«Η σάλα θα βγάλει ποδοσφαιριστές» (photos+video)

«Η σάλα θα βγάλει ποδοσφαιριστές» (photos+video)

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σάλας, Στέφανος Σοϊλεμές, μιλάει στο Onsports για την εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας και το συσχετισμό που μπορεί να έχει με το… κοινό ποδόσφαιρο

Συναντήσαμε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Στέφανο Σοϊλεμέ, στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας των Ελπίδων και διαπιστώσαμε πως πράγματι είχε δίκιο όταν μετά το τέλος της μας μίλησε για εξειδικευμένη δουλειά. Μπορεί σε όσους δεν έχουν εξοικείωση με το ποδόσφαιρο σάλας να μοιάζει λίγο περίεργο, όμως η τακτική παίζει κι εδώ το δικό της ρόλο και μάλιστα αρκετά σημαντικό.

Όσο για το αν είναι… εύκολο το ποδόσφαιρο σάλας, όπως θα νομίζετε αρκετοί, αν δεν είστε γυμνασμένοι μην το δοκιμάσετε, γιατί η διαρκής κίνηση που απαιτείται σίγουρα θα σας επιφυλάξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Όπως τόνισε και ο κ. Σοϊλεμές, το ποδόσφαιρο σάλας πλέον απαιτεί ταχύτητα στα πόδια και στη σκέψη, είναι για πολλές αναπτυγμένες χώρες ο προθάλαμος για το κανονικό ποδόσφαιρο και η Εθνική Ελλάδας καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να δώσει το «παρών» στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της ιστορίας της.

Σε τι επίπεδο είναι το Futsal στην Ελλάδα;

«Σιγά-σιγά κάνουμε βήματα μπροστά, θέλουμε να φτάσουμε τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Είμαστε σε καλό δρόμο. Η Εθνική παίζει καλό futsal και επιθετικό ποδόσφαιρο. Όπως είδατε κι εδώ, έχουμε αρκετά νέα παιδιά από πίσω που έχουν ταλέντο, δουλεύουν σκληρά μέσα από την Εθνική και από τα σωματεία, και σταδιακά θέλουμε να φτάσουμε στο επίπεδο των καλύτερων».

Tα νέα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον και αν ναι, υπάρχουν οι σχετικές κατηγορίες για να παίξουν;

«Υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα futsal που υπάρχουν κατηγορίες junior, παμπαίδες, παίδες και εφηβικό εκτός από την Α’ και Β’ Εθνική των Ανδρών. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που ασχολούνται με το futsal με την ευρύτερη έννοια. Δεν παίζουν όλοι σε σάλες, σε κλειστά γήπεδα, υπάρχουν αρκετά παιδιά που παίζουν σε ανοιχτά γήπεδα, τα γνωστά 5x5. Υπάρχει η τάση για να αναπτυχθεί το Futsal, ελπίζουμε κάθε χρόνο να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Πόσο προβάλλεται όμως το Futsal και πόσο ικανοποιημένος είστε;

«Θα θέλαμε σίγουρα περισσότερη προβολή από τον Τύπο. Προσπαθούμε να φέρνουμε καλές ομάδες για αντίπαλους στην Ελλάδα για να διαφημίσουμε το άθλημα. Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, έχουν παίξει 5x5. Βέβαια, το ποδόσφαιρο σάλας είναι πιο εξειδικευμένο. Δεν είναι το παρεΐστικο που ξέρουμε. Υπάρχουν συστήματα για τις επιθέσεις,  δύσκολες άμυνες. Πρέπει να είμαστε συντονισμένοι, χρειάζεται κίνηση. Όμως, αν τυχόν καταφέρουμε να προβάλλουμε το ποδόσφαιρο σάλας θα κερδίσουμε πολλούς φιλάθλους. Είναι θεαματικό κι εγώ πιστεύω πως δεν είναι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο».

Μπορεί να δημιουργήσει νέους παίκτες για το κανονικό ποδόσφαιρο η σάλα;

«Θεωρώ πως μέσα από το ποδόσφαιρο σάλας, έτσι όπως είναι η τάση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πια με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και συνεχείς μεταβιβάσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους ποδοσφαιριστές γενικώς στην Ελλάδα».

Στο εξωτερικό γιατί συμβαίνει πιο εύκολα αυτό;

«Οι αναπτυγμένες χώρες του ποδοσφαίρου, όπως είναι η Ισπανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, δημιουργούν καλούς ποδοσφαιριστές μέσα από το ποδόσφαιρο σάλας. Από εκεί και πέρα, η διαφορά είναι πως σε αυτές τις χώρες υπάρχουν επαγγελματικές κατηγορίες σάλας και γίνεται περισσότερη ειδίκευση στην ουσία και αξιολόγηση παικτών για να δουν ποιοι θα πάνε στο κανονικό και ποιοι θα μείνουν στο ποδόσφαιρο σάλας».

Ο στόχος της Εθνικής ομάδας ποιος είναι;

«Μακρινός στόχος όλων μας είναι να καταφέρουμε να βρεθούμε σε μια μεγάλη διοργάνωση, είτε ευρωπαϊκό, είτε παγκόσμιο. Γι' αυτό το στόχο δουλεύουμε. Βήμα-βήμα έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις για να κάνουμε καλύτερα και πιο πολύπλοκα πράγματα και πιστεύω πως δε θα αργήσει αυτή η στιγμή. Σίγουρα θα χρειαστούμε την τύχη, όμως μέσα από τη σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε και να φτάσουμε στο επίπεδο των αναπτυγμένων ομάδων».

Η ευχή σας για το νέο χρόνο και για το ποδόσφαιρο σάλας;

«Εύχομαι υγεία σε όλον τον κόσμο αρχικά. Για το ποδόσφαιρο σάλας, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα πριν. Να προβληθεί περισσότερο και να αγαπηθεί από τον κόσμο, όπως το αγαπάνε ήδη αρκετά πιτσιρίκια, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Αρκετοί έχουν «κολλήσει» με το ποδόσφαιρο σάλας. Εύχομαι το 2012 να αναπτυχθούμε περισσότερο σε όλη την Ελλάδα».

«Η σάλα θα βγάλει ποδοσφαιριστές» (photos+video)



Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ετοιμοπόλεμοι οι «πράσινοι» διεθνείς, αποφόρτιση ο Σπόραρ - Εκτός ο Μπάμπα
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ετοιμοπόλεμοι οι «πράσινοι» διεθνείς, αποφόρτιση ο Σπόραρ - Εκτός ο Μπάμπα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Μπήκε στις προπονήσεις ο Κάλενς ενόψει ντέρμπι
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Μπήκε στις προπονήσεις ο Κάλενς ενόψει ντέρμπι
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved