Ο Δημήτρης Μπάσης... μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού! (photos+videos)

Ο Δημήτρης Μπάσης... μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού! (photos+videos)

Ένας από τους πλέον αγαπητούς καλλιτέχνες – με όλη την σημασία της λέξης – της εποχής μας είναι, αναμφίβολα, ο Δημήτρης Μπάσης. Ο Μακεδόνας τραγουδιστής μιλώντας στο Onsports - με αφορμή το αποψινό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα - δεν έκρυψε την αγάπη που τρέφει από μικρό παιδί στον ΠΑΟΚ, μας εξήγησε ωστόσο, τους λόγους, για τους οποίους θαυμάζει τον Ολυμπιακό, ενώ μας αποκάλυψε τι είναι αυτό που τον «δένει» με τους «ερυθρόλευκους» και τον Πειραιά!

Δημήτρη, ποια είναι η σχέση σου με το ποδόσφαιρο;
 
«Αγαπώ το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί. Ακόμα και σήμερα συχνά-πυκνά μαζευόμαστε με φίλους και παίζουμε μπαλίτσα… Είμαι φίλαθλος, μ’ αρέσει το ποδόσφαιρο και παρακολουθώ πολύ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μεγάλωσα αγαπώντας τον ΠΑΟΚ, καθώς κατάγομαι από το Κιλκίς, περίπου 50χλμ βόρεια της Θεσσαλονίκης. 
Η Μακεδονία είναι γεμάτη από οπαδούς του ΠΑΟΚ και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι όταν περνάς τα Τέμπη, αρχίζεις και το καταλαβαίνεις ότι ο ΠΑΟΚ έχει άλλη δύναμη! Βλέπεις τα συνθήματα στους βράχους, στους τοίχους… Ο ΠΑΟΚ είναι η μεγάλη αγάπη των περισσότερων στη Βόρεια Ελλάδα!»
 
Διακρίνεις ομοιότητες μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού;
 
«Ζω πλέον 18 χρόνια στην Αθήνα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στο ταπεραμέντο των δύο ομάδων, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Καταρχήν Πειραιάς και Θεσσαλονίκη έχουν αρκετές ομοιότητες ως πόλεις, έχουν σημείο αναφοράς τους το λιμάνι, βρέχονται, οι συγκεντρώσεις των οπαδών τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και του Ολυμπιακού μετά από μεγάλες νίκες γίνονται κοντά στην θάλασσα, οι μεν στον Λευκό Πύργο, οι δε στο Πασαλιμάνι, υπάρχουν πολλά κοινά… Βέβαια και οι δύο ομάδες ανέκαθεν απευθύνονταν στα πιο λαϊκά στρώματα φιλάθλων, στη μεσοαστική τάξη, στον φτωχό κόσμο, στη πλατιά μάζα, όχι στην ελίτ…»
 
Πού θεωρείς ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη κόντρα των δύο συλλόγων σ’ επίπεδο οπαδών;
 
«Η αντιπαλότητα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αντιπαλότητα, που παρατηρείται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ Βορρά και Νότου. Παντού, σε κάθε χώρα, υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια πόλη κι άλλη μία με κάποιον αντίπαλο εκτός πόλης… Η Γιουνάιτεντ, ας πούμε, έχει «έχθρα» με τη Σίτι στο Μάντσεστερ, αλλά υπάρχει έντονη αντιπαλότητα και με τη Λίβερπουλ λόγω επιτυχιών, διακρίσεων κτλ. Υπάρχει κόντρα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο! Κι αυτό είναι και το… αλατοπίπερο, άλλωστε! Αρκεί, βέβαια, να μην ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της όποιας αθλητικής ή ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας και το «χοντραίνουμε» ουσιαστικά άνευ λόγου και αιτίας. Ο κλασικός ΠΑΟΚτσής θέλει να κερδίζει η ομάδα του κάθε αντίπαλο, αλλά πολύ περισσότερο τον Ολυμπιακό (σ.σ. γέλια) Γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα, με τίτλους, με κόσμο, με επιτυχίες και θέλουμε να την κερδίζουμε!.. Ο μεγάλος μας αντίπαλος, είναι καλώς ή κακώς, ο Ολυμπιακός
Είμαι κατά της βίας και του φανατισμού που οδηγεί σε ακρότητες. Είναι ένα παιχνίδι, σκοπός του είναι να περάσουμε καλά και τίποτα περισσότερο. Κάποιος θα κερδίσει, κάποιοι θα χαρούν – ελπίζω οι ΠΑΟΚτσήδες (σ.σ. γέλια) – κάποιοι θα λυπηθούν, αλλά ας μείνει εκεί… Θα γίνει και η σχετική καζούρα, που θα διαρκέσει καμια βδομάδα και τέλος! Είναι απλώς ποδόσφαιρο… 
Τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Ο καθένας έχει την αγάπη του, το πάθος του για μία ομάδα, ωραία είναι όλα αυτά, αλλά να μην χάνεται το μέτρο… Δεν ανήκω σ’ αυτούς που βάζουν την ομάδα τους πάνω και από την οικογένειά τους! Όλα θεωρώ ότι πρέπει να είναι ιεραρχημένα στη ζωή μας…
«Ναι» στην αγάπη για την ομάδα μας, «ναι» στο πάθος, «ναι» στον – καλώς εννοούμενο – φανατισμό, «όχι», όμως, στον φανατισμό που οδηγεί σε ακρότητες και βιαιοπραγίες!
Το ποδόσφαιρο είναι εκτόνωση και στην εποχή που ζούμε, λόγω της οικονομικής και κατά συνέπεια κοινωνικής κρίσης, ο όχλος λειτουργεί κάπως περίεργα όταν συγκεντρώνεται… Η ψυχολογία του όχλου, δηλαδή, σε τέτοιες «ζόρικες» εποχές μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά σε βίαιες καταστάσεις… Θέλει προσοχή…
Πρέπει να διαχωρίσουμε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα από την πολιτική. Εδώ τόσα χρόνια λέμε διαρκώς ότι πρέπει να σπρώξουμε με κάθε τρόπο τις οικογένειες στα γήπεδα, ώστε ν’ απαλλαγούμε από κάθε μορφή βίας στους αθλητικούς χώρους…
Αν θέλεις να διαμαρτυρηθείς για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, στην χώρα κτλ, μπορείς να το κάνεις σε άλλους χώρους, όχι στο γήπεδο… Υπάρχει η πλατεία Συντάγματος, υπάρχει η Βουλή, για να εκφράσουμε όλοι μας την αγανάκτησή μας, δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε στα γήπεδα… Ήμουν κι εγώ από τους αγανακτισμένους και κατέβηκα για να διαμαρτυρηθώ στο Σύνταγμα για όλα συμβαίνουν στην Ελλάδα… Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός. Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε…
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε… Αίγυπτος! Εκεί έχει μεταφερθεί μία κοινωνική επανάσταση στο γήπεδο και είδαμε τα τραγικά αποτελέσματα. Υπάρχει πλέον πόλεμος εκεί, είναι τραγικό! Το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, δεν είναι αρένα, ούτε ζούμε στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για να δίνουμε αίμα στο λαό! Αλλοίμονο…»
 
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης από τον ΠΑΟΚ;
 
«Κατά καιρούς είχα διάφορους αγαπημένους παίκτες. Μέχρι πρόσφατα ήταν ο Βιεϊρίνια. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας, μακάρι να επιστρέψει κάποτε και να ξαναφορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ. Σπουδαίος παίκτης… Από την υπάρχουσα ομάδα μ’ αρέσει πολύ ο Αθανασιάδης, αλλά και ο πιτσιρικάς, ο Σταφυλίδης. Το ευχάριστο είναι ότι στον ΠΑΟΚ εμπιστεύονται πολύ τους νέους παίκτες της ομάδας και κυρίως δείχνουν ότι θέλουν να στηριχθούν στους Έλληνες, κάτι που είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο… Δεν μου αρέσει καθόλου να βλέπω ελληνικές ομάδες χωρίς καθόλου Έλληνες στην ενδεκάδα τους ή οι Έλληνες ν’ αποτελούν την εξαίρεση και να είναι ένας ή δύο το πολύ μέσα σ’ ένα συνονθύλευμα αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. 
Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι ανέκαθεν το «φυτώριο» του καταλήγει στις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό… Είναι κάτι που εύχομαι να μην συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».
 
Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ, ώστε να καταφέρει να κατακτήσει, έπειτα από πολλά χρόνια, ένα πρωτάθλημα;
 
«Ο ΠΑΟΚ είναι «μαγαζί-γωνία», έχει δικό του γήπεδο, έχει πολύ κόσμο, έχει ιστορία, έχει μεγάλη δυναμική… Αυτό που του λείπει όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας σοβαρός επενδυτής. Να βρεθεί, δηλαδή, ένας άνθρωπος, ο οποίος θα έχει αφενός οικονομική επιφάνεια, ώστε να βοηθήσει κι αφετέρου θα διακατέχεται από ένα όραμα… Να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας! Αυτό θεωρώ ότι λείπει από τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι, όμως, μόνο το χρήμα, που λείπει από τον ΠΑΟΚ. Χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, αυτός που θα κληθεί να επενδύσει να αγαπάει την ομάδα. Δεν ξέρω, δηλαδή, αν θα ήταν καλό να μπει στην ομάδα κάποιος που θα δει τον ΠΑΟΚ μόνο σαν μπίζνα, σαν μία Α.Ε. και όχι σαν ιδέα… Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι, λόγου χάρη, Άραβες επενδυτές, οι οποίοι δεν θα ήξεραν και δεν θα ένιωθαν τι σημαίνει ΠΑΟΚ…
Προτιμώ το μοντέλο του Ολυμπιακού, όπου βλέπουμε ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ναι μεν έχει διάθεση να επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά, είναι ωστόσο, ένας άνθρωπος, ο οποίος αγαπάει τον Ολυμπιακό, προέρχεται από «ολυμπιακή» οικογένεια, ξέρει το μεγαλείο της ομάδας που υπηρετεί… Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου… Χρειάζεται χρήμα, όραμα και αγάπη».
 
Η γνώμη σου για τον Ζαγοράκη;
 
«Ο Θοδωρής βοήθησε την ομάδα σε μία δύσκολη περίοδο για τον ΠΑΟΚ, όταν δεν υπήρχε πρόεδρος, ηγεσία. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τον ΠΑΟΚ, ο κόσμος τον αγαπάει και τον σέβεται επίσης… Είναι μία προσωπικότητα, που θα ήθελα να υπάρχει στον ΠΑΟΚ. Είναι αυτός που συγκρούστηκε με πολλά συμφέροντα και ουσιαστικά ένωσε τον ΠΑΟΚ…». 
 
Υπάρχει κάτι που να σε ενώνει με τον Ολυμπιακό;
 
«Αυτό που με ενώνει με τον Ολυμπιακό είναι ότι έχω παντρευτεί γυναίκα, που είναι… βαμμένη «κόκκινη», γέννημα-θρέμμα Κορυδαλλιώτισσα και ζω πλέον σε μία περιοχή, η οποία θεωρείται – και είναι φυσικά – προπύργιο του Ολυμπιακού. Βρέθηκα σ’ ένα περιβάλλον που… Ολυμπιακοκρατείται και φροντίζω να το διασκεδάζω! 
Τον γιο μου προσπαθώ να τον κάνω ΠΑΟΚτσή, αλλά βρίσκεται σε μία ηλικία που αρχίζει και διχάζεται, καθώς όλη την ώρα που βρίσκεται με το σόι της γυναίκας μου, τον θείο του, τον παππού του κτλ, το πρώτο τους μέλημα είναι να τον… ντύσουν στα ερυθρόλευκα (σ.σ. γέλια) Εγώ πάλι του λέω συνέχεια «έλα να φωνάξουμε μαζί ΠΑΟΚ», να δούμε ποιος θα… επικρατήσει στο τέλος! 
Όλο αυτό είναι που με ενώνει με τον Ολυμπιακό… Συν το γεγονός, βέβαια, ότι και οι δύο λαοί, κι αυτός του ΠΑΟΚ, δηλαδή, αλλά κι αυτός του Ολυμπιακού ξεχωρίζουν για τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για την ομάδα τους και για την ανεπανάληπτη στήριξη που της προσφέρουν… Σ’ αυτό θεωρώ ότι είμαστε ίδιοι!»
 
Ποιο τραγούδι σου θ’ αφιέρωνες στον ΠΑΟΚ και ποιο στον Ολυμπιακό;
 
«Η ζωή ξεκινά δυνατά και πατά σ’ άλλους γαλαξίες, συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες…» Αυτό θα το αφιέρωνα στον ΠΑΟΚ. Στον Ολυμπιακό θ’ αφιέρωνα το κομμάτι από τον τελευταίο μου δίσκο, με τον Μαχαιρίτσα, το «Και για χαρά»!..» 
 
Πρόβλεψη θα κάνεις για το αποψινό ντέρμπι;
 
«Και οι δύο ομάδες χαρακτηρίζονται φέτος από μία αγωνιστική αστάθεια… Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει την Τότεναμ στην Αγγλία και να χάσει στη Τούμπα από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και ο Ολυμπιακός από την δική του πλευρά, φέτος έχει χάσει βαθμούς, που άλλες χρονιές δεν έχανε με τίποτα… Είναι «ανοιχτό» παιχνίδι το αποψινό, ας δούμε όμορφο θέαμα και ας κερδίσει πραγματικά ο καλύτερος!..»
 
*Ο Δημήτρης Μπάσης εμφανίζεται στο «Κέντρο Αθηνών» από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, μαζί με Μητροπάνο και Κότσιρα, ένα σχήμα που έχει «κλέψει την παράσταση» στη νυχτερινή ζωή της - ταλαιπωρημένης από την οικονομική κρίση – Αθήνας τον φετινό χειμώνα.

*Δισκογραφικά, τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το cd-συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το οποίο τιτλοφορείται «η συννεφιά περνάει με παρέα».

Ο Δημήτρης Μπάσης... μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού! (photos+videos)



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved