε ο Κέβιν Μιραλάς και «αιχμή του δόρατος», στο 4-2-3-1 του Βαλβέρδε, ήταν ο Ραφίκ Τζεμπούρ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Κούρμπαν Μερντίγιεφ παρέταξε την Ρούμπιν Καζάν με σύστημα 4-4-2 έχοντας ως επιθετικό δίδυμο τον διεθνή Παραγουανό φορ, Νέλσον Βαλντέζ και τον Ντιαντιούν.

Η… ατυχία με τον Μέλμπεργκ

Το παιχνίδι κυλούσε ιδανικά στο α’ μέρος για τον Ολυμπιακό, με μοναδική εξαίρεση την φάση του 22ου λεπτού, όταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ τραυματίστηκε από τον Μπάλαζ Μέγιερι στα πλευρά (σ.σ. ο Ούγγρος τον βρήκε άθελά του στα πλευρά σε μία εναέρια έξοδό του), με αποτέλεσμα αρχικά να μείνει εκτός γηπέδου για ένα τρίλεπτο κι εν συνεχεία - αφού το… πάλεψε για ένα εφτάλεπτο - να παραχωρήσει στο 32’ την θέση του στον Τάσο Παπάζογλου μη μπορώντας να συνεχίσει. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε - δεδομένης και της απουσίας λόγω τιμωρίας του Αβραάμ Παπαδόπουλου - ν’ αγωνιστεί σ’ ένα τόσο κρίσιμο ματς χωρίς το βασικό κεντρικό αμυντικό του δίδυμο.

Ο Όλοφ Μέλμπεργκ μάλιστα, αγωνίστηκε από το 25’ έως το 32’ με διάσειση, ενώ όταν αντικαταστάθηκε δεν θυμόταν ούτε ποιος ήταν, ούτε πού βρισκόταν! Ο διεθνής Σουηδός αμυντικός διακομίστηκε συνοδευόμενος από ανθρώπους του πειραϊκού συλλόγου σε νοσοκομείο της Μόσχας, όπου υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Αναγνωριστικό πρώτο 15λεπτο στον… πάγο

Οι παίκτες των δύο ομάδων στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο της αναμέτρησης έδειξαν να φοβούνται περισσότερο για την σωματική τους ακεραιότητα, παρά για να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού. Μοιραία αυτό το πρώτο κομμάτι του ματς δεν είχε να επιδείξει κάτι το αξιόλογο μπροστά από τις δύο εστίες.

Ήταν φανερή, άλλωστε, η δυσκολία των ποδοσφαιριστών ακόμα και να διατηρήσουν την ισορροπία τους στον παγωμένο - συνθετικό - χλοοτάπητα του «Λουζνίκι»…

Η «ερυθρόλευκη» άνοδος…

Η μοναδική φορά, που η Ρούμπιν Καζάν απείλησε την εστία του Μέγιερι ήταν στο 15’, όταν ο Νέλσον Βαλντέζ απέφυγε – στη γωνία της μεγάλης περιοχής – τον Μαρκάνο και σούταρε με το δεξί πάνω στη κίνηση, χωρίς ωστόσο, να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στον σωστά τοποθετημένο Μαγυάρο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Από το σημείο αυτό και μέχρι το τέλος του πρώτου 45λεπτου οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα, «άγγιξαν» το γκολ σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις…

Ο Μανιάτης σούταρε στο 16’ από το ύψος της μεγάλης περιοχής της Ρούμπιν αστοχώντας, ενώ ένα λεπτό αργότερα οι Μακούν και Μιραλάς συνεργάστηκαν άψογα, ο Βέλγος γύρισε τη μπάλα παράλληλα στην εστία, ο Τζεμπούρ, όμως, δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της… Στο 18’ ο Χολέμπας βρέθηκε αμαρκάριστος στη γωνιά της περιοχής της ρωσικής ομάδας, σούταρε με δύναμη, η μπάλα ωστόσο, πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του keeper της Ρούμπιν Καζάν.

Αξιόλογες επιθετικές προσπάθειες από τους Πειραιώτες ήταν και αυτή του 32’, όταν ο Μανιάτης δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε και αντί να πασάρει δίπλα του στον αμαρκάριστο Φουστέρ - θα έβγαινε «φάτσα» με τον Αρλάουσκις – προσπάθησε να τελειώσει μόνος του τη φάση, αλλά κι εκείνη του 39’ όταν Φουστέρ και Τζεμπούρ συνεργάστηκαν, το σουτ εν κινήσει του Γάλλο-Αλγερινού ωστόσο, κόντραρε πάνω στα σώματα των αμυνόμενων…

Τα ρεφλέξ του Μέγιερι!

Η Ρούμπιν λίγο έλειψε στο ξεκίνημα της επανάληψης να επιβεβαιώσει τον… μύθο που την συνοδεύει και την θέλει να «σκοτώνει» τους αντιπάλους της στο διάστημα 46’-60’. Οι Ρώσοι στο φετινό Europa League έχουν σκοράρει έντεκα φορές, με τις έξι να οριοθετούνται χρονικά στο πρώτο 15λεπτο του β’ ημιχρόνου…

Στο 48’ ο Ολυμπιακός χρειάστηκε την εξαιρετική επέμβαση του Μέγιερι - έδειξε και πάλι ότι διαθέτει εντυπωσιακά αντανακλαστικά - στο πλασέ μέσα από την περιοχή του Βαλντέζ προκειμένου να μην βρεθεί πίσω στο σκορ. Φάση καθοριστική, καθώς αν ο Ολυμπιακός δεχόταν γκολ σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, ενδεχομένως η εικόνα του ματς να ήταν διαφορετική…

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Μερντίγιεφ

Στο β’ ημίχρονο ο Μερντίγιεφ αποφάσισε ν’ αλλάξει τακτική βγάζοντας από την ενδεκάδα τον - αρνητικό - Ντιαντιούν και βάζοντας στην θέση του τον Ανσάλντι. Ο τεχνικός της Ρούμπιν ωστόσο, άλλαξε και το 4-4-2 σ’ ένα σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δύο επιθετικούς μπακ-χαφ και τέσσερις παίκτες στη μεσαία γραμμή, από τους οποίους περίμενε αφενός να ελέγξουν την κυκλοφορία της μπάλας κι αφετέρου να βγαίνουν - από πίσω - στην επίθεση (σ.σ. κυρίως ο ταχύτατος Τούρκος Καραντενίζ) βοηθώντας το μοναδικό προωθημένο Βαλντέζ…

Δοκάρι, γκολ, πέναλτι, αποβολή και Κάρολ!

Στο πεντάλεπτο 70’-74’ έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει μέχρι εκείνο το σημείο στο ματς! Ουσιαστικά πρόκειται για τετράλεπτο «φωτιά» που κόντεψε να… σπάσει μέχρι και τους πάγους στη Μόσχα!

Στο 70’ ο Ολυμπιακός στάθηκε άτυχος, καθώς ο Τοροσίδης με κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Αρλάουσκις, οι «ερυθρόλευκοι» ωστόσο, μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους και τυχερούς, καθώς στην εξέλιξη της φάσης, στο 71’ πλέον, ο Φουστέρ με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1!

Στην φάση αυτή ωστόσο, ο Νάτσο έπρεπε ν’ αποβληθεί, καθώς πριν η μπάλα περάσει την γραμμή της εστίας της Ρούμπιν, χρησιμοποίησε το χέρι του προκειμένου να την διώξει! Ο Σέρβος διαιτητής, Μίλος Μάζιτς, όμως, «χαρίστηκε» στον Ισραηλινό μέσο της Ρούμπιν αφήνοντάς τον στο παιχνίδι!

Το λάθος αυτό του ρέφερι μάλιστα, αλλοίωσε την «εικόνα» του παιχνιδιού, καθώς δύο λεπτά αργότερα, στο 73’, ο Νάτσο πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Καραντενίζ, με τον Τούρκο ν’ ανατρέπεται εντός περιοχής από τον Μέγιερι! Πέναλτι για τους Ρώσους και αποβολή για τον Ούγγρο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να δικαιούνται να διαμαρτύρονται…

Οι Ρώσοι ωστόσο, δεν ήταν… γραφτό τους να πανηγυρίσουν! Διότι οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν την τύχη να διαθέτουν στον πάγκο τους ακόμα έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, τον πολύπειρο Ρόι Κάρολ! Ο Β. Ιρλανδός keeper (σ.σ. μπήκε στην θέση του Φουστέρ), αν και κρύος, έπεσε στην αριστερή του γωνιά και απέκρουσε στο 74' το πέναλτι του Νάτσο κρατώντας ανέπαφη την εστία του Ολυμπιακού και γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες του!

Όλα για όλα από τους Ρώσους…

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Μερντίγιεφ πέταξε και τα τελευταία του «χαρτιά» στο τραπέζι βάζοντας στο ματς τόσο τον Νιγηριανό Μάρτινς, όσο και τον Κασάεφ ευελπιστώντας ότι τουλάχιστον θα έβρισκε ένα γκολ ενόψει της ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στον αντίποδα, ο Βαλβέρδε έριξε στη «μάχη» τον Μοντέστο αντί του Τζεμπούρ αφήνοντας μοναδικό προωθημένο τον Μιραλάς για τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Μόνο αν… αυτοκτονήσει!

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ως μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, σ’ έναν κρίσιμο αγώνα, σε ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες και με αστάθμητους παράγοντες (σ.σ. τραυματισμός Μέλμπεργκ, διαιτητής) να μην τον ευνοούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού…

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος για τις επιλογές του (ακόμα και ο - όχι τόσο καλός - Φουστέρ, ήταν αυτός που πέτυχε το «χρυσό» γκολ!), η αλήθεια είναι ότι διαχειρίστηκε άριστα το ματς και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη, η οποία τον φέρνει πλέον μία… ανάσα από τους «16» του φετινού Europa League!

Όλοι τους ήταν συγκλονιστικοί!

Όσον αφορά τους διακριθέντες, ποιόν ν’ αναφέρει κανείς και ποιόν ν’ αφήσει απ’ έξω… Τον σκόρερ Φουστέρ, τον «ήρωα» Κάρολ, τον «μάγκα» Παπάζογλου, που κλήθηκε να πάρει την θέση του Μέλμπεργκ, τον «χαλκέντερο» Μανιάτη, τον αεικίνητο Μιραλάς, τον αξιόπιστο Μακούν… Όλοι τους βοήθησαν στο να πάρουν οι «ερυθρόλευκοι» ένα τεράστιο αποτέλεσμα δικαιώνοντας απόλυτα τον Ερνέστο Βαλβέρδε για τις επιλογές του!

 

Θυμηθείτε το Pregame της αναμέτρησης και λεπτό προς λεπτό τον αγώνα, όπως σας τα προσέφερε το Onsports.

Εκπλήξεις στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού από τον Ερνέστο Βαλβέρδε

Διαβάστε ακόμα:

Διαφορά 14 εκατ. ευρώ στα ρόστερ Ολυμπιακού και Ρούμπιν

Στα ίσα ο Ολυμπιακός με τους... πρώην Σοβιετικούς! (photos + videos)



Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved