SUPER BOWL XLVI: Ιστορία των Νιου Γιορκ Τζάιντς

SUPER BOWL XLVI: Ιστορία των Νιου Γιορκ Τζάιντς

Δύο μέρες πριν το 46ο Super Bowl τα σχετικά αφιερώματα του Onsports βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, με την ιστορία των Νιου Γιορκ Τζάιντς να παίρνει σειρά.

Οι Νιου Γιορκ Τζάιντς έχουν φτάσει τέσσερις φορές στο Super Bowl και έχουν κατακτήσει τον τίτλο τις τρεις. Συγκεκριμένα, το 1986, το 1990 και το 2007 οι «γίγαντες» αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές και μονάχα το 2000, στο Super Bowl XXXV, έχασαν στον τελικό από τους Μπάλτιμορ Ρέιβενς.

Τα πρώτα βήματα

Από το 1925 υπάρχουν σαν... Νιου Γιορκ Τζάιντς, αφού παρά τις διαδοχικές αλλαγές στο αμερικανικό φούτμπολ, οι Νεοϋορκέζοι δεν άλλαξαν ονομασία. Μάλιστα, μόλις το 1927 οι Τζάιντς αναδείχθηκαν πρωταθλητές του NFL με 11 νίκες, 1 ήττα και μία ισοπαλία, αλλά χωρίς play off. Τον ίδιο τίτλο πρόσθεσαν στην συγκομιδή τους, αλλά με play off, το 1934 και το 1938.

Σε αντίθεση με την σύγχρονή τους ιστορία, από το 1938 μέχρι το 1956, οι Τζάιντς έμειναν μακριά τους τίτλους χάνοντας διαδοχικούς τελικούς NFL. Άλλωστε το 1956 αποτέλεσε την μοναδική τους απόλυτα πετυχημένη χρονιά, πριν το NFL πάρει την σημερινή του μορφή.

Σύγχρονη ιστορία

Το 1970 η ομάδα της Νέας Υόρκης ενσωματώθηκε στο NFC του NFL, το οποίο άρχισε την παράδοση των Super Bowls και δημιουργούσε το σύγχρονο NFL. Εντούτοις, μέχρι το 1979, είτε λόγω διαδοχικών αλλαγών έδρας, είτε λόγω εσωτερικών προβλημάτων, οι Τζάιντς έμειναν στο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, με εξαίρεση το 1970 και το 1972, σε όλες τις σεζόν οι Νεοϋορκέζοι είχαν περισσότερες ήττες, παρά νίκες. Το 1979, όμως, απέκτησαν τον quarterback, Phil Simms, και τον linebacker, Lawrence Taylor, οι οποίοι έμελλαν να αλλάξουν την ιστορία του συλλόγου.

Επιστροφή στα play off

Για πρώτα φορά στο ενιαίο NFL και για πρώτη φορά από το 1963, έστω στην post-season του τότε NFL, η ομάδα της Νέας Υόρκης προκρίθηκε στα play off το 1981! Μάλιστα το 1981, το 1984 και το 1985 αποκλείστηκε στην Divisional Round.

Το 1986, όμως, η έντονη προσπάθεια της ομάδας δικαιώθηκε με την κατάκτηση του Super Bowl XXI. Τότε ξεπέρασαν τους Σαν Φρανσίσκο 49ερς και Ουάσινγκτον Ρέντσκινς, πριν επικρατήσουν των Ντένβερ Μπρόνκος με 39-20 στον τελικό.

Δεύτερο Super Bowl

Αν και το 1987 και το 1988, τις πρώτες δύο σεζόν ύστερα από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο, οι Τζάιντς έμειναν εκτός play off, το 1989 επανήλθαν και το 1990 κατέκτησαν το Super Bowl XXV. Πρέπει να σημειωθεί πως το 1988 έμειναν εκτός post-season με ρεκόρ 10-6.

Το 1990 δεν είχαν αλλάξει πολλά στο αγωνιστικό τμήμα σε σχέση με το 1986, αλλά μονάχα στο τεχνικό. Πάντως, αφού οι Τζάιντς απέκλεισαν τους Σικάγο Μπέαρς και Σαν Φρανσίσκο 49ερς, κέρδισαν τους Μπάφαλο Μπιλς και αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.

Επιστροφή στην μετριότητα

Με εξαίρεση την πρώτη θέση στην NFC East το 1997, ακολούθησαν μία σειρά από μέτριες σεζόν μέχρι το 1999 από το 1990. Οι Simms και Taylor είχαν αποτελέσει παρελθόν, ενώ ο νέος quarterback, Dave Brown, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις.

Η αναλαμπή του 1997 σημειώθηκε με τον Danny Kanell σε θέση quarterback. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιτυχία δεν είχε συνέχεια, τα εσωτερικά προβλήματα μεγάλωναν συνεχώς και έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε κάποια λύση.

H μεγάλη αποτυχία-επιτυχία

Η λύση προσφέρθηκε με την απόκτηση του Kerry Collins το 1999. Ο συγκεκριμένος quarterback αποδείχθηκε πολύτιμος, ενώ είχε δείξει ήδη τα θετικά του χαρακτηριστικά μέσω των Καρολάινα Πάνθερς και Νιου Ορλίνς Σέιντς.

Έτσι, το 2000 οι Τζάιντς είχαν regular season με ρεκόρ 12-4, απέκλεισαν τους Φιλαδέλφεια Ιγκλς και τους Μινεσότα Βάικινγκς, αλλά ηττήθηκαν από τους Μπάλτιμορ Ρέιβενς στο Super Bowl ΧΧΧV με 34-7.

Ο τρίτος τίτλος

Μπορεί οι «γίγαντες» να έχασαν τον παραπάνω τελικό, αλλά τουλάχιστον επανέφεραν τους εαυτούς τους στον «χάρτη». Πάντως διανύθηκε μία ακόμα μεταβατική περίοδο μέχρι το 2004, όταν αποκτήθηκε ο Eli Manning και προσλήφθηκε ο Tom Coughlin, σημερινός quarterback και τωρινός προπονητής, αντίστοιχα, της ομάδας.

Το 2005 οι Τζάιντς έφτασαν στο 11-5, αλλά αποκλείστηκαν πρόωρα από τα play off. Το 2007, όμως, δεν... αποκλείστηκαν από τους Τάμπα Μπέι Μπακανίερς, τους Ντάλας Κάουμποϊς και τους Γκριν Μπέι Πάκερς, οπότε προκρίθηκαν στο Super Bowl XLII.

Τότε αντιμετώπισαν τους αήττητους Νιου Ίνκγλαντ Πάτριοτς, αλλά με ανατροπή του σκορ στα τελευταία λεπτά κατέγραψαν το υπέρ τους 17-14 και κατέκτησαν το τρίτο τους Super Bowl. Παράλληλα «χάλασαν», την χειρότερη δυνατή στιγμή, των αήττητη πορεία των «πατς».

Από το 2007 ακολούθησαν σχετικά καλές σεζόν, αλλά μόλις φέτος (2012) επανέρχονται οι Νεοϋορκέζοι στο Super Bowl. Μάλιστα αντιμετωπίζουν πάλι τους Πάτριοτς, οι οποίοι μάλλον έχουν ένα περίσσιο... κίνητρο.

Cheerleaders

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες του NFL, οι Τζάιντς δεν διατηρούν τμήμα cheerleaders. Ωστόσο έχουν αρκετές... καυτές οπαδούς που δείχνουν τις συλλογικές τους προτιμήσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η καθοδήγηση των προπονητών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Field Goals, Punts και Returns

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Ο διπλός ρόλος των επιθετικών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η «μάχη» των αμυντικών

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Manning vs Brady

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Πορεία των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Πορεία των Νιου Γιορκ Τζάιντς

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Προϊστορία «Τζάιντς-Πάτριοτς»

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVΙ: Η «χρυσή βίβλος»

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

SUPER BOWL XLVI: Ιστορία των Νιου Γιορκ Τζάιντς



ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved