SUPER BOWL XLVI: Η ιστορία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς

SUPER BOWL XLVI: Η ιστορία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς

To 12o από τα 13 αφιερώματα του Onsports για το 46ο Super Bowl του NFL σχετίζεται με την ιστορία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς, φιναλίστ του φετινού τελικού.

Από το 2001, οι «πατς» κυριαρχούν στον χώρο του αμερικανικού φούτμπολ με τέσσερις παρουσίες στους δέκα τελευταίους τελικούς της λίγκας. Φέτος μάλιστα συμπληρώνουν πέντε σε 11 έτη.

Ωστόσο με την ονομασία «Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς» είναι γνωστοί από το 1971. Προηγήθηκαν τα «Μπόστον Πάτριοτς» από το 1960 μέχρι το 1970 και «Μπέι Στείτ Πάτριοτς» το 1971, πριν καθιερωθούν με τον σημερινό τους τίτλο.

Τα πρώτα χρόνια

Ομάδα της Βοστόνης υπήρξαν από το 1960, αλλά αυτό πιστοποιούταν στην ονομασία μονάχα τα πρώτα δέκα χρόνια. Σε αυτά οι Πάτριοτς δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, με εξαίρεση μία σεζόν το 1963, όπου έφτασαν στον τελικό του τότε AFL.

To 1970 ενώθηκε το AFL με το NFL και οι «πατς» πήραν την σημερινή τους ονομασία. Παράλληλα εντάχθηκαν στην AFC East και μεταφέρθηκαν στο Foxboro Stadium που αποτέλεσε έδρα τους για 30 χρόνια, πριν μετακομίσουν το 2002 στο Gillette Stadium.

«Φτωχή» προϊστορία

Μέχρι το 1985 κατέγραψαν μόλις τρεις παρουσίες στα play off. Συγκεκριμένα, το 1976, το 1978 και το 1982 πέρασαν στην post-season, αλλά αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Οι αλλαγές στο αγωνιστικό τμήμα και στο τεχνικό ήταν διαδοχικές. Παρά τις ευνοϊκές θέσεις στο ντραφτ, οι «πατς» αδυνατούσαν να ξεφύγουν από την μετριότητα.

Το 1983, όμως, αποκτήθηκε ο Tony Eason σαν quarterback και το 1984 ο Irving Fryar σαν wide receiver. O Raymond Berry προσλήφθηκε στην θέση του προπονητή και αντικατέστησε τον Eason με τον Steve Grogan αλλάζοντας προσωρινά το επίπεδο του συλλόγου της Μασαχουσέτης.

Στο Super Bowl

Έτσι το 1985 παρουσίασαν regular season με ρεκόρ 11-5 και με τον αποκλεισμό τριών αντιπάλων, η ομάδα της Βοστόνης έφτασε για πρώτη φορά στο Super Bowl. Συγκεκριμένα ξεπέρασαν Νιου Γιορκ Τζετς, Λος Άντζελες Ρέιντερς και Μαϊάμι Ντόλφινς, αλλά «λύγισαν» κόντρα στους Σικάγο Μπέαρς, οι οποίοι κατέκτησαν τον μοναδικό τους παγκόσμιο τίτλο στο Super Bowl XX.

Επιστροφή στην μετριότητα

Ακολούθησε μία ακόμα σεζόν 11-5 το 1986, αλλά οι «πατς» επανήλθαν άμεσα στην... μετριότητα από το 1987. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαζε συνεχώς μέχρι το 1992, κάτι που συνέβαινε επίσης σε αγωνιστικό και σε προπονητικό επίπεδο, αλλά η συγκομιδή νικών έμενε σε χαμηλό επίπεδο.

Από το 1993 μέχρι το 1996, ο Bill Parcells ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και οδήγησε την ομάδα του στο Super Bowl XXXI του 1996. Τότε οι Πάτριοτς ηττήθηκαν από τους Γκριν Μπέι Πάκερς, αφού απέκλεισαν τους Πίτσμπουργκ Στίλερς και τους Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς.

Ακολούθησαν σχετικά καλές σεζόν από το 1997 μέχρι το 1999, αλλά το 2000 έμελλε να ήταν η χρονιά που θα σημάδευε την ιστορία του συλλόγου. Τότε προσλήφθηκε ο σημερινός κόουτς, Bill Belichick, και επιλέχθηκε μέσω ντραφτ ο τωρινός quarterback, Tom Brady.

H «χρυσή» εποχή

Την πρώτη σεζόν, το 2000, ο Brady δεν αποτέλεσε βασική επιλογή, αλλά από το 2001 ο συγκεκριμένος quarterback άλλαξε τα... πάντα. Συγκεκριμένα εξασφάλισε παγκόσμιους τίτλους το 2001, το 2003 και το 2004!

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2002, όταν οι «πατς» έμειναν στο 9-7 στην regular season και εκτός play-off. Μάλιστα το 2005, το 2006 και το 2007 αναδείχθηκαν επίσης πρωταθλητές της AFC East και συγκεκριμένα το 2007 έφτασαν στο Super Bowl XLII, όπου ηττήθηκαν από τους Νιου Γιορκ Τζάιντς.

Ακολούθησε μία ακόμα δεύτερη θέση στην AFC East το 2008, αλλά με ρεκόρ 11-5, και τρεις ακόμα πρωτιές το 2009, το 2010 και φέτος. Από το 2007, όμως, μόλις φέτος προκρίθηκαν πάλι στο Super Bowl και θα έχουν την ευκαιρία «εκδίκησης» των «γιγάντων».

Εν ολίγοις, από το 2001 οι Πάτριοτς διατηρούνται στην ελίτ του αμερικανικού φούτμπολ. Ωστόσο ο τελευταίος παγκόσμιος τίτλος κατακτήθηκε το 2004, οπότε απαιτείται μία... επιβεβαίωση στις 5 Φεβρουαρίου του 2012 στην Ιντιανάπολις. Άλλωστε ο Tom Brady διεκδικεί το τέταρτο του δαχτυλίδι, κάτι που θα οριστικοποιήσει την παρουσία του στην... αφρόκρεμα των quarterback για πολλά ακόμα χρόνια.

Cheerleaders

Εν μέσω όλων των παραπάνω, οι Πάτριοτς ίδρυσαν τμήμα cheerleader το 1977. Από τότε οι παίκτες τις έχουν στο πλευρό τους, αλλά... χαίρονται μονάχα ύστερα από το 2001.

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η ιστορία των Νιου Γιορκ Τζάιντς

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η καθοδήγηση των προπονητών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Field Goals, Punts και Returns

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Ο διπλός ρόλος των επιθετικών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η «μάχη» των αμυντικών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Manning vs Brady

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Πορεία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Πορεία των Νιου Γιορκ Τζάιντς

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Προϊστορία «Τζάιντς-Πάτριοτς»

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVΙ: Η «χρυσή βίβλος»

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

SUPER BOWL XLVI: Η ιστορία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved