Ελλάδα… Next Generation

Ελλάδα… Next Generation

Το Onsports παρουσιάζει το πώς ο Φερνάντο Σάντος κάνει… «μετάγγιση νέου αίματος» στην Εθνική Ελλάδος.

Από τις 11 Αυγούστου όταν και κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της «γαλανόλευκης» ο Φερνάντο Σάντος, φάνηκε ότι η επόμενη μέρα και η μετά-Ρεχάγκελ εποχή θα είναι διαφορετική για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τόσο η διάθεση του Πορτογάλου προπονητή να παίξει με διαφορετικό τρόπο όσο κυρίως και η διαφαινόμενη πρόθεσή του να βάλει καινούριους ποδοσφαιριστές στις τάξεις της ομάδας, έφεραν ένα… άνεμο αλλαγής.

Στο φιλικό με τον Καναδά και μετά από κάποιο διάστημα η Εθνική αγωνίστηκε με μια εντελώς διαφορετική σύνθεση, με ποδοσφαιριστές της… νέας γενιάς που έδειξαν ότι αυτή θα είναι το μέλλον των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004. Τα νέα πρόσωπα αρκετά, τα παλιά που επανήλθαν επίσης, με κάποια βασικά εργαλεία της «χρυσής» εποχής του «Χερ Ότο» να χρησιμοποιούνται κατάλληλα έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσουν την νοοτροπία της Εθνικής και στους νέους.

Καινούριοι διεθνείς με το… «καλημέρα»

Την ευκαιρία να φορέσουν για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος, είχαν στο πρώτο παιχνίδι του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής, οι Στέργος Μαρίνος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Μανιάτης. Μια απόδειξη με το… «καλημέρα» από τον Πορτογάλο, ότι δεν θα στηριχθεί μόνο σε δοκιμασμένες λύσεις όπως ο προκάτοχός του. Ειδικότερα για τον τελευταίο, η… στιγμή ήταν ξεχωριστή αφού είχε βρεθεί σε αποστολές της Εθνικής χωρίς να πάρει λεπτό συμμετοχής!

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Πορτογάλου, ήταν αυτό με την Γεωργία στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, δεν είχε κλήσεις νεαρών ωστόσο είχε την παρουσία αρκετών νέων παικτών, όπως οι Σωτήρης Νίνης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κώστας Μήτρογλου. Ο τελευταίος, είχε προλάβει να παίξει… 19 λεπτά επί εποχής Ρεχάγκελ, ωστόσο με τον Σάντος δείχνει να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών.

Ντεμπούτο ενός… παλιού

Στην Κροατία και στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος δοκιμάστηκε από την ισχυρή Κροατία του Σλάβεν Μπίλιτς και ο Πορτογάλος δεν δίστασε να δώσει το «βάπτισμα του πυρός» σε έναν ποδοσφαιριστή που ναι μεν είχε κληθεί στο παρελθόν στην Εθνική, δεν είχε πάρει όμως τις ανάλογες ευκαιρίες, αλλά και την πρώτη του βασική συμμετοχή. Ο λόγος για τον Γιώργο Τζαβέλλα που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, θέλοντας να διατηρήσει τις ισορροπίες αλλά και να σταθεροποιήσει κάποιες αλλαγές που ο ίδιος ήθελε να περάσει στην Εθνική, ο Σάντος δείχνει να μονιμοποιεί κάτω από τα δοκάρια τον Μιχάλη Σηφάκη, όπως και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας. Επίσης, σταθερά χρόνο συμμετοχής έχει αρχίσει να παίρνει ο Σωτήρης Νίνης, ενώ οι αποχωρήσεις παικτών από τη «γαλανόλευκη» ναι μεν στεναχωρούν τον Πορτογάλο, αλλά παράλληλα βοηθάνε στο έργο της ανανέωσης.

«Πρώτη» για «Φέτφα»

Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη για την νέα γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού στις 8 Οκτωβρίου 2010 και στον αγώνα με την Λετονία, η Εθνική θα παρουσιαστεί και πάλι με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, με τον Γιάννη Φετφατζίδη να κάνει ντεμπούτο με το εθνόσημο στο στήθος, εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «ξεπέταγμα» που έκανε με τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Στο ίδιο παιχνίδι θα επανέλθει στην Εθνική ο Παντελής Καφές, ενώ στην αποστολή έχει κληθεί κι ο Νίκος Λυμπερόπουλος ασχέτως αν δεν χρησιμοποιήθηκε.

Ο Σάντος έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι κριτήριο για τις κλήσεις του θα είναι πρωτίστως το κατά πόσο μπορεί να του φανεί ένας ποδοσφαιριστής χρήσιμος στα πλάνα του και κυρίως το κατά πόσο είναι φορμαρισμένος και μπορεί να βοηθήσει τη «γαλανόλευκη». Ακολούθησε μόλις τέσσερις μετά ο αγώνας με τον Ισραήλ, με την Εθνική να δείχνει το ίδιο «φρέσκια» και ανανεωμένη, με τον Μανιάτη να κάνει ντεμπούτο και σε επίσημο ματς αυτή τη φορά.

Φιλικά… πλήρους ανανέωσης

Για την νέα Εθνική του Φερνάντο Σάντος, ακολούθησαν δύο φιλικά που χρησιμοποιήθηκαν… για να γίνει πράξη σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η αλλαγή σελίδας στη «γαλανόλευκη». Απέναντι στην Αυστρία στις 17 Νοεμβρίου 2010 στην αποστολή βρέθηκαν πολλά καινούρια πρόσωπα, με τον νεαρό Γιώργο Γεωργιάδη του Πανσερραϊκού να κάνει ντεμπούτο με την Εθνική, τον Παναγιώτη Κονέ της Μπρέσια επίσης, αλλά και τους Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, Γιώργο Φωτάκη και Γρηγόρη Μάκο να επανέρχονται σε αγώνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μετά από αρκετό καιρό, αφού έδειξαν ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν, κάτι πολύτιμο για τον Φερνάντο Σάντος. Επίσης κλήση, αλλά όχι και χρόνο συμμετοχής, πήρε για το ματς αυτό και ο Δημήτρης Σιόβας του Πανιωνίου που βρέθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή της ανδρών.

Τελευταία… πράξη της ανανέωσης, το φιλικό της Τετάρτης με τον Καναδά στο «AEL FC Arena». Άπαντες οι… νέοι ήταν παρόντες, με τον Γιάννη Φετφατζίδη να πετυχαίνει το πρώτο του «εθνικό» γκολ και να χαρίζει τη νίκη στην ομάδα. Το χαρακτηριστικό όμως της αλλαγής, ήταν η ενδεκάδα που αγωνιζόταν με τα γαλανόλευκα στο δεύτερο μέρος του αγώνα και που κατά τα 5/11 απαρτίστηκε από νεαρούς ποδοσφαιριστές που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η αλλαγή φέρνει και αποτελέσματα…

Μια εικόνα, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Φερνάντο Σάντος και δείχνει τις προθέσεις του για το μέλλον με τα αποτελέσματα ως τώρα να δικαιώνουν απόλυτα τον Πορτογάλο τεχνικό. Για την ώρα, με τον 56χρονο προπονητή στο τιμόνι, η Εθνική έχει πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες σε επτά αναμετρήσεις, δείχνοντας ότι το… νέο look της πάει!

Ελλάδα… Next Generation



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved