Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τραγωδία (photos+videos)

Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τραγωδία (photos+videos)

Ο Ολυμπιακός τιμά σήμερα (04/02) τη μνήμη των 21 νεκρών της Θύρας 7 και το Onsports σας παρουσιάζει τις τραγωδίες που σημάδεψαν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Κατμαντού, Νεπάλ

Όλα έγιναν στις 15 Απριλίου του 1989, όταν η Εθνική ομάδα του Νεπάλ, αντιμετώπιζε το Μπαγκλαντές. Στο γήπεδο βρίσκονταν 30 χιλιάδες θεατές, όταν ξέσπασε ξαφνικά χαλάζι. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν να προστατευθούν, ωστόσο μόνο μια θύρα ήταν ανοιχτή. Τραγικός απολογισμός, 93 νεκροί από ασφυξία.

Γουατεμάλα Σίτι, Γουατεμάλα

Για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998, η Γουατεμάλα υποδεχόταν την Κόστα Ρίκα. Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Οκτωβρίου. Το γήπεδο είχε γεμίσει ασφυκτικά ωστόσο τα κιγκλιδώματα έσπασαν και οι άνθρωποι καταπλάκωναν ο ένας τον άλλον. Τελικός απολογισμός, 84 θύματα, σε μια μέρα που η FIFA χαρακτήρισε ως «μαύρη».

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Στις 23 Ιουνίου του 1968, το ντέρμπι της Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ Πλέι βάφτηκε με αίμα. Στην Θύρα 12 του «Μονουμεντάλ», 74 οπαδοί της Μπόκα, χάνουν την ζωή τους από ασφυξία, με την αστυνομία να αναφέρει πως οι φίλοι των φιλοξενούμενων, προσπάθησαν να προστατευθούν από αντικείμενα που τους πετούσαν από το πάνω διάζωμα και έτσι στριμώχτηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε, πως μάρτυρες έκανα λόγο για έναν στύλο, ο οποίος κρατούσε την Θύρα 12 κλειδωμένη από την έξω πλευρά.

Μπράντφορντ, Αγγλία

Μια φωτιά ήταν η αιτία να χάσουν την ζωή τους 56 άνθρωποι. Η Μπράντφορντ υποδεχόταν την Λίνκολν Σίτι, ενώ στο γήπεδο βρίσκονταν 11 χιλιάδες φίλαθλοι, όταν ξέσπασε η φωτιά. Αμέσως η ξύλινη εξέδρα φούντωσε, και έτσι γράφτηκε μια ακόμη «μαύρη» σελίδα. Το ημερολόγιο έδειχνε  11 Μαΐου του 1985.

Καϊσέρι, Τουρκία

Μια τραγωδία, παρόμοια με εκείνη που συνέβη στην Αίγυπτο πριν λίγες ημέρες, συνέβη το 1968 στην Τουρκία. Στην αναμέτρηση Καϊσέρισπορ-Σίβασπορ, 44 άτομα έχασαν την ζωή τους έξω από το γήπεδο, στα σφοδρά επεισόδια που ξέσπασαν, από μαχαίρια, πιστόλια, πέτρες και τσεκούρια..

Μόσχα, Ρωσία

Στις 20 Οκτωβρίου του 1982, η Σπαρτάκ Μόσχας υποδέχεται την Χάαρλεμ από την Ολλανδία. Στο 85’ οι Ρώσοι κάνουν το 2-0 και ο κόσμος που είχε αποχωρήσει από τις εξέδρες, επιστρέφει για να πανηγυρίσει. Από τον συνωστισμό, έχασαν την ζωή τους, επίσημα 66 άνθρωποι, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, 340 άνθρωποι ήταν το σύνολο των νεκρών!

Άκρα, Γκάνα

Πριν από περίπου 11 χρόνια, στην Γκάνα, 126 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Χαρτς Οφ Όουκ και της Ασάντε Κοτόκο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Συγκεκριμένα, και ενώ η Όουκ ήταν μπροστά στο σκορ, οι οπαδοί της Ασάντε άρχισαν να πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών στις εξέδρες και από τον πανικό που προκλήθηκε, ποδοπατήθηκαν 126 άτομα.

Χίλσμπορο, Αγγλία

Στις 15 Απριλίου του 1989, η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε την Νότιγχαμ Φόρεστ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας και η αστυνομία, φοβούμενοι τα επεισόδια από τους φίλους των «ρεντς» που δεν είχαν εισιτήριο για την αναμέτρηση, ανοίγει μια θύρα του «Leppings Lane» για τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Το αποτέλεσμα ήταν η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου… 96 άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 700 τραυματίστηκαν. Στο «Άνφιλντ» υπάρχουν ακόμη και σήμερα, 96 κενά καθίσματα…

Γκλασκώβη, Σκωτία

Όχι μια, αλλά δυο τραγωδίες έχει ζήσει το «Άιμπροξ» της Γκλασκώβης. Η πρώτη ήταν το 1902, όταν η κεντρική εξέδρα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άτομα. Η δεύτερη σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1971, στο ντέρμπι Ρέιντζερς - Σέλτικ. Στις καθυστερήσεις, η Ρέιντζερς έκανε το 2-1, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, οι φίλοι των «τζερς» που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, εξαιτίας της ισοφάρισης στο 89’, να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Τα κάγκελα της Θύρας 13 δεν άντεξαν και παρέσυραν στον θάνατο 69 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Μπέρντεν Παρκ, Αγγλία

Ακόμη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αγγλίας, γράφτηκε στις 9 Μαρτίου του 1946. Στην αναμέτρηση της Μπόλτον με την Στόουκ ένας τοίχος του γηπέδου κατέρρευσε, βάζοντας τέλος στην ζωή 33 ανθρώπων...

Όρκνεϊ, Νότιο Αφρική

Οι Ορλάντο Πάιρατς, αντιμετώπιζαν τους Κάιζερ Τσιφς σε φιλική αναμέτρηση, όταν οι οπαδοί των πρώτων επιτέθηκαν σε εκείνους των δεύτερωμ. Τραγικός απολογισμός ήταν 42 νεκροί. Το ημερολόγιο έδειχνε 13/01/91. Ωστόσο ακόμη μια τραγωδία ανάμεσα στις δυο ομάδες γράφτηκε 10 χρόνια αργότερα. Στις 11 Απριλίου του 2001, 43 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον συνωστισμό. Το θλιβερό περιστατικό συνέβη στο Γιοχάνεσμπουργκ...

Πορτ Σάιντ, Αίγυπτος

Πριν από λίγες ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, 74 άτομα έχασαν την ζωή τους μετά το τέλος της αναμέτρησης της Αλ Μασρ με την Αλ Αχλί, όταν με το σφύριγμα της λήξης, οι οπαδοί των δυο ομάδων επιδόθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα στον αγωνιστικό χώρο. Μετά το τέλος, αρκετοί άνθρωποι έκανα πορεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ακόμη 2 άτομα από τα πυρά αστυνομικών.

Λίμα, Περού

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Μαΐου του 1964, όταν η Εθνική ομάδα του Περού υποδεχόταν την αντίστοιχη της Αργεντινής, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Η Αργεντινή προηγείται ωστόσο η κατάσταση ξεφεύγει, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ υπέρ των Περουβιανών. Στις εξέδρες επικρατεί το πανδαιμόνιο και η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. 318 άτομα χάνουν τη ζωή τους και άλλα 500 τραυματίζονται.

Χέιζελ, Βρυξέλλες

Στις 29 Μαΐου του 1985, η Γιουβέντους αντιμετώπιζε την Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι οπαδοί της Λίβερπουλ, έσπασαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε με την «νεκρή ζώνη» και επιτέθηκαν προς εκείνους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχώρησαν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο, έχασαν την ζωή τους, ενώ ο τοίχος κατέρρευσε με τραγικό απολογισμό 39 νεκρούς οπαδούς των «μπιανκονέρι».



Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved