Ο «μπόμπερ» Πέτζα και το… δακτυλίδι του (photos+videos)

Ο «μπόμπερ» Πέτζα και το… δακτυλίδι του (photos+videos)

Ένας μεγάλος παίκτης, ένας μεγάλος σουτέρ, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, είπε χθες (19/12) αντίο σε μία άκρως πετυχημένη καριέρα, ως πρωταθλητής ΝΒΑ. Το Onsports σας θυμίζει την πορεία του Σέρβου «μπόμπερ»…

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το όνομά του γράφτηκε για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά και τον ΠΑΟΚ, τη φανέλα του οποίου είχε φορέσει πριν ξεκινήσει την εξαιρετική του πορεία στον… μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος είπε «αντίο» σε μία εξαιρετική καριέρα, ως πρωταθλητής του ΝΒΑ, με το δακτυλίδι ανά χείρας, όπως ακριβώς του αξίζει. Ο «Πέτζα» κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς και αν και δεν ήταν ο μεγάλος ηγέτης αυτής της ομάδας (η ηγετική φυσιογνωμία του Ντιρκ Νοβίτσκι είναι αξεπέραστη σε αυτήν την ομάδα), κατάφερε με τον δικό του τρόπο να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Και ο δικός του τρόπος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο πλέον: Τα… θανατηφόρα του τρίποντα!

Η αρχή μιας μεγάλης καριέρας και το ιδανικό «φινάλε»

Ο Στογιάκοβιτς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 15 ετών και πιο συγκεκριμένα το 1992 στον Ερυθρό Αστέρα, όπου αγωνίστηκε για ένα χρόνο. Το 1994 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε τα επόμενα 4 χρόνια, έχοντας στο μεταξύ αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα. Με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στη σειρά των τελικών των πλέι οφ της Α1 Ανδρών την περίοδο 1997-98, ενώ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας το 1994-95. Οι εμφανίσεις του είχαν ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του NBA και την υπογραφή του συμβολαίου του το 1998 με τους Σακραμέντο Κινγκς, όπου και αγωνίστηκε για τα επόμενα 8 χρόνια. Κορυφαία του χρονιά ήταν η περίοδος 2003-04, όπου σκόραρε 24,2 πόντους ανά αγώνα, σε σύνολο 81 συμμετοχών. Το 2006 έγινε ανταλλαγή με τον Ρον Άρτεστ και μεταπήδησε στους Ιντιάνα Πέισερς όπου αγωνίστηκε για λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά έγινε και πάλι ανταλλαγή με τους Χόρνετς της Νέας Ορλεάνης για τα δικαιώματα του Άντριου Μπετς. Μετά από ένα πέρασμά του από τους Τορόντο Ράπτορς, στις 24 Ιανουαρίου του 2011 υπέγραψε συμφωνία με τους Ντάλας Μάβερικς και την ίδια χρονιά κατέκτησε μαζί τους το πρώτο του τίτλο στο ΝΒΑ.

Οι ατομικές του επιδόσεις

Το σήμα κατατεθέν του δεν ήταν άλλο από το εξαιρετικό σουτ του από τη γραμμή του τριπόντου. Χάρη στην ικανότητά του αυτή αγωνίστηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2002, 2003, 2004) στο All-Star Game του ΝΒΑ, μάλιστα τις δύο πρώτες αναδείχθηκε και καλύτερος σουτέρ στο διαγωνισμό τρίποντων. Στις 14 Νοεμβρίου 2006 πέτυχε ατομικό ρεκόρ πόντων (42) σε αγώνα Χόρνετς Νέας Ορλεάνης - Σαρλότ Μπόμπκατς, ενώ στον ίδιο αγώνα σημείωσε και ρεκόρ ιστορίας του NBA, καθώς πέτυχε και τους 20 πρώτους πόντους της ομάδας του.

Ο «Πέτζα» με το εθνόσημο της χώρας του

Ο Στογιάκοβιτς αγωνίστηκε από το 1999 ως το 2003 στην εθνική ομάδα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας / Σερβίας και Μαυροβουνίου, με κορυφαίες στιγμές την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2001 (MVP της διοργάνωσης) και του Μουντομπάσκετ 2002. Αγωνίστηκε επίσης στα Ευρωμπάσκετ 1999 (3η θέση) και 2003 (6η θέση), καθώς και στην Ολυμπιάδα του 2000 (6η θέση).

Το ίδρυμα Peja Stojakovic Children's Foundation

Ο Στογιάκοβιτς δεν πρωταγωνίστησε μόνο εντός του παρκέ, αλλά και εκτός, καθώς αξίζει να αναφέρουμε πως έχει ιδρύσει μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που φέρει το ονοματεπώνυμό του, το Peja Stojakovic Children's Foundation (Πέτζα Στογιάκοβιτς Παιδικό Ίδρυμα), αφιερωμένο στο να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των παιδιών που υποφέρουν από τη μετακίνηση, την κακή ποιότητα ζωής και τη μοναξιά. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Σέρβος φόργουορντ είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα φωτομοντέλο Αλέκα Καμηλά κι έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Αποσύρεται ο Στογιάκοβιτς

Ο «μπόμπερ» Πέτζα και το… δακτυλίδι του (photos+videos)



Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Βίρτους - Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
Λέστερ: Απολύθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας λόγω σχέσης με παίκτρια
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved