Η μπίρα που «τέλειωσε» τον Τάρπλεϊ (photos+videos)

Η μπίρα που «τέλειωσε» τον Τάρπλεϊ (photos+videos)

Λίγοι είναι οι παίκτες που έχουν τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από το ΝΒΑ. Ένας είναι εκείνος που ακόμα τον μνημονεύουμε, τόσα χρόνια μετά.

Μόλις 12 παίκτες έχουν δεχθεί ποινή ισόβιου αποκλεισμού από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο Ρόι Τάρπλεϊ δεν θα μπορούσε να μην είναι ένας από αυτούς! Παρά την αρχική τιμωρία του, το 1991 για κατ’ επανάληψη παραβίαση των κανονισμών του πρωταθλήματος και μη εναρμονισμό του με τη φιλοσοφία της λίγκας, δεν έβαλε μυαλό. Τρία χρόνια μετά η ποινή του άρθηκε και επέστρεψε στο «μαγικό κόσμο», για να τιμωρηθεί -διά βίου πλέον- στις 7 Δεκεμβρίου του 1995 για αλκοολισμό.

Το καλοκαίρι του 1994 ο Τάρπλεϊ δεν είχε στο μυαλό του τίποτε άλλο από το πώς θα επιστρέψει στο ΝΒΑ. Δεν πήρε καθόλου στα σοβαρά, όμως, τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα του. Ο «παίκτης φαινόμενο», όπως είχε χαρακτηριστεί στην αρχή της καριέρα του, επιλέχθηκε στο νούμερο 7 του ντραφτ του 1986 από τους Ντάλας Μάβερικς, με τους οποίους έκανε το ντεμπούτο του στις 31 Οκτωβρίου του 1986 και αγωνίστηκε έως το 1990 καταφέρνοντας κάτι μοναδικό. Την περίοδο 1987-1998, παίζοντας σε 81 αναμετρήσεις, τελείωσε με μέσο όρο 13,5 πόντους με ποσοστό ευστοχίας 50%, 11,8 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα, 1,1 κοψίματα και 1,1 ασίστ. Κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ δεν κατάφερε να μπει στο Top 10 των ριμπάουντερ ερχόμενος από τον πάγκο!

Ο προβληματικός χαρακτήρας του, όμως, τον οδήγησε σε διαδοχικές τιμωρίες. Το ΝΒΑ αποφάσισε τελικά να τον αποβάλει από το πρωτάθλημα, αλλά η έφεση που άσκησε έγινε δεκτή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1994. Οι Ντάλας Μάβερικς τον δέχθηκαν πίσω με ενθουσιασμό, προσφέροντάς του συμβόλαιο έξι ετών με ετήσιες απολαβές 2,5 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, ήταν γνωστό σε όλους πως ο Τάρπλεϊ δεν είχε γίνει ξαφνικά «καλό παιδί» ούτε είχε καθαρίσει από τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, πως το καλοκαίρι του 1994 πέρασε σημαντικό διάστημα στο νοσοκομείο εξαιτίας παγκρεατίτιδας, ο ίδιος ξεκίνησε προπονήσεις με τους Μάβερικς αποφασισμένος να αποδείξει την αξία του. Τα παρατράγουδα, ωστόσο, ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, οπότε αρχικά δέχθηκε κλήση για υπερβολική ταχύτητα (βρέθηκε να οδηγεί μέσα στην πόλη του Ντάλας με 147 χιλιόμετρα!) και εν συνεχεία έπεσε πάνω σε μια κολόνα (με τον ίδιο να αρνείται πως οδηγούσε εκείνος). Εντός αγωνιστικού χώρου, βέβαια, ήταν ο γνωστός Τάρπλεϊ. Εξάλλου, όπως είχε αποδώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χαρακτήρα του ο Κλίφορντ Ρέι: «Είναι δουλευταράς στο παρκέ, προπονείται πολύ σκληρά. Εκτός παρκέ, όμως, κάνει λάθη. Αν είχε καταφέρει να βάλει τη ζωή του σε τάξη θα μπορούσε να είναι σαν το Μάικλ Τζόρνταν. Τόσο ταλέντο έχει! Είναι ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ στο NBA. Αν είχε τη διάρκεια του Καρλ Μαλόουν θα έμπαινε σίγουρα ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Δυστυχώς, τα προβλήματά του τον κατέβαλλαν».

Όλα κυλούσαν ανεκτά, τα μικροπροβλήματα ποτέ δεν έλειψαν άλλωστε, έως το Νοέμβριο του 1995. Τότε εισήχθη στο νοσοκομείο με ασθένεια στο πάγκρεας, την οποίο οι γιατροί αδυνατούσαν να εξηγήσουν. Τα μαντάτα δεν ήχησαν καθόλου καλά στα αφτιά των ιθυνόντων της λίγκας, παρότι από το Ντάλας υποστήριζαν πως το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό ούτε πρόκειται να του τερματίσει πρόωρα την καριέρα. Το ΝΒΑ, όμως, τον είχε ήδη βάλει σε… καραντίνα.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1995 βρέθηκε θετικός σε χρήση αλκοόλ και στις 7 Δεκεμβρίου τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. «Βγήκα για φαγητό και ήπια μία μπίρα. Με επισκέφτηκε, το ίδιο βράδυ, άνθρωπος του ΝΒΑ και μου ζήτησε να κάνω αλκοτέστ. Το αποτέλεσμα στο αίμα μου ήταν 0,003%, δηλαδή κάτω από το νόμιμο όριο. Κι όμως με τελείωσαν! Γιατί; Δεν πίστευα ποτέ πως θα τους ενοχλούσε τόσο πολύ μία μπίρα», απολογήθηκε ο ίδιος - αλλά κανείς δεν τον πίστεψε.

Ο Ρόι Τάρπλεϊ δεν είχε κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Είχε παραδεχθεί την εξάρτησή του και από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. «Νόμισα πως τα ναρκωτικά ήταν μέρος της διασημότητας. Έκανα λάθος. Η πρώτη αποβολή μου από το ΝΒΑ ήταν δικαιολογημένη», είχε δηλώσει ο ίδιος μετά την πρώτη τιμωρία του. Είχε δεχθεί, μάλιστα, να παρακολουθήσει και ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ύστερα από προτροπή των Μάβερικς.

Εν έτει 2005, με νέες δηλώσεις του, εξήγησε πως έχει καθαρίσει τουλάχιστον μία διετία από το ποτό και σχεδόν δέκα χρόνια από τα ναρκωτικά και το 2007 μήνυσε τόσο το ΝΒΑ όσο και τους Ντάλας Μάβερικς στηριζόμενος στο νόμο που αφορά στα άτομα με αναπηρίες, όπως θεωρούνται στις ΗΠΑ οι πρώην αλκοολικοί και ναρκομανείς. Το ΝΒΑ, γνωρίζοντας πως θα χάσει, προχώρησε σε διακανονισμό και οικονομική αποζημίωσή του, το 2009. Ωστόσο, αυτό που ήθελε η λίγκα το κατάφερε: η τρίτη προσπάθεια του Ρόι Τάρπλεϊ να επανέλθει στο «μαγικό κόσμο» έπεσε στο κενό.

Η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα το 2006, στο CBA (παίζοντας με το Μίσιγκαν). «Πρόκειται για το αρχέτυπο του παίκτη που προοριζόταν για την απόλυτη δόξα, αλλά χάθηκε μέσα στις καταχρήσεις», έγραψε για αυτόν ο αρθρογράφος Χάρλαν Σχράιμπερ. Ο ίδιος ο Τάρπλεϊ υποστήριξε σε συνέντευξή του μετά το τέλος της μπασκετικής πορείας του πως το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει ό,τι ο Τζον Λούκας: «Να καταφέρω να βοηθήσω μια μέρα όσους έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ήθελα να γίνω επιτυχημένος και πλούσιος για να εμπνεύσω όποιο παιδί παλεύει με τους δαίμονές τους».

Ο Ρόι Τάρπλεϊ αγωνίστηκε σε Ντάλας Μάβερικς (ΝΒΑ), Ουίτσιτα Φολς Τέξανς, Σίου Φολς Τέξανς και Μίσιγκαν Μέιχεμ (CBA), Μαϊάμι Τρόπικς και Ντόντζε Σίτι Λέτζεντ (USBL), Άρη, Ολυμπιακό, Ηρακλή και Ίκαρο Καλλιθέας (Α1), Απόλλωνα Λεμεσού (Κύπρο), Ουράλ Γκρέιτ (Ρωσία) και Ολίμπιανς Πεκίνου (Κίνα). Ήταν μέλος της καλύτερης ρούκι πεντάδας του ΝΒΑ το 1987, καλύτερος έκτος παίκτης το 1988, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1993 με τον Άρη και το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1994 με τον Ολυμπιακό.

Η μπίρα που «τέλειωσε» τον Τάρπλεϊ (photos+videos)



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved