Οι δέκα πλουσιότεροι ιδιοκτήτες του NHL

Οι δέκα πλουσιότεροι ιδιοκτήτες του NHL

Στην Νότια Ευρώπη, με εξαίρεση το βόρειο κομμάτι της Ιταλίας, το χόκεϊ επί πάγου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, αλλά στην Βόρεια Αμερική υπάρχει το NHL, το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εύπορων ανδρών.

Το NHL είναι η μεγαλύτερη λίγκα χόκεϊ επί πάγου του κόσμου, αν και αντιμετωπίζει πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από το KHL, το οποίο αποτελείται από ομάδες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι... πλούσιοι ασχολούνται με το άθλημα, αφού αυτό κυριαρχεί σε πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.α. που «παράγουν» συνεχώς αθλητές παγκοσμίου επιπέδου.

Στην περίπτωση του NHL, πάντως, το άθλημα γιγαντώθηκε, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να το πάρουν στα... σοβαρά την δεκαετία του '90. Από τότε επήλθε η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τον Καναδά στις Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν αργά και σταθερά ομάδες στον Καναδά, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παραμένουν Αμερικανοί.

Σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη του περιοδικού «Forbes» πλουσιότερος όλων των τωρινών κατόχων των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών μίας ομάδας είναι ο Philip Anshutz. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη των Λος Άντζελες Κινγκς, του οποίου η περιουσία προσεγγίζει τα... επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, είναι ο 34ος πλουσιότερος άνδρας των Ηνωμένων Πολιτειών συνολικά.

Ο δεύτερος της κατάταξης, Stan Kroenke, έχει... επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε άλλα αθλήματα. Πέρα των Άβαλανς διατηρεί τον οικονομικό έλεγχο των... Άρσεναλ, Ντένβερ Νάγκετς (ΝΒΑ), Κολοράντο Ράπιντς (MLS) και των Σέιντ Λούις Ραμς (NFL). Αυτή η συνήθεια... παρατηρείται σε αρκετούς ακόμα ιδιοκτήτες του NHL.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα οικονομικής... άνθησης είναι αυτό του Jeremy Jacobs. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε τους Μπόστον Μπρούινς με δέκα εκατομμύρια δολάρια το... 1975, αλλά αυτή την στιγμή η ομάδα κοστίζει... 300 εκατομμύρια. Μάλιστα, μόλις πέρυσι κατάφερε να πάρει το πρώτο του Stanley Cup (απονέμεται στον πρωταθλητή της σεζόν), οπότε η αύξηση της αξίας καταγράφηκε λόγω της διάδοσης του αθλήματος.

Ολόκληρη η πρώτη δεκάδα της κατάταξης αποτελείται από... δισεκατομμυριούχους, πάντα σύμφωνα με τον περιοδικό «Forbes». Συνολικά υπάρχουν τριάντα ομάδες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι κερδοφόρες. Όπως και στις άλλες μεγάλες λίγκες της Βόρειας Αμερικής (NFL, NBA, MLB) υπάρχουν και οι... προβληματικές περιπτώσεις σε μερικές ομάδες που εδρεύουν σε μικρές πόλεις.

Δείτε την πρώτη δεκάδα των πλούσιων ιδιοκτητών ομάδων του NHL:

1. Philip Anshutz (Λος Άντζελες Κινγκς): 7 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Stan Kroenke (Κολοράντο Άβαλανς): 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια
3. Ron Burkle (Πίτσμπουργκ Πένγκουινς): 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια
4. Terry Pegula (Μπάφαλο Σέιμπερς): 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια
5. Murray Edwards (Κάλγκαρι Φλέιμς): 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια
6. Philip Falcone (Μινεσότα Ουάιλντ): 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια
7. Daryl Katz (Έντμοντον Όιλερς): 2 δισεκατομμύρια δολάρια
8. Mike Ilitch (Ντιτρόιτ Ρεντ Ουίνγκς): 2 δισεκατομμύρια δολάρια
9. Jeremy Jacobs (Μπόστον Μπρούινς): 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια
10. Henry Samueli (Άναχαϊμ Ντακς): 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια



Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved