Η γυναίκα που κέρδισε τους άνδρες

Η γυναίκα που κέρδισε τους άνδρες

Μπορεί μία γυναίκα να ανταγωνιστεί άνδρες σε ομαδικά αθλήματα όπως το χόκεϊ επί πάγου; Η Manon Rheaume απέδειξε πως όλα είναι δυνατά.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1992 έγινε η πρώτη και η μοναδική γυναίκα σε όλη την ιστορία του NHL, κορυφαία λίγκα χόκεϊ επί πάγου της Γης, που πήρε μέρος σε... αγώνα, αφού φόρεσε την φανέλα των Τάμπα Μπέι Λάιτνινγκ σε φιλικό ματς προετοιμασίας Το 1993 επανέλαβε αυτό το κατόρθωμα με την ίδια ομάδα. Την πρώτη φορά αντιμετώπισε τους Σέιντ Λούις Μπλους και την δεύτερη τους Μπόστον Μπρούινς.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις αντικαταστάθηκε γρήγορα, κάτι που συνηθίζεται στα... ανδρικά φιλικά προετοιμασίας. Πάντως δεν μπήκε στο βασικό ρόστερ των «κεραυνών» για αγώνα regular season, αν και πήρε μέρος σε 24 παιχνίδια θυγατρικής λίγκας του NHL από το 1992 μέχρι το 1997. Φυσικά είναι η μοναδική γυναίκα που έχει συμμετάσχει σε αγώνες αυτού του επιπέδου.

Σαν σήμερα (13 Δεκεμβρίου) το 1992 αγωνίστηκε στο πρώτο της ματς regular season χόκεϊ επί πάγου, έστω σε επίπεδο IHL. Τότε η ομάδα της (Atlanta Knights) ηττήθηκε με 4-1 από τους Salt Lake City.

Πορεία προς τους... άνδρες

Το χόκεϊ επί πάγου στον Καναδά είναι εθνικό άθλημα. Στην επαρχία του Κεμπέκ, όμως, είναι... θρησκεία. Δεν νοείται να μην ξέρεις πατινάζ μεγαλώνοντας σε οποιαδήποτε πόλη του Κεμπέκ και η Rheaume, η οποία γεννήθηκε στο Μποπόρτ, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Άλλωστε, ο μικρότερος της αδερφός, ο Pacsal, έφθασε σε επίπεδο NHL φορώντας την φανέλα των Νιου Τζέρζεϊ Ντέβιλς. Η ίδια η Manon πλησίασε, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ένα απόλυτο και απλησίαστο κατόρθωμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τερματοφύλακας αποφεύγει τις περισσότερες επαφές με αντιπάλους στο συγκεκριμένο άθλημα, αλλά αυτό σίγουρα δεν μειώνει την επιτυχία της Rheaume. Άλλωστε δεν είχε υπάρξει προηγούμενο, ενώ δεν μπόρεσε οποιαδήποτε γυναίκα να ακολουθήσει το παράδειγμα της σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στα... κυβικά της

Τα χρόνια του NHL και των παρουσιών της σε θυγατρικό επίπεδο (1992-1997), συμμετείχε κανονικά με την γυναικεία ομάδα σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, το 1992 και το 1994 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών με τον Καναδά, ενώ το 1998 περιορίστηκε σε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ναγκάνο.

Αφού παράτησε το... ανδρικό το 1997 έφυγε εντελώς από το άθλημα για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Πάντως η δημοτικότητα της είχε εκτοξευθεί, κάτι που εξαργύρωσε με διάφορες εμπορικές συμφωνίες. Το 2009, στα 37 της, όμως, αγωνίστηκε για μία χρονιά στην γυναικεία ομάδα Μινεσότα Ουάιτκαπς και έφθασε στον τελικό των play off του πρωταθλήματος.

Roller Hockey

Μία από τις... καλοκαιρινές παραλλαγές του χόκεϊ επί πάγου είναι το ρόλερ χόκεϊ. Πρόκειται για το ίδιο άθλημα, αλλά οι παίκτες φορούν πατίνια και οι αγώνες διεξάγονται σε παρκέ.

Στο ρόλερ χόκεϊ, η Rheaume ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε επαγγελματικό αγώνα regular season του πρωταθλήματος. Φυσικά είχε πάρει ήδη την πρωτιά στο θέμα της συμμετοχής γυναίκας σε... προγραμματισμένο παιχνίδι της σεζόν.

Η ενασχόληση της με το... εναλλακτικό χόκεϊ καταγράφηκε το 1995 και το 1996. Άλλωστε, ο τότε σύζυγός της ήταν... συμπαίκτης της.

Η γυναίκα που κέρδισε τους άνδρες



Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved