Το αντίο του «Τιτάνα»

Το αντίο του «Τιτάνα»

Ο Χουάν Μάρτιν Παλέρμο αποχαιρέτησε επίσημα το ποδόσφαιρο, επτά μήνες μετά το αντίο στα γήπεδα, με όνειρα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπόκα Τζούνιορς. Το Onsports θυμάται τα επιτεύγματα του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών για την Μπόκα.

Το αντίο με γκολ από τον γιο!

«Χάρη σ' εσάς, τους φιλάθλους της, η Μπόκα είναι τόσο μεγάλη. Πάντοτε έδινα τη ζωή μου γι' αυτή τη φανέλα. Αυτός δεν είναι ένας αποχαιρετισμός. Σύντομα θα βρίσκομαι στους πάγκους και ελπίζω να αξιωθώ να γίνω προπονητής σ' αυτόν τον τεράστιο σύλλογο», ήταν τα λόγια που είπε εμφανώς συγκινημένος ο Μάρτιν Παλέρμο στο «αντίο» του στο «Μπομπονέρα», το οποίο ήταν κατάμεστο για να τον αποχαιρετήσει.

Έχοντας φτάσει πια στα 39 του χρόνια, ο Παλέρμο σε φιλικό παιχνίδι που έγινε ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς του, είδε τον 15χρονο γιο του, Ρίντουαν, να παίρνει μέρος και να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα με πέναλτι που εκτέλεσε απέναντι… στον ίδιο! Παρόντες ήταν αρκετοί από τους παλιούς συμπαίκτες και φίλους του «Λόκο», όχι όμως και ο Ρικέλμε με τον οποίο ποτέ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις, ούτε και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος ναι μεν έλαβε την πρόσκληση, αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια από την Αλ Ουάσλ.

Το «παρών» έδωσε ο Κάρλος Τέβεζ, ωστόσο, όπως κι ο γνωστός τενίστας Μάρτιν Ντελ Πότρο. Εκεί ήταν και οι Ιβάν Ζαμοράνο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Χόρχε Μπερμούδες, Ιβάν Κόρντοβα, Μαουρίτσιο Σέρνα αλλά και πολλοί σταρ της σημερινής ομάδας τςη Μπόκα. «Σ' ευχαριστούμε πολύ Παλέρμο, μας έδωσες γκολ και χαρές που δεν ξεχνιούνται στη ζωή», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε από τον κόσμο της Μπόκα και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα παρακάτω στατιστικά που… κόβουν την ανάσα.

Οι τίτλοι του…

Ο «Τιτάνας» κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας με την Εστουδιάντες, το 1995 όταν ξεκινούσε τη μεγάλη καριέρα του, ενώ ακολούθησαν έξι τίτλοι (Απερτούρα 1998, Κλαοσούρα 1999, Απερτούρα 2000, Απερτούρα 2005, Κλαοσούρα 2006, Απερτουρα 2008) στην πρώτη κατηγορία με την Μπόκα Τζούνιορς.

Με την Μπόκα ο Παλέρμο πήρε το Κόπα Λιμπερταδόρες τόσο το 2000, όσο και το 2007, ενώ το 2000 κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Το Κόπα Σουνταμερικάνα μπήκε στη συλλογή του το 2004, αλλά και το 2005, ενώ το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα ήρθε να προστεθεί το 2006 και το 2008 στην τροπαιοθήκη του συλλόγου και στη… λίστα του σούπερ σταρ των Αργεντινών.

Ο «Λόκο» κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1998, το 2007 και πρώτος σκόρερ της ομάδας του κατά σειρά τις χρονιές 1998, 1999, 2000, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 και 2011! Επίσης, ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Λατινικής Αμερικής το 1998 και MVP του τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2000. Τέλος, το 2007 είχε πάρει μαζί με τον Τζανκάρλο Μαλντονάντο το «Χρυσό Παπούτσι» της Αμερικής!

Ημερομηνίες και αριθμοί…

Το πρώτο επαγγελματικό παιχνίδι στην καριέρα του Μάρτιν Παλέρμο ήταν στις 5 Ιουλίου 1992. Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Σαν Λορένζο και την Εστουδιάντες και ο «Τιτάνας» φορούσε τη φανέλα των «φοιτητών». Το πρώτο του επίσημο γκολ ήρθε περίπου ένα χρόνο μετά. Ήταν το ματς της Εστουδιάτνες με την Σαν Μαρτίν ντε Τουκουμάν, στις 22 Μαΐου 1993, όταν σκόραρε στο 3-0 των γηπεδούχων.

Ο Παλέρμο έβαλε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής στις 3 Φεβρουαρίου 1999, στο 2-0 επί της Βενεζουέλας, ενώ σκόραρε για πρώτη φορά με το εθνόσημο την 1η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς στο 1-3 επί του Εκουαδόρ!

Το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρώπη ήταν στις 4 Φεβρουαρίου 2001, σ’ ένα Βιγιαρεάλ-Αλαβές όπου ήταν βασικός επιθετικός του «κίτρινου υποβρύχιου», ενώ το πρώτο γκολ στην Ισπανία ήρθε την επόμενη αγωνιστική (11/02/2001) στο 3-1 της Βιγιαρεάλ στην έδρα της Οβιέδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παλέρμο κατέχει… ρεκόρ γκίνες αφού έχει καταφέρει να χάσει τρία πέναλτι στο ίδιο παιχνίδι. Ήταν η αναμέτρηση της Αργεντινής με την Κολομβία για το Κόπα Αμέρικα του 1999 όταν ο «Λόκο» έφτασε σ’ αυτό το απίστευτο κατόρθωμα.

Η… Ελλάδα στη ζωή του!

Σημαντικό παιχνίδι για τον Μάρτιν Παλέρμο, ήταν αυτό με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Στις 22 Ιουνίου 2010 η Αργεντινή έπαιξε με την Εθνική μας και ο Παλέρμο αγωνίστηκε σε ηλικία 36 ετών και επτά μηνών, κάτι που τον έκανε τον γηραιότερο διεθνή παίκτη από τη «χώρα του τάγκο». Η… σύμπτωση, είναι πως ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο προπονητής του, τότε, στην Εθνική, Ντιέγκο Μαραντόνα που είχε παίξει στα 33 του και πάλι απέναντι στην Ελλάδα, στο Μουντιάλ του 1994!

Κορυφαίος σκόρερ…

Ο Παλέρμο είναι ο πέμπτος σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα Αργεντινής, έχοντας 227 γκολ, ενώ είναι πρώτος στην ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς με 236 γκολ έναντι των 221 που έχει πετύχει ο Ρομπέρτο Τσέρο. Τέλος, είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας από την Αργεντινή και στα διεθνή παιχνίδια, έχοντας 43 τέρματα, έναντι μόλις 15 που έχει ο δεύτερος Ροντρίγκο Παλάσιο…

Το αντίο του «Τιτάνα»



Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved