Οι πέντε μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Οι πέντε μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Περισσότεροι από 70 νεκροί βρέθηκαν στην Αίγυπτο στην αναμέτρηση της Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί και το Onsports σας θυμίζει τις πέντε μεγαλύτερες τραγωδίες του ποδοσφαίρου.

Τραγικός ήταν ο απολογισμός από τα επεισόδια που διεξήχθησαν μετά το τέλος της αναμέτρησης της Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί, όταν και οι γηπεδούχοι επικράτησαν 3-1. Οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, πιάστηκαν στα χέρια και περισσότεροι από 70 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Στο παρελθόν δυστυχώς υπήρξαν και άλλα ανάλογα γεγονότα. Το Onsports σας παρουσιάζει τα πέντε πιο έντονα που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων…

5.
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1996
ΠΕΡΙΟΧΗ: Ματέο Φλόρες
ΝΕΚΡΟΙ: Παραπάνω από 80

Ήταν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όταν η Γουατεμάλα φιλοξενούσε την Κόστα Ρίκα. Στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, επικρατούσε ενθουσιασμός και το «Ματέο Φλόρες» αναμενόταν γεμάτο, καθώς υπήρξε Sold Out. Ωστόσο, οι επιτήδειοι έκαναν την εμφάνισή τους και πούλησαν αρκετά πλαστά εισιτήρια για το παιχνίδι.

Έτσι στο χωρητικότητας 45.000 θέσεων γήπεδο, μπήκαν παραπάνω από 60.000 και όπως είναι λογικό επικράτησε πανικός. Αρκετοί οπαδοί ποδοπατήθηκαν με αρκετά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 78 νεκροί, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι το θάνατο βρήκαν 84 άτομα. Μάρτυρες τόνισαν ότι οι ελεγκτές εισιτηρίων έσπρωχναν τον κόσμο για να μπει στο γήπεδο, παρά του ότι δεν χωρούσαν περισσότερα άτομα…

4.
ΝΕΠΑΛ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 1988
ΠΕΡΙΟΧΗ: Δημοτικό Στάδιο Κατμαντού
ΝΕΚΡΟΙ: 93

Μία από τις πιο… περίεργες τραγωδίες συνέβη στο Κατμαντού του Νεπάλ. Η εθνική ομάδα της χώρας έδινε σημαντική αναμέτρηση με το Μπαγκλαντές, όταν έντονο χαλάζι έπεφτε στις κερκίδες του σταδίου. Έτσι σύμφωνα με μαρτυρίες οι περισσότεροι από τους θεατές προσπάθησαν να φύγουν από τις κερκίδες. Ωστόσο, από τις οκτώ θύρες, μόνο η μία ήταν ανοικτή με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και 73 άτομα να χάνουν τη ζωή τους εκείνη τη στιγμή και άλλα 20 να υποκύπτουν στα τραύματά τους σε νοσοκομείο της χώρας λίγο αργότερα.

3.
ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1989
ΠΕΡΙΟΧΗ: Χίλσμπορο Στάντιουμ, Σέφιλντ
ΝΕΚΡΟΙ: 96

Αρκετές φορές στην Αγγλία, οπαδοί χωρίς εισιτήριο βρίσκονται στον περίγυρο των γηπέδων με την ελπίδα τελευταία στιγμή να βρεθεί ένα μαγικό χαρτάκι για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Στο Χίλσμπορο για την αναμέτρηση του FA Cup η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Νότιγχαμ. Με αρκετούς οπαδούς λίγα λεπτά πριν την έναρξη να μην έχουν προλάβει να μπουν στις κερκίδες, η κεντρική θύρα άνοιξε με αποτέλεσμα χιλιάδες παραπάνω φίλοι της Λίβερπουλ να μπουν στον αγωνιστικό χώρο.

Έτσι οι φίλοι της ομάδας που βρισκόντουσαν κοντά στα κιγκλιδώματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, ενώ αρκετοί από αυτούς πήδηξαν στον αγωνιστικό χώρο για να σώσουν τις ζωές τους. 96 άτομα σκοτώθηκαν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αγγλίας, ενώ ακόμα 766 τραυματίστηκαν.

2.
ΓΚΑΝΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 ΜΑΪΟΥ 2001
ΠΕΡΙΟΧΗ: Άκρα Σπορτς Στάντιουμ
ΝΕΚΡΟΙ: 126

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στο πρωτάθλημα της Γκάνα είναι αυτό ανάμεσα σε Χαρτς Οκ και Ασάντε Κοτόκο. Η μεταξύ τους αναμέτρηση βρισκόταν περίπου στο 84’ με τους γηπεδούχους να είναι μπροστά στο σκορ με 2-1. Έτσι οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, πέταξαν μπουκάλια και καρέκλες στον αγωνιστικό χώρο. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν να πετάξει δακρυγόνο.

Κάτι που έφερε πανικό σε όλο το γήπεδο με τους οπαδούς των δύο ομάδων να προσπαθούν να διαφύγουν, ωστόσο οι θύρες ήταν κλειστές. Έτσι οι περισσότεροι από τους συνολικά 126 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία που προκάλεσε το δακρυγόνο, αλλά και επειδή ποδοπατήθηκαν…

1
ΠΕΡΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 ΜΑΪΟΥ 1964
ΠΕΡΙΟΧΗ: Δημοτικό Στάδιο της Λίμα
ΝΕΚΡΟΙ: 318

Με διαφορά η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το γεγονός ότι είναι τόσο παλιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανεύρεση πληροφοριών. Πρόκειται για μία αναμέτρηση του Περού με την Αργεντινή, όταν οι δύο χώρες ήταν σε μεγάλη διάσταση και υπήρχε τεράστια κόντρα μεταξύ τους.

Όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης ακύρωσε γκολ για το Περού, προκλήθηκε πανικός. Οι φίλοι του Περού έβαλαν φωτιά στις κερκίδες και προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Η τρομοκρατημένη αστυνομία αντέδρασε με ρίψη δακρυγόνων, ενώ σύμφωνα με το βιβλίο του Στίφεν Σπινέσι υπήρξαν και πυροβολισμοί προς τους οπαδούς της ομάδας.

Χιλιάδες φίλοι του Περού προσπάθησαν να διαφύγουν, με τις θύρες να ήταν κλειδωμένες. Αρκετοί από αυτούς όμως κατάφεραν να αποχωρήσουν και δημιουργήθηκε πορεία προς το σπίτι του Προέδρου του Περού Φερνάντο Μπελαουντέ με στόχο να αποφασιστεί ότι το παιχνίδι θα λήξει ισόπαλο! Για να συμβεί αυτό έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους 318 άτομα και να τραυματισμούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι...

Οι πέντε μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved