Φόρτσα Ρότσα… Μπουμπλής (photos+videos)

Φόρτσα Ρότσα… Μπουμπλής (photos+videos)

Πριν από 32 χρόνια ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έκανε ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα ως Μπουμπλής και το Onsports θυμάται την πορεία του «Ινδιάνου» που έγινε… Έλληνας.

Από το 1975, όταν και ήδη είχαν αρχίσει να έρχονται κατά συρροήν οι Αργεντινοί… ομογενείς ποδοσφαιριστές και να παίρνουν θέσεις στις ελληνικές ομάδας, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε μπει στο «μάτι» του Παναθηναϊκού. Ο αριστεροπόδαρος, βιρτουόζος, μέσος που τότε ήταν 21 ετών και φαινόταν πως θα κάνει μεγάλη καριέρα, είχε έρθει στην Ελλάδα και μάλιστα είχε από τότε αναζητηθεί η «φόρμουλα» με την οποία θα μπορούσε το «τριφύλλι» να τον χρησιμοποιήσει στο, ακόμα, ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της χώρας μας.

Η λύση είχε βρεθεί, με την ελληνική καταγωγή του Ρότσα. Σύμφωνα με τον Δήμο Αιγάλεω υπήρχε σχέση του Ρότσα με την Ελλάδα και μάλιστα το επώνυμό του ήταν… Μπουμπλής. Το όνομα που μονοπώλησε στις αρχές της δεκαετίας τα ελληνικά γήπεδα ως σύνθημα. «Φόρτσα Ρότσα, Μπουμπλής», ακούγονταν σε κάθε γήπεδο από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που είχαν λατρέψει τον «Ινδιάνο» και τα μαγικά του με την μπάλα στα πόδια.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση

Η πρώτη άφιξη του Ρότσα στην Ελλάδα το 1975 δεν κατέστη δυνατό να φέρει και τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 1979 με τους «πράσινους» να έχουν γίνει ΠΑΕ και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να είναι στην προεδρία, θα δοθούν αρκετά χρήματα στην Μπόκα Τζούιορς για να αγοραστεί ο 25χρονος πλέον, διεθνής, μέσος.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Μπουμπλής, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δηλαδή, ήρθε στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες έγινε… σπριντ για να εκδοθεί δελτίο και τελικά στις 20 του ίδιου μήνα η ΕΠΟ δίνει το «πράσινο φως» μετά από τέλεξ που ήρθε από την ομοσπονδία της Αργεντινής. Ο Ρότσα ντεμπουτάρει στη Νέα Σμύρνη στις 23 Δεκεμβρίου, δίνει ασίστ στον Ερμή Κουρόπουλο για το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στο τελικό 2-2 με τον Πανιώνιο.

Ο… κακός χαμός με το δελτίο

Το γεγονός ότι ο Ρότσα, των εξαιρετικών εμφανίσεων με την Νιούελς Ολντ Μπόις, της παρουσίας στην Ατλέτικο Τζούνιορ της Κολομβίας και της εξαιρετικής παρουσίας (26 συμ., 3 γκολ) με την Μπόκα Τζούνιορς, φαινόταν πως θα κάνει τη διαφορά, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και κυρίως από τον Ολυμπιακό.

Οι καταγγελίες ήταν διαρκείς, ωστόσο δεν μπορούσε να αποδειχθεί πως ο Ρότσα δεν ήταν… ο Μπουμπλής. Ακόμα κι αν είχε κάνει 27 συμμετοχές με την Εθνική Αργεντινής. Τελικά, μετά από πιέσεις του Σταύρου Νταϊφά, τότε προέδρου του Ολυμπιακού, καταγγελίες κι από άλλες ομάδες – όπως η Λάρισα – και… δηλώσεις από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ότι «φοβούνται πως θα τους καρφώνει σε κάθε ματς για αυτό φωνάζουν για τον Μπουμπλή», ήρθε η ακύρωση του δελτίου του Ρότσα.

Ο «Ινδιάνος» αντιμετώπισε το φάσμα της ποινικής δίωξης, από τον Παναθηναϊκό αφαιρέθηκαν βαθμοί και ο κόσμος της ομάδας έφτασε να κάνει μέχρι και πορεία στο κέντρο της Αθήνας για να δικαιωθεί το «τριφύλλι», κάτι που έγινε αρκετά χρόνια αργότερα. Στο μεσοδιάστημα και στο φινάλε της σεζόν 1981-1982, ο Ρότσα τιμωρήθηκε και δεν έπαιξε στο μπαράζ τίτλου με τον Ολυμπιακό στο Βόλο, με τον Παναθηναϊκό να χάνει τον τίτλο. Τελικά ο Ρότσα τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε ως ξένος στον Παναθηναϊκό, μέχρι που τελικά τον Ιούνιο του 1986 πήρε ελληνική υπηκοότητα και το θέμα πέρασε στην ιστορία…

Το γκολ στο Άνφιλντ, η χειραψία στο ντέρμπι και η επιστροφή με… κωλοτούμπες

Η πορεία του Χουάν Ραμόν Ρότσα στα ελληνικά γήπεδα είναι γνωστή στους περισσότερους. Οι τίτλοι του και οι διακρίσεις του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού μιλούν από μόνοι τους, ωστόσο έχουν μείνει στην ιστορία κάποιες στιγμές του «Ινδιάνου» τόσο όταν ήταν παίκτης όσο κι όταν ήταν προπονητής των «πράσινων».

Στις 10 Απριλίου 1985 ο Παναθηναϊκός παίζει στο «Άνφιλντ» με τη Λίβερπουλ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Ο Ρότσα με μια βολίδα στο 12’ του παιχνιδιού στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Γκρόμπελαρ, όμως ο διαιτητής Κάιζερ θα ακυρώσει το γκολ με απόφαση… εφεύρεση. «Το γκολ του Ρότσα», θα μείνει θέμα συζήτησης ακόμα και σήμερα για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που είδαν το «Γουέμπλεϊ» να ζωντανεύει ξανά εκείνη τη σεζόν με την παρέα του Αργεντινού, του Σαραβάκου και του Ζάετς να τρελαίνει την Ευρώπη.

Ένας άλλος διαιτητής πάντως πήρε, επτά μήνες αργότερα, τα συγχαρητήρια του Χουάν Ραμόν Ρότσα για μια εις βάρος του απόφαση και μάλιστα σε ντέρμπι «αιωνίων». Στο 70’ του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 9 Νοεμβρίου 1985, ο Ρότσα θα κάνει σκληρό μαρκάρισμα σε παίκτη του Ολυμπιακού και θα δει την κόκκινη κάρτα. Η κίνηση που θα κάνει ο «Ινδιάνος» θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως διδαχή ήθους. Αφού δέχθηκε την απόφαση του Πειραιώτη ρέφερι Βαγγέλη Γιαννακουδάκη, είχε χειραψία μαζί του πριν αποχωρήσει αδιαμαρτύρητα από τον αγωνιστικό χώρο. Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός είχε αναδειχθεί νικητής με 2-1 σε εκείνο το παιχνίδι.

Τέλος, το 1995 όταν ο Ρότσα είχε γίνει ήδη προπονητής του Παναθηναϊκού, έμεινε στην ιστορία και η ατάκα του πριν από αγώνα Champions League με την Πόρτο. Στις 18 Οκτωβρίου 1995 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τους πανίσχυρους «Δράκους» στο «Ντας Άντας» και ο Ρότσα μετά το ματς με τον Άρη και πριν από αυτό με τους Πορτογάλους δήλωνε ότι «αν κερδίσουμε, θα γυρίσω στην Ελλάδα με τα πόδια». Στο αεροδρόμιο υποσχέθηκε μάλιστα να γυρίσει και με… κωλοτούμπες ή ακόμα και κολυμπώντας! Όμως, τι και αν ο Μπόμπι Ρόμπσον είχε στείλει ως κατάσκοπο στην Ελλάδα τον, τότε συνεργάτη του, Ζοσέ Μουρίνιο; Η ομάδα του Ρότσα νίκησε με 0-1 στο Οπόρτο και ο «Ινδιάνος» μπήκε κανονικά στο αεροπλάνο. Έτσι, δεν χρειάστηκε να κάνει… τρίαθλο για να γυρίσει στην Αθήνα και να συνεχιστεί η μεγαλειώδης πορεία της ομάδας ως τους «4» της διοργάνωσης εκείνη τη σεζόν.

Οι αριθμοί του Ρότσα και τι κάνει σήμερα

Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του Παναθηναϊκού υπήρξε αναμφίβολα ο Αργεντινός. Με συνολικά 241 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις και 13 γκολ με τη φανέλα του «τριφυλλιού» σε 9,5 σεζόν, ο Ρότσα κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο νταμπλ (83/84, 85/86) και τριών ακόμα κυπέλλων (1982, 1988, 1989), ενώ είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα Μετροπολιτάνο το 1974 με την Νιούελς Ολντ Μπόις στην Αργεντινή.

Η προπονητική του καριέρα, ξεκίνησε από τον Πανηλειακό το 1989, συνεχίστηκε στον Ηλυσιακό και στην Καλαμάτα και νέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού την άνοιξη του 1994 και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων (1994 και 1995) και δύο Πρωταθλημάτων (1995 και 1996), διαγράφοντας μία άκρως επιτυχημένη πορεία στον πάγκο του τριφυλλιού. Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήρθε με την πορεία στο Champions League της περιόδου 1995-1996 όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του θεσμού και νίκησε εκτός έδρας τον πανίσχυρο πρωταθλητή Ευρώπης, Άγιαξ. Ο Ρότσα έχει επιστρέψει άλλη μια φορά στον πάγκο του «τριφυλλιού», στο τέλος της σεζόν 1998-1999 ενώ έχει προπονήσει τον Άρη, την Ξάνθη και τον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

Ο «Ινδιάνος», που έκανε αδερφικούς φίλους και παρέμεινε μόνιμα στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή ποδοσφαίρου, το Ρότσα Football Club, ενώ από το 2008 ως και σήμερα είναι προπονητής της ομάδας Κ20 του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» θα είναι για πάντα η μεγάλη του αγάπη, μεγαλύτερη ίσως παραμένει το ποδόσφαιρο, πάνω κι από το τραγούδι το οποίο λατρεύει. Άλλωστε και το τραγούδι που είπε στα ελληνικά, για τον Παναθηναϊκό ήταν…

Διαβάστε επίσης:

Ρότσα: «Ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι μου»

Φόρτσα Ρότσα… Μπουμπλής (photos+videos)



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved