Ο Γκέκας και οι… άλλοι!

Ο Γκέκας και οι… άλλοι!

Ο Φάνης Γκέκας θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Τουρκίας.

Μέχρι το τέλος της σεζόν θα αγωνίζεται στη Σαμσούνσπορ ο Φάνης Γκέκας ο οποίος πωλήθηκε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ο διεθνής επιθετικός θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της γείτονας χώρας, καθώς στο παρελθόν ακόμα τρεις Έλληνες έχουν αγωνιστεί, έχοντας όμως τούρκικη υπηκοότητα. Το Onsports σας παρουσιάζει τους Έλληνες αθλητές που έχουν αγωνιστεί στη Τουρκία.

Λευτέρης Αντωνιάδης

Από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Τουρκίας είναι ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο οποίος αποτελούσε μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας και είναι δεύτερός της σκόρερ, πίσω από τον Χακάν Σουκούρ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Τουρκία.

Το 1947 πήρε μεταγραφή στη Φενέρμπαχτσε και τότε ξεκίνησε να δείχνει το μεγάλο του ταλέντο. Αγωνίστηκε 50 φορές με το εθνικό συγκρότημα της χώρας του και ήταν μέλος της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954. Στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 39 ετών, όταν υπέγραψε με την ΑΕΚ. Ένας σοβαρός του τραυματισμός όμως, δεν τον άφησε να κάνει καλή καριέρα στην Ελλάδα, καθώς πρόλαβε να αγωνιστεί πέντε φορές, σημειώνοντας δύο τέρματα.

Νίκος Κόβης

Από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές της Τουρκίας ήταν ο Νίκος Κόβης ο οποίος συνδέθηκε αρκετά και με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βέφα όπου αγωνίστηκε για πέντε σεζόν, όταν και πήρε μεταγραφή για την Μπεσίκτας όπου πέρασε ακόμα πέντε χρόνια.

Το 1978 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό όπου είχε γεμάτες σεζόν με τους «πράσινους» για να κλείσει την καριέρα του στον ΟΦΗ. Στη συνέχεια έγινε προπονητής στους Λεβαδειακό, Παναργειακό, Προοδευτερική, ΠΑΣ Γιάννινα, ΕΑ Ρεθύμνου και Απόλλων Σμύρνης.

Αλέκος Σοφιανίδης

Ο τελευταίος Έλληνας ποδοσφαιριστής πριν τον Φάνη Γκέκα που αγωνίστηκε στο τούρκικο πρωτάθλημα, ήταν ο Αλέκος Σοφιανίδης. Αγωνίστηκε αρχικά στην ελληνικής καταγωγής, Πέρα Κλουμπ για να μεταγραφεί στην Μπεσίκτας.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ για πολλά χρόνια με την οποία είχε περισσότερα από 200 παιχνίδια και αποτελούσε από τις «κολώνες» της ομάδας εκείνης της εποχής. Έκλεισε την καριέρα του στην Παναχαϊκή το 1970. Σε ότι αφορά το εθνικό επίπεδο αγωνίστηκε επτά φορές με τη φανέλα της Ελλάδας.

Μιχάλης Κακιούζης

Ύστερα από αρκετά χρόνια φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ ο Μιχάλης Κακιούζης ξεκίνησε την καριέρα του στο εξωτερικό. Το 2008 πέρασε και από το τούρκικο πρωτάθλημα και την Εφές Πίλσεν. Με τους Τούρκους κατέκτησε ένα πρωτάθλημα.

Ευθύμιος Ρετζιάς

Για μία χρονιά αγωνίστηκε στην Τουρκία ο Ευθύμιος Ρεντζιάς ο οποίος μετά τους ΠΑΟΚ, Μπαρτσελόνα και Φιλαδέλφια 76ερς αγωνίστηκε στην Ούλκερ για μία σεζόν κατακτώντας το κύπελλο της χώρας.

Νίκος Σαμαράς

Και στο βόλεϊ υπάρχει  αθλητής που έχει αγωνιστεί στο τούρκικο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Νίκο Σαμαράς ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2003 αποχώρησε από την ΑΕΚ για να συνεχίσει την καριέρα του στη Φενέρμπαχτσε.

Τζώρτζης Δικαιουλάκος

Στην τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ βρίσκεται από το Μάιο του 2011 ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Ο 42άχρονος τεχνικός αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τον Αθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε και το Eurocup, ενώ έχει υπάρξει μέλος της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδας και ομοσπονδιακός προπονητής στην Εθνική Λετονίας. Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ ούσα πρωταθλήτρια Τουρκίας και την οδηγεί αήττητη στη φετινή Ευρωλίγκα Γυναικών. Πρόσφατα, μάλιστα, επιλέχθηκε να κοουτσάρει στο Αll Star Game του τουρκικού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στη Σμύρνη την Κυριακή (08/01).



Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved