Ο Πέτζα του ΠΑΟΚ!

Ο Πέτζα του ΠΑΟΚ!

Αφιέρωμα στον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, το «δικό» του Πέτζα, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Με αφορμή την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, προχώρησε σε μια διαφορετική προσέγγιση της καριέρας του, που επικεντρώνεται φυσικά στα χρόνια που πέρασε με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Αναλυτικά το αφιέρωμα: «Η απόφασή του Πέτζα Στογιάκοβιτς να σταματήσει το μπάσκετ έκανε προφανώς φτωχότερο το άθλημα και ήταν σίγουρα μια είδηση που δεν ακούστηκε καλά, γιατί έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα και μαζί στη σκέψη που και ο ίδιος είχε για να τελειώσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι σταματά το μπάσκετ ως πρωταθλητής του ΝΒΑ, σε συνδυασμό με τις ενοχλήσεις που αισθανόταν τα τελευταία χρόνια στη μέση του και τις σημαντικές προτεραιότητες που υπάρχουν πάντα στη ζωή ενός ανθρώπου, είχαν ως αποτέλεσμα ο Στογιάκοβιτς να ολοκληρώσει την καριέρα του στο ΝΒΑ και να διακόψει την ανοικτή γραμμή που πάντα είχε με το καλάθι. Η σχέση του με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, δεν διακόπηκε ποτέ κι αυτό είναι κάτι που επεδίωξε όλα αυτά τα χρόνια και η ομάδα, αλλά και ο ίδιος…

Το paokbc.gr, ύστερα από όλα τα αφιερώματα που πολύ φυσιολογικά υπήρξαν σε όλα τα ΜΜΕ για τη ζωή και την καριέρα του Πέτζα Στογιάκοβιτς, προχωρά σε μια διαφορετική προσέγγιση, με έμφαση στα χρόνια του στον ΠΑΟΚ και ορισμένες σπάνια στοιχεία…

Ιστορία σαν παραμύθι

O Πέτζα Στογιάκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1977 στη Slavonska Pozega της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ξεκίνησε το μπάσκετ από τα τμήματα υποδομής του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και το καλοκαίρι του 1993 ήρθε με μεταγραφή (που κόστισε 800.000 δολάρια) στον ΠΑΟΚ, ύστερα από σχετική εισήγηση του τότε προπονητή Dusan Ivkovic και συντονισμένες κινήσεις του τότε προέδρου Απόστολου Οικονομίδη. Μαζί του ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και οι Milan Relic και Rasho Nesterovic, που απέκτησαν και αυτοί ελληνικά διαβατήρια, αλλά ο μεν Relic αγωνίστηκε ελάχιστα στον ΠΑΟΚ, ο δε Nesterovic δεν έπαιξε ποτέ με τον ΠΑΟΚ. Και ο Στογιάκοβιτς ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει έναν χρόνο για να αγωνιστεί. Αν και ήταν μικρός, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έπαιξε με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ (την περίοδο 1994-95) στην Ευρωλίγκα. «Ακόμη θυμάμαι εκείνο το πρώτο σουτ που έκανα στο Tel Aviv σε επίσημο παιχνίδι με τη Maccabi και με κορόιδευε ο Savic γιατί ήταν «air-ball», αλλά αυτό είναι μία πολύ μακρινή και διασκεδαστική ανάμνηση», είχε πει σε συνέντευξή του ύστερα από χρόνια, για το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αυτό ήταν και το μοναδικό σουτ που πρόλαβε να κάνει στα πρώτα πέντε λεπτά της συμμετοχής του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ήταν 27 Οκτωβρίου του 1994 και ήταν η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας…

Την πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε 13 αγώνες της Ευρωλίγκα, πέτυχε 130 πόντους, σε 22 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Εξαιρετικοί αριθμοί για έναν 17χρονο, αν και τα ποσοστά του στα τρίποντα (18,2% με 4/22) δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που θα επακολουθούσε.

Τη σεζόν 1995-96 έπαιξε και πάλι στην Ευρώπη. Και πάλι 13 παιχνίδια πρόλαβε να παίξει (καθώς είχε προηγηθεί ένας τραυματισμός στις 31/08 σε φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Λάρισα), με εντυπωσιακό μέσο όρο πόντων (19,1 ανά αγώνα και συνολικά 258 πόντους), ενώ με 90,3% ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης στο Κύπελλο Σαπόρτα. Έφτασε έως τον τελικό με τον ΠΑΟΚ κι έμεινε απλά με τη συμμετοχή στον πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό τελικό με τον ΠΑΟΚ, το Μάρτιο του 1996 στη Βιτόρια. Στο εκτός έδρας παιχνίδι των ομίλων του Σαπόρτα με την Anwil στην Πολωνία πέτυχε 37 πόντους, επίδοση που είναι η καλύτερη προσωπική του σε ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1995 ο Στογιάκοβιτς κάνει το ντεμπούτο του και στην Α1. Αν και πετυχαίνει 24 πόντους, ο ΠΑΟΚ χάνει από τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο με 79-87. Έως το τέλος της σεζόν έπαιξε σε 31 παιχνίδια πρωταθλήματος και σημείωσε 523 πόντους και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Πρέλεβιτς.

Δύσκολη ήταν και η επόμενη σεζόν (1996-97) για τον Στογιάκοβιτς που ξεκίνησε με την επιλογή του στο νούμερο 14 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Sacramento Kings, ενώ συμμετείχε από την αρχή στις εκδηλώσεις της ομάδας, αλλά δεν τελείωσε τη σεζόν, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, που τον άφησε εκτός αγώνων για έξι μήνες. Έπαιξε σε 10 παιχνίδια του Κυπέλλου Κόρατς με τον εντυπωσιακό μέσο όρο των 21,9 πόντων ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα συμμετείχε σε 16 αγώνες και πέτυχε 324 πόντους! Όλα τα παιχνίδια ήταν για την κανονική περίοδο, καθώς ο σοβαρός τραυματισμός του (διπλό κάταγμα κνήμης και περόνης) στο Περιστέρι στις 8 Μαρτίου 1997. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Στογιάκοβιτς είχε τραυματιστεί στον αγώνα του ΠΑΟΚ στο Treviso με την Benetton  στις 22 Ιανουαρίου 1997, έμεινε εκτός αγώνων για 45 περίπου ημέρες και επιστρέφοντας στο… Περιστέρι τραυματίστηκε ξανά!

Η σεζόν 1997-98 ήταν η πιο γεμάτη του Στογιάκοβιτς με τον ΠΑΟΚ, αλλά και η τελευταία του με την ομάδα. Έπαιξε σε 16 αγώνες στην Ευρωλίγκα με 335 πόντους και μέσο όρο 20,9 πόντων ανά αγώνα, το μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διοργάνωση. Στο πρωτάθλημα έπαιξε σε 34 παιχνίδια, πέτυχε 776 πόντους και ήταν τρίτος σκόρερ στην Α1. Τους 43 από τους 776 πόντους του, τους πέτυχε στη νίκη του ΠΑΟΚ στην Πάτρα επί του Απόλλωνα με 94-86 (στη παράταση) κι αυτή η επίδοση είναι το απόλυτο ατομικό ρεκόρ, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά και σε όλη την καριέρα του. Φυσικά από εκείνη την σεζόν έμεινε χαραγμένο (για πάντα) στη μνήμη όλων το τρίποντο που πέτυχε στο ΣΕΦ και έδωσε την νίκη (επί του Ολυμπιακού με 58-55) και την πρόκριση στον ΠΑΟΚ στον τελικό του πρωταθλήματος.

Στα χρόνια που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ συμμετείχε δύο φορές και στο All Star Game της Α1 και αναδείχθηκε MVP τόσο στο All Star Game όσο και στην Α1 τη σεζόν 1997-98.

Μετά τον ΠΑΟΚ

Η καριέρα του μετά τον ΠΑΟΚ ήταν σπουδαία, πέρα από κάθε αμφιβολία. Η επιβεβαίωση έρχεται από τα αμέτρητα αφιερώματα που υπάρχουν στα κατορθώματά του στα 13 χρόνια που έπαιξε στοπ κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ενδεικτικά…

Έπαιξε 8 χρόνια (1998-2006) στους Sacramento Kings, συμμετέχοντας τρεις φορές στο All Star Game (2002-04), ενώ δύο φορές (2002, 2003) ήταν πρώτος στο διαγωνισμό σε σουτ τριών πόντων. Το 2004 επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ, ενώ μετά τους Kings αγωνίστηκε κατά σειρά σε… Indiana Pacers (2006), New Orleans Hornets (2006-10), Toronto Raptors (2010-11), Dallas Mavericks (2011). Με το Dallas αναδείχθηκε πρωταθλητής του ΝΒΑ. Τίτλους και διακρίσεις είχε και με την εθνική ομάδα της Σερβίας, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2001 και στο Μουντομπάσκετ του 2002.

Σε ατομικό επίπεδο, έπαιξε 899 παιχνίδια στο ΝΒΑ με 17 πόντους κατά μέσο όρο, είναι 4ος στην ιστορία του ΝΒΑ σε ποσοστό στις ελεύθερες βολές (89,5%), 4ος στην ιστορία του ΝΒΑ σε εύστοχα τρίποντα (1760), ενώ είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεκίνησε έναν αγώνα πετυχαίνοντας 20 συνεχόμενους πόντους για την ομάδα του!».

Ο Πέτζα του ΠΑΟΚ!



Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved