Η κορυφαία στιγμή ελληνικής ομάδας - Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του διηπειρωτικού (photos+video)

Η κορυφαία στιγμή ελληνικής ομάδας - Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του διηπειρωτικού (photos+video)

Πριν από 49 χρόνια ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο στην Αθήνα για τον πρώτο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου και το Onsports θυμάται την παρουσία του «τριφυλλιού» στα… πέρατα της γης.

«Και στα πέρατα της γης, το τριφύλλι θα το δεις», έλεγε ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 30 χρόνια και η αλήθεια είναι πως οι «πράσινοι» έχουν φτάσει ως εκεί. Πριν από 49 χρόνια, ενώ ο Παναθηναϊκός τον Ιούνιο του 1971 είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το «τριφύλλι» κλήθηκε να παίξει στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Ο Άγιαξ, που είχε νικήσει στο Λονδίνο τους «πράσινους», με τον Γιόχαν Κρόιφ και τα υπόλοιπα αστέρια της εποχής στη σύνθεσή του, αρνήθηκε να αντιμετωπίσει την Νασιονάλ του Μοντεβιδέο αφού η άποψη που υπήρχε στην Ευρώπη για το ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής, ειδικότερα για αυτό της Ουρουγουάης, ήταν πως επρόκειτο για… κλαδευτήρια και δρεπανηφόρα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών του «Αίαντα».

Η ομάδα του Άμστερνταμ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Διηπειρωτικό κι έτσι η FIFA που ήταν αρμόδια για τη διοργάνωση, ανέλαβε να βρει τον αντικαταστάτη. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Παναθηναϊκό που ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνης της σεζόν με τους «πράσινους» να δέχονται φυσικά την πρόταση…

Έτσι, το πρώτο παιχνίδι – αφού τότε ο τελικός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου γινόταν σε διπλούς αγώνες – έγινε στην Αθήνα και μάλιστα στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» παρουσία 60.000 θεατών. Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού είναι εξαιρετική όμως οι φόβοι των Ολλανδών επαληθεύονται. Το σκληρό παιχνίδι των παικτών της Νασιονάλ δε θα επιτρέψει στους «πράσινους» να νικήσουν αφού του γκολ του Τότη Φυλακούρη στο 48’ ισοφαρίστηκε άμεσα (50’) από τον Αργεντινό, Λουίς Αρτίμε. Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό…

Ούτε το γεγονός πως η πρώτη αναγκαστική αλλαγή του Παναθηναϊκού έγινε στο 21’ όταν ο Κουβάς αποχώρησε χτυπημένος από τον Ουμπίνια…

Αυτό που, δυστυχώς, θυμούνται οι περισσότεροι από εκείνο το παιχνίδι είναι ο τρομερός τραυματισμός που είχε ο Γιάννης Τομαράς. Ο νεαρός τότε άσος του Παναθηναϊκός είδε τον Μοράλες να του σπάει την κνήμη και να βάζει τέλος στην απίστευτα ανοδική πορεία στην καριέρα του η οποία ήταν πολλά υποσχόμενη… Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν έφτασε ξανά στο κορυφαίο επίπεδο που βρισκόταν.

Οι «πράσινοι» πάντως στις 29/12 πήγαν στο Μοντεβιδέο, έπαιξαν καλά κι εκεί αλλά ηττήθηκαν με 2-1 κι έχασαν την ευκαιρία να προσθέσουν ένα τεράστιο τρόπαιο στη συλλογή τους. Είναι πάντως η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα με συμμετοχή στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού στο πρώτο παιχνίδι:

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς (60’ Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21’ Δεληγιάννης)

Νασιονάλ (Γουάσιγκτον Εχαμέντι): Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο (82’ Ντουάρντε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες.



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved