Καθένας με την τρέλα του, κι ο Νέρι… την ομπρέλα του

Καθένας με την τρέλα του, κι ο Νέρι… την ομπρέλα του

Ένα είναι σίγουρο, όταν αναφέρεται κάποιος στον Νέρι Καστίγιο. Όσο πολλή μπάλα ξέρει, τόσο λίγη διάθεση να χρησιμοποιήσει το μυαλό του έχει!

Εξ ου και ο τίτλος με την αναφορά στην ομπρέλα…

Είναι προφανές πλέον πως όταν ο Θεός… μοίραζε σύνεση και αυτοσυγκράτηση, ο Νέρι κράταγε την ομπρέλα πάνω από το κεφάλι του… Δεν εξηγείται αλλιώς πως ένας άνθρωπος για τον οποίο στα 15 χρόνια του «σφάχτηκε» κόσμος και κοσμάκης, κατάφερε να παίξει αξιοπρεπώς μόνο στον Ολυμπιακό. Κι όχι στον Ολυμπιακό της ευρωπαϊκής προοπτικής ή των δύσκολων καιρών που υπήρχε μεγάλη κριτική και γκρίνια πολλές φορές. Στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη, που μεσουρανούσε στον εγχώριο κόσμο τουλάχιστον, ο οποίος είναι ένας από τους υπεύθυνους για την εξέλιξη του Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο.

Ο αρχηγός και το Νintendo…

Ο Καστίγιο βρέθηκε στην Ελλάδα μόλις στα 16 του, έχοντας εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Ντανούμπιο σε τουρνουά της Βραζιλίας ακόμα και τους σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ολυμπιακό να τον φέρνει στου Ρέντη και να του προσφέρει όλα όσα χρειαζόταν για να μείνει ικανοποιημένος και χωρίς να αισθάνεται προβληματικά μακριά από την πατρίδα του.

Το γεγονός ότι είχε πράγματι μεγάλο ταλέντο και έβγαζε έναν «τσαμπουκά», παρά τα 16 του χρόνια, που πόρωνε τον κόσμο των «ερυθρόλευκων» τον έκανε αμέσως αγαπητό στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών αλλά και του προέδρου της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν πως ο διοικητικής ηγέτης των Πειραιωτών φταίει σε μεγάλο βαθμό για την εξέλιξη του Μεξικανού, αφού θεωρείται πως τον έχει «κακομάθει» ιδιαίτερα…

Πάντως, ο Καστίγιο για αρκετό καιρό την περνούσε… ζάχαρη στου Ρέντη, αφού εκτός από τις προπονήσεις «έλιωνε» τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα ο Τζόρτζεβιτς να του χαρίσει το παρατσούκλι «Νintendo»! Επίσης, στα 18 του ο Καστίγιο πήρε για πρώτη φορά μέρος σε πειθαρχικό παράπτωμα στον Ολυμπιακό χωρίς ωστόσο να φταίει. Ήταν καλοκαίρι προετοιμασίας, όταν στην ψηφοφορία για τους αρχηγούς αναδείχθηκε πρώτος (!) μετά από «χουνέρι» των «παλιών» της ομάδας. Ήταν η μοναδική φορά που ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν χαρίστηκε, ίσως γιατί δεν έφταιγε ο Καστίγιο, και αποφάσισε να ορίζει ο ίδιος τους αρχηγούς.

Τσαμπουκάς και… ψευτοτσαμπουκάδες

Ο Καστίγιο όσο άρχιζε να παίρνει χρόνο συμμετοχής, τόσο άρχιζε να δείχνει και δείγματα γραφής του «πακέτου» που είχε στη διάθεσή του. Εντυπωσιακός, τεχνίτης, καλός ποδοσφαιριστής που μπορούσε να βοηθήσει, αλλά και εριστικός με αντιπάλους, διαιτητές, οπαδούς, συμπαίκτες και προπονητές.

Τα περιστατικά είναι αρκετά για να τα απαριθμήσεις μεμονωμένα ωστόσο άπειρες φορές, παρότι μικρός το δέμας και μικρός ηλικιακά., «χώθηκε» σε τσαμπουκάδες εντός γηπέδου. Έπιασε από το λαιμό αντιπάλους, όπως τον Αντώνη Νικοπολίδη, με τον οποίο στη συνέχεια έγιναν συμπαίκτες, ωστόσο έκανε και… πίσω όταν διαπίστωσε πως δεν τον «έπαιρνε».

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί στη Νίκαια τον Νοέμβριο του 2004, με τον Φερέιρα Κινγκ να τον πιάνει από τον λαιμό και να τον… νουθετεί με τον δικό του τρόπο, αλλά και ένα παρόμοιο περιστατικό με τον Σωτήρη Κυργιάκο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ένα μήνα αργότερα.

Όσο για τις σχέσεις του με τους προπονητές του, δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Ειδικότερα από όταν άρχισε να εγείρει απαιτήσεις για να παίζει περισσότερο, όταν ο Μπάγεβιτς για παράδειγμα δεν εμπιστευόταν τους «λάτιν» και όταν είχε πλέον πάρει και τη φανέλα με το νο7 που σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη «αβάντα» από τους σκληροπυρηνικούς, ο «Νιτέντο» μπορούσε εύκολα να κάνει «μπάχαλο» τα αποδυτήρια.

Τον «τσαμπουκά» έκανε το 2005 όταν ο Τουρέ τσακωνόταν με τον Σούρερ σε ένα προπονητικό διπλό και δέχθηκε μια εναέρια καρατιά από τον Καστίγιο, αλλά και το 2006 όταν ο Μπουλούτ ετοιμαζόταν να χτυπήσει φάουλ και ο Νέρι πήρε φόρα κι από το πουθενά σκόραρε σε βάρος του Αιγάλεω για να πανηγυρίσει στη συνέχεια έξαλλα πετώντας τη φανέλα του στη Θύρα 7.

Όταν όμως ο Τούρκος του έκανε νόημα πως θα τον… αποκεφαλίσει και ο Γκάμπριελ Σούρερ του επιτέθηκε στα αποδυτήρια, τα πράγματα άλλαξαν. «Χτύπησα το φάουλ γιατί πίστευα ότι θα το βάλω. Έχει γίνει χιλιάδες φορές αυτό το πράγμα, γιατί να υπάρξει αντίδραση σε εμένα; Αν είσαι άντρας να πεις την αλήθεια. Να πεις τι έγινε, ότι φώναζες στον διαιτητή να μου βγάλει κόκκινη, ότι μου έβριζες την μάνα, ότι μου έριξες μπουνιά», έλεγε ο αμετανόητος Καστίγιο μετά από αυτό το περιστατικό, έχοντας βρει μοναδικό υποστηρικτή τότε τον Γρηγόρη Γεωργάτο!

Το κρύο δεν του έβαλε μυαλό

Παρότι ήταν δεδομένο πως μόνο στον Ολυμπιακό, με την ανοχή κόσμου και διοίκησης (για τους προπονητές δεν θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά), ο Καστίγιο θα μπορούσε να παίξει μπάλα, εν τέλει ο Μεξικανός πουλήθηκε. Με 15 εκατ. ευρώ μάλιστα να μπαίνουν στα ταμεία των «ερυθρόλευκων» και τον ίδιο να παίρνει τον δρόμο για το Ντόνετσκ. Σίγουρα ήταν μια επιλογή που αν απαντήσει ειλικρινά δεν άρεσε και στον ίδιο, όμως ήταν… πολλά λεφτά Νέρι.

Στην Ουκρανία πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα καταφέρει επιτέλους να κάνει τη διαφορά και θα κόψει τις… μαλαγανιές. Αμ, δε! Ο Καστίγιο έκανε τα ίδια και χειρότερα στο Ντόνετσκ, βγάζοντας εκτός εαυτού τον Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Η… μαγκιά του Νέρι ξαναχτύπησε όταν σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος της Ουκρανίας, κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών στη Σαχτάρ εκτελούσε συνήθως ο Κριστιάνο Λουκαρέλι, όμως ο Καστίγιο είχε πάρει αγκαλιά την μπάλα και δεν ήθελε να τη δώσει με τίποτα!!! Το πέναλτι το εκτέλεσε, το έχασε κι ο Λουτσέσκου… τον «τελείωσε»! Ο δανεισμός του στη Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, πέρα από κάποιες φωτογραφίες του στους δρόμους της αγγλικής πόλης και σε παμπ μαζί με την Ίμοτζεν Τόμας, η οποία μετέπειτα διέλυσε το σπίτι του Ράιαν Γκιγκς.

Ο Νέρι κατέληξε δανεικός στην Ντνίπρο, χωρίς να κάνει κάτι φοβερό κι εκεί, ενώ απειλούσε παράλληλα την Σαχτάρ πως θα προσφύγει στη FIFA για να τον αφήσει να φύγει ως ελεύθερο καθώς υποστήριζε πως ο σύλλογος από το Ντόνετσκ θα του καταστρέψει την καριέρα! Τελικά, αφού «πλακώθηκε» και με δημοσιογράφους στο Μεξικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, κατέληξε στο MLS κι από εκεί στον Άρη.

Ο δικός του πλανήτης…

Στους «κίτρινους» θέλησε να κάνει μια νέα αρχή. Αρκετά ώριμος πια, σοβαρός και με αρκετά καλά παιχνίδια στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι ο Καστίγιο έχει βρει τον δικό του πλανήτη στον… Άρη. Γελάστηκαν όμως ξανά, αφού φέτος ο Μεξικανός κατάφερε να τα «γκρεμίσει» όλα με τις γνωστές του τρέλες.

Είτε με την αδιαφορία του στις προπονήσεις, είτε με τις κόντρες του με τον προπονητή, είτε με τις… ροχάλες του. Όπως αυτή που έριξε στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στον Γιάννη Σκόνδρα, ασχέτως αν είχε δίκιο που εκνευρίστηκε, καθώς η αποβολή του ήταν άδικη… Είχε προηγηθεί ο παραγκωνισμός του και στη συνέχεια το «κάρφωμα» του Πρόμπιερζ που όπως είπε ο «Νintendo» θα έστελνε τον Άρη στη Football League! Ο Μεξικανός, πάντως, επέστρεψε με γκολ, αλλά και... μπόλικη τρέλα!

Ήταν, όμως, άλλη μια απόδειξη πως αυτή η τρέλα που κουβαλάει ο Καστίγιο κατέστρεψε ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο από αυτά που σπάνια περνούν από τα δικά μας γήπεδα και που θα μπορούσε να έχει γράψει τη δική του ιστορία, είτε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, είτε στο εξωτερικό, είτε ακόμα και τώρα στον Άρη, αν είχε πράγματι ωριμάσει και ήταν σοβαρός αντί για σοβαροφανής και κυκλοθυμικός, όπως παρουσιάζεται να παραμένει…

Καθένας με την τρέλα του, κι ο Νέρι… την ομπρέλα του



Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved