Ο Τζορτζ, ο… καλύτερος! (videos+photos)

Ο Τζορτζ, ο… καλύτερος! (videos+photos)

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζορτζ Μπεστ, και το Onsports αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες που πάτησαν το πόδι του στα γήπεδα του κόσμου…

Γεννημένος στην Βόρεια Ιρλανδία, στο πολύπαθο Μπέλφαστ στις 22 Μαΐου του 1946, ο Τζορτζ έδειξε από πολύ μικρός πως εκείνος και η μπάλα θα ζούσαν έναν έρωτα… παράφορο, καθώς η «στρογγυλή θεά» δεν ξεκολλούσε από το πόδι του, ενώ η ταχύτητα του τον είχε κάνει διάσημο στο σχολείο!

Ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ, είδε τον 15χρονο Μπεστ να παίζει ποδόσφαιρο και… ξετρελάθηκε, τηλεγραφώντας στον Ματ Μπάσμπι: «Νομίζω πως βρήκα μια πραγματική ιδιοφυία»!

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Μπεστ ταξίδευσε στο Μάντσεστερ και ξεκίνησε να αγωνίζεται στις ακαδημίες των «κόκκινων διάβολων». Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το πραγματοποίησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963 απέναντι στην Γουέστ Μπρομ. Η θέση του ήταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο νεαρός Μπεστ, αγωνίστηκε στην πρώτη του σεζόν σε 26 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 6 γκολ και όλοι στο «Όλντ Τράφορντ» ήξεραν πως είχαν τον απόλυτο παίχτη στην ομάδα τους…

Το όνομα του έγινε συνώνυμο του θρύλου, όταν πέτυχε 2 γκολ στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην Μπενφίκα, με τον Τύπο της Πορτογαλίας να του κολλάει το παρατσούκλι «ο πέμπτος Beatle», καθώς το παρουσιαστικό του παρέπεμπε σε μέλος των «σκαθαριών» παρά σε ποδοσφαιριστή!

Το 1968, τα σάρωσε… όλα, καθώς πήρε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Πρωταθλητριών και αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης, ωστόσο ο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας του, δεν τον άφησε να γράψει στην ιστορία το όνομα του με ακόμη πιο χρυσά γράμματα…

Τζόγος, αλκοόλ και γυναίκες δεν τον άφηναν να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο, ωστόσο το ταλέντο του δεν τον άφηνε να πέσει στην μετριότητα. Αποχαιρέτησε την Γιουνάιτεντ το 1974, σε ηλικία 27 ετών, αγωνιζόμενος σε 470 παιχνίδια και σημειώνοντας 179 γκολ. Το 1968 κατέκτησε και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Νότια Αφρική και η Jewish Guild, όπου πήγαινε για προπόνηση, όποτε… ήθελε, απόρροια των προβλημάτων του με το αλκοόλ, το οποίο ήταν αυτό που θα του κατέστρεφε την ζωή, όπως και της μητέρας του, Αν.

Ο Μπεστ άλλαζε τις ομάδες την μια πίσω από την άλλη, χωρίς να στεριώνει πουθενά. Ακόμη και στις ΗΠΑ, έμεινε για πέντε χρόνια, αλλάζοντας 3 ομάδες, σημειώνοντας κάποια γκολ, όμως ο Τύπος τον αντιμετώπιζε σαν σταρ.

Το 1988, είπε επίσημα το αντίο στην ενεργό δράση σε ένα φιλικό που δόθηκε προς τιμήν του. Με την Εθνική θα κατάφερνε πολλά, αν δεν είχε την… ατυχία να γεννηθεί Βορειοιρλανδός, καθώς δεν έδωσε ποτέ το παρών σε μια μεγάλη διοργάνωση, κάτι το οποίο είναι πραγματικά άδικο.

Εκτός γηπέδων, ο Μπεστ προσπάθησε να γίνει σχολιαστής, κάτι το οποίο κατάφερε για 6 χρόνια στο Sky Sports, ενώ τον Νοέμβριο του 2004, ανέλαβε τις ακαδημίες της Πόρτσμουθ.

Ωστόσο ήταν ηλίου φαεινότερο πως το αλκοόλ είχε πάρει τον έλεγχο της ζωής του. Μάλιστα και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αλκοολισμού, ωστόσο με την αγωνιστική δράση ξεχνιόταν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 1981, έκλεψε χρήματα από μια γυναίκα για να αγοράσει ποτό, ενώ το 1984, πέρασε τα Χριστούγεννα στη φυλακή, καθώς οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης!

Το 2000, ο Μπεστ διαγνώστηκε με πολλαπλές βλάβες στο συκώτι και μάλιστα το 2002, είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη μεταμόσχευση, η οποία έγινε με δημόσια χρήματα. Δυστυχώς, ο αυτοκαταστροφικός Τζορτζ, δεν έμαθε από τις περιπέτειες…

Τον Οκτώβριο του 2005, μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, στη Μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ η κατάσταση του έδειχνε πως βελτιώνεται, στέλνοντας μάλιστα μήνυμα σε όσους πίνουν να σταματήσουν για να μην καταλήξουν όπως εκείνος.

Η καρδιά του Μπεστ, σταμάτησε να χτυπάει στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 59 ετών, όντας ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς περιπέτειες, ενώ οι γιατροί παραδέχθηκαν πως δεν περίμεναν να αντέξει τόσο…

Περιττό να αναφέρουμε πως κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του θρυλικού Μπεστ σε όλα τα γήπεδα της Αγγλίας…

Η επιρροή του στους εξτρέμ όλου του κόσμου είναι ακόμη και σήμερα εμφανής, με πολλές από τις κινήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο να μοιάζουν βγαλμένες από τα χρόνια του μεγάλου Μπεστ…

Είπαν για τον Τζορτζ Μπεστ:

«Η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα».
Ρέι Φέαρφαξ, αμυντικός της Νορθάμπτον, που είχε αναλάβει να μαρκάρει τον Τζωρτζ Μπεστ σε παιχνίδι που πέτυχε 6 γκολ.

«Ήταν ικανός και με τα δύο πόδια - μερικές φορές ήταν σαν να είχε έξι».
Ματ Μπάσμπι, προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Τα μόνα κοινά που έχω με τον Τζωρτζ Μπεστ είναι ότι καταγόμαστε από το ίδιο μέρος, παίξαμε για τον ίδιο σύλλογο και μας ανακάλυψε ο ίδιος άνθρωπος».
Νόρμαν Γουαϊτσάιντ, Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής.

«Δεν θέλω να καταλήξω σαν και αυτόν».
Πωλ Γκασκόιν, Άγγλος ποδοσφαιριστής

Ατάκες του Τζορτζ Μπεστ που έγραψαν... ιστορία!

«Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».
«Αν είχα γεννηθεί άσχημος κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ».
«Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου».
«Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα».
«Θα έδινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ», είχε δηλώσει για τον Ερίκ Καντονά.
«Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: ''Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;''»
«Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης», είχε δηλώσει για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.
«Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος».

Ο Τζορτζ, ο… καλύτερος! (videos+photos)



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved