Από τον Καλαφάτη στο σήμερα... (photos)

Από τον Καλαφάτη στο σήμερα... (photos)

Στα 103 χρόνια της ιστορίας του Παναθηναϊκού, σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, οι σεζόν και τα πρόσωπα που της σημάδεψαν ήταν πάρα πολλά. Το Onsports θυμάται ανά δεκαετία διακρίσεις και ανθρώπους που έγραψαν «χρυσή» ιστορία με το τριφύλλι στο στήθος.

1908-1910

Το πλέον σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ιδρυτή του. Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος στην αρχή ήταν μια καθαρά ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γίνει η σημαντικότερη ομάδα της Ελλάδας. Ήταν η ιδρυτική πράξη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών. Του Συλλόγου που κάποια αργότερα θα μετονομαζόταν σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

1910-1920

Μετά τον Γιώργο Καλαφάτη, οι αμέσως επόμενες σημαντικές φυσιογνωμίες που εντάχθηκαν στις τάξεις του συλλόγου ήταν ο Λουκάς Πανουργιάς και ο Απόστολος Νικολαΐδης. Οι δυο αυτοί άνθρωποι έδωσαν πάρα πολλά στο σύλλογο και πρωτοστάτησαν στη γιγάντωση του τα επόμενα χρόνια. Όπως πολλοί θα γνωρίζουν, ο δεύτερος τιμήθηκε με τον πλέον καλύτερο τρόπο καθώς ως σήμερα το «σπίτι» της ομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του…

1920-1930

Η ημερομηνία που σημάδεψε τη συγκεκριμένη δεκαετία, αλλά και την ιστορία του συλλόγου ως σήμερα, είναι αυτή της 15ης Μαΐου 1924 όταν και αποφασίστηκε η οριστική μετονομασία σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο». Το πρόσωπο που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία ωστόσο, ήταν ο Άγγελος Μεσσάρης. Ο επονομαζόμενος και «Ξανθός Άγγελος» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μεσσάρης ήταν ο ηγέτης της ομάδας του Παναθηναϊκού για μεγάλο διάστημα και μάλιστα τον Ιούνιο του 1930 οδήγησε το σύλλογο στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Την 1η Ιουνίου ήρθε το ιστορικό 8-2 επί του Ολυμπιακού, αλλά και λίγες μέρες αργότερα το 4-1 επί του πανίσχυρου τότε Άρη μέσα στη Θεσσαλονίκη, αποτελέσματα που έφεραν τον τίτλο και το πρώτο τραγούδι-σύνθημα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. «Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό, κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη», τραγουδούσαν έκτοτε οι φίλοι της αθηναϊκής ομάδας.

1930-1940

Όσο καλά ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό αυτή η δεκαετία, τόσο άσχημα συνεχίστηκε. Ήταν από τις λίγες που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις και σημαδεύτηκε από έντονες διαμάχες. Τόσο έντονες που ο Άγγελος Μεσσάρης μετά την κόντρα του με τον Απόστολο Νικολαΐδη σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 22 ετών! Οι «πράσινοι» μάλιστα έφτασαν στα όρια του διχασμού, κάτι που επηρέασε και αγωνιστικά το σύλλογο ο οποίος κατάφερε τουλάχιστον να πάρει το Κύπελλο του 1940, λίγο πριν τα σύννεφα του πολέμου και της κατοχής σκεπάσουν την Ελλάδα.

1940-1950

Μια από τις χειρότερες περιόδους, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά για όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Η κατοχή, ο πόλεμος, η φτώχεια και τα προβλήματα είχαν σκεπάσει τα πάντα. Ο «φάρος» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν ωστόσο το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο άνθρωπος που έφερε το τριφύλλι ως έμβλημα, κι ο Γιώργος Καλαφάτης, έπαιρναν μέρος σε αντιστασιακές οργανώσεις ενώ στα υπόγεια του γηπέδου βοηθούσαν τους αντιστασιακούς και λειτουργούσαν ασύρματο για να μαθαίνουν τα νέα από το μέτωπο.

Στις 8 Οκτωβρίου 1944 ο Αντώνης Βρεττός, διευθυντής του γηπέδου, ύψωσε την ελληνική σημαία στη «Λεωφόρο». Παράλληλα, λίγο πριν αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού αναρτήθηκε η συγκεκριμένη επιγραφή: «Την προσεχή Κυριακή, μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού – Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!». Στα επόμενα χρόνια, όπως η χώρα έτσι κι ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ανασυνταχθεί.

1950-1960

Σταδιακά ο Παναθηναϊκός άρχισε και πάλι να γίνεται ισχυρός. Πολλοί ήταν και οι σπουδαίοι αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του «τριφυλλιού», μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Παπαντωνίου, Μαθιός Βιτάλης. Κώστας Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Πανάκης. Κώστας Λινοξυλάκης, Γιάννης Νεμπίδης, Γιώργος Κουρτζίδης, Γιώργος Φωτεινός, Λάκης Πετρόπουλος, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Θεοφάνης, Μιχάλης Βουτσαράς.

Το 1960 θα φορέσει την πράσινη φανέλα και ο μετέπειτα «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μίμης Δομάζος, σε νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα διοικητικά ο σύλλογος καθοδηγείται από τον Αντώνη Μαντζαβελάκη και πλέον ο Παναθηναϊκός αρχίζει να παίρνει τη φυσική του θέση.

1960-1970

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε μέσα στη δεκαετία αυτή να πάρει έξι πρωταθλήματα! Σημαντικότερο όλων, αυτό του 1964 το οποίο και κατάφερε να πάρει αήττητος! Ένα επίτευγμα που κανένας άλλος σύλλογος δεν έχει καταφέρει να πετύχει. Μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία είχαν ποδοσφαιριστές όπως οι Δομάζος, Σούρπης, Λουκανίδης, Οικονομόπουλος, Παπουλίδης και ο μεγάλος προπονητής και δάσκαλος, Στέφαν Μπόμπεκ, που ήρθε στην Ελλάδα το 1963 κι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παιζόταν το ποδόσφαιρο ως τότε στη χώρα μας.

Στα τέλη της δεκαετίας άρχισε μια προσπάθεια ανανέωσης, που κόστισε μεν σε τίτλους, αλλά έμελλε να οδηγήσει το «τριφύλλι» σε νέες λεωφόρους… επιτυχιών. Όλοι πλέον περίμεναν από τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να φτάσει στη διεθνή επιτυχία, κάτι που σύντομα θα γινόταν…

1970-1980

Η δεκαετία του «Γουέμπλεϊ». Σαφώς και όταν κανείς αναφέρεται στη δεκαετία του ’70 και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί την παρουσία της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ήταν 2 Ιουνίου 1971 όταν ο Παναθηναϊκός του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα, του Οικονομόπουλου και φυσικά του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας, αντιμετώπιζε τον πανίσχυρο Άγιαξ στο Λονδίνο και το «Γουέμπλεϊ», στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική στιγμή ελληνικής ομάδας, σε συλλογικό επίπεδο.

Ακολούθησαν αρκετές ακόμα μεγάλες στιγμές, όπως η παρουσία της ομάδας στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, απέναντι στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο από την Ουρουγουάη, πρωταθλήματα, κύπελλα, το νταμπλ του 1977 και η πορεία της ομάδας προς την νέα εποχή του ποδοσφαίρου και τον επαγγελματισμό…

1980-1990

Από το 1979, όταν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, το τμήμα μετατράπηκε σε ΠΑΕ. Η λειτουργία του συλλόγου δεν ήταν ίδια όπως τα παλιότερα χρόνια και στο τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε περάσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο Παναθηναϊκός, αφού ξεπέρασε κάποια προβλήματα που είχε στις αρχές της δεκαετίας, στα μέσα του ’80 άρχισε να δημιουργεί και πάλι τεράστια δυναμική και ομάδα αξιοθαύμαστη εντός κι εκτός συνόρων.

Συνυφασμένος με τα ονόματα των Δημήτρη Σαραβάκου, Βέλιμιρ Ζάετς, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Χρήστο Δημόπουλο, Γιάννη Κυράστα, Κώστα Μαυρίδη και άλλων μεγάλων παικτών, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1984 ενώ θα κατακτήσει το νταμπλ το 1986 διαλύοντας τον Ολυμπιακό με 4-0 στον τελικό. Παράλληλα, το 1988 η ομάδα θα φτάσει στους «8» του Κυπέλλου UEFA με μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία.

1990-2000

Ο Παναθηναϊκός και στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας ήταν πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι. Κατακτώντας εγχώριους τίτλους και συμμετέχοντας στο πρώτο, πειραματικό, Champions League της περιόδου 1991-1992 με αντιπάλους τις Σαμπντόρια και Ερυθρό Αστέρα. Η πορεία της ομάδας ήταν εντυπωσιακή εντός των συνόρων, με πρωταθλήματα και κύπελλα, ενώ δόθηκε συνέχεια και στην ευρωπαϊκή καταξίωση.

Η παρέα των Βαζέχα, Μπορέλι, Αποστολάκη, Καλιτζάκη, Βάντσικ, Δώνη με προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, θα φτάσει το 1996 στα ημιτελικά του Champions League όπου θα καταφέρει μάλιστα στον πρώτο αγώνα να νικήσει τον πανίσχυρο Άγιαξ μέσα στην Ολλανδία! Οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό, ωστόσο έφτασαν πλέον να θεωρούνται δικαίως ως ο «Πρέσβης» της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2000-2010

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πέρασε αρκετά χρόνια χωρίς τη χαρά ενός πρωταθλήματος ή ενός κυπέλλου, συντηρήθηκε όμως το πρεστίζ και η τιμή του συλλόγου από τις μεγαλειώδης εμφανίσεις του στην Ευρώπη. Οι «πράσινοι» με τον Γιάννη Κυράστα στο τιμόνι, στη συνέχεια με το Σέρχιο Μαρκαριάν, κατάφεραν να φτάσουν μια ανάσα από τα ημιτελικά του Champions League όταν έπαιξαν στον προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα το 2002, ενώ και την επόμενη χρονιά αποκλείστηκαν στην ίδια φάση, για το Κύπελλο UEFA ωστόσο, από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο που στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.

Μια ομάδα με βάση τους Πάουλο Σόουζα, Άγγελο Μπασινά, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Ρενέ Χένρικσεν, Νίκο Λυμπερόπουλο, Εμάνουελ Ολισαντέμπε και που στη συνέχεια είδε τους Έκι Γκονζάλες, Μάρκους Μινχ, Δημήτρη Παπαδόπουλο και άλλος να έρχονται και να κατακτούν το νταμπλ του 2004, ήταν αυτή που προχώρησε στην αρχή της δεκαετίας για τους «πράσινους». Το 2008, όταν η ομάδα έκλεισε 100 χρόνια, ήταν αρκετά… θυελλώδες, έγιναν διοικητικές αλλαγές με την έλευση της πολυμετοχικότητας και το 2010 με τους Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λέτο, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Νίνη και τον Τζιμπρίλ Σισέ στο ρόλο του ηγέτη, ο Παναθηναϊκός επανήλθε στους τίτλους κατακτώντας το νταμπλ.



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved