Τα 1500 προσπεράσματα στη  Formula 1

Τα 1500 προσπεράσματα στη Formula 1

Μπορεί ο Φέτελ  να κατέκτησε τον τίτλο πριν το τέλος της σεζόν και να έκανε τη σεζόν αδιάφορη (με την κυριαρχία του), όμως το 2011 είχε ένα χαρακτηριστικό: Το προσπέρασμα.

Αυτό που παρακαλάμε σε κάθε αγώνα, αυτό που θέλουμε σε κάθε διοργάνωση είναι το θέαμα και το 2011 είναι από τις πιο θεαματικές χρονιές όλων των εποχών, με τον αριθμό των προσπερασμάτων να πρωταγωνιστεί στα στατιστικά.

Μέχρι πριν το γκραν πρι στη Βραζιλία έχουμε δει 1436 προσπεράσματα σε 18 αγώνες, τα οποία περιλαμβάνουν και κερδισμένες θέσεις στην εκκίνηση, τον πρώτο γύρο, καθώς και προσπεράσματα που δέχονται μονοθέσια που έχουν εγκαταλείψει. Αφαιρώντας   τα προσπεράσματα στον πρώτο γύρο και τις εγκαταλείψεις, προκύπτουν 1180, από τα οποία 804 έχουν γίνει «καθαρά» αλλά  και με τη βοήθεια του DRS.

Ο οδηγός που έχει τα περισσότερα προσπεράσματα για φέτος είναι ο Σεμπάστιαν Μπουέμι με 112. Πολύ κοντά είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος έχει προσπεράσει 111 φορές στους 18 πρώτους αγώνες. Ακολουθούν οι Καμούι Κομπαγιάσι με 95, ο Τζέιμι Αλγκουεσουάρι με 90 και ο Σέρτζιο Πέρεζ με 89.  Σχετικά με τα προσπεράσματα που έχουν σημειωθεί στις 18 εκκινήσεις, ο Σουμάχερ είναι πρώτος, με συνολικά 34 κερδισμένες θέσεις. Αμέσως μετά είναι ο Μπουέμι, ο οποίος έχει κερδίσει 29 θέσεις, ο Κοβαλάϊνεν με 28, ο Λιούτζι με 19 και ο Κομπαγιάσι  19.  Εδώ ο… χειρότερος είναι ο Φέτελ (φυσικό αφού αφού έχει κάνει ρεκόρ στις Pole position) με 1 θέση, στο Βρετανικό γκραν πρι.

Ο «Σούμι» βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση, αυτή τη φορά για τα προσπεράσματα στον πρώτο γύρο. Ο Γερμανός έχει κερδίσει 40 θέσεις στους 18 πρώτους γύρους. Ο Μπουέμι έχει κερδίσει 30 θέσεις, ενώ ο Κοβαλάϊνεν  26. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα περισσότερα προσπεράσματα έχουν πραγματοποιήσει οι Πέρεζ και Μπουέμι με 82. Ακολουθούν οι Μπάτον με 77, ο Βέμπερ με 76, ο Αλγκουεσουάρι με 74 και ο Σουμάχερ με 71.Τα περισσότερα  προσπεράσματα χωρίς…  βοηθήματα έγιναν στην Τουρκία, 85, στον Καναδά 79 και την Κίνα, 67. Τα λιγότερα ήταν στο Μονακό, αφού έγιναν μόλις 16. Κατά μέσο όρο, 45 προσπεράσματα πραγματοποιούνται σε κάθε αγώνα, 25 «κανονικά» και 20 με το DRS.

Στους πρώτους 9 αγώνες, κατά μέσο όρο, είχαμε 21 προσπεράσματα χάρη στο DRS, δηλαδή το 45% των «καθαρών» προσπερασμάτων ενώ στο δεύτερο μισό, ο αριθμός έπεσε ελαφρώς, στα 20 προσπεράσματα, κατά μέσο όρο, με το ποσοστό να είναι στο 46%.

Επιστρέφοντας στο συνολικό αριθμό των προσπερασμάτων που έχουν καταγραφεί σε όλους τους αγώνες, εκτός από τον τελευταίο στη Βραζιλία, τα 441 είναι «κανονικά» και τα 363 έγιναν όταν οι οδηγοί χρησιμοποιούσαν το DRS. Τα 300 από αυτά έχουν γίνει στις 3 πιο αργές ομάδες του grid από ταχύτερα μονοθέσια, ενώ 76 μεταξύ των team-mates.

Εκεί υπάρχει ένας ακόμη άτυπος ανταγωνισμός. Άλλωστε, στην F1 λένε πως ο πρώτος  και μεγαλύτερός σου αντίπαλος είναι ο συναθλητής σου. Στον παρακάτω πίνακα δείτε τις «μάχες» των pole position ανάμεσα στους συναθλητές ως το γκραν πρι Βραζιλίας.  Εκεί τρία είναι τα ποσοστά που βγάζουν μάτια: Οι Φέτελ / Βέμπερ (με σκορ 14 – 3), Σουμάχερ /Ροζμπεργκ (με σκορ 3 – 14) και Κοβαλάινεν /Τρούλι  (με σκορ 15 – 2).

Αντίθετα, απόλυτα ισορροπημένη είναι η Lotus με 3 – 3 ανάμεσα στους Σένα Πετρόβ και τις: Sauber  ( Κομπαγιάσι  7 – Πέρεζ  9 ) και Force India (Σιούτιλ 8 – Ντι Ρέστα 9)  

H «μάχη» του Qualifying 

Φέτελ  14 – 3 Βέμπερ

Χάμιλτον  12 – 5 Μπάτον 

Αλόνσο 13 – 4 Μάσα 

Σουμάχερ 3 – 14 Ρόζμπεργκ

Σένα 3 – 3 Πετρόβ 

Μπαρικέλο 10 – 7 Μαλντονάντο

Σιούτιλ 8 – 9 Ντι Ρέστα

Κομπαγιάσι 7 – 9 Πέρεζ 

Μποέμι 12 – 5 Αλγκουεσουάρι 

Κοβαλάινεν 15 – 2 Τρούλι

Ρισιάρντο 3 – 5 Λιούτζι 

Γκλογκ 13 – 4 Ντ’ Αμπρόσιο 

Μπορεί to 2011 να είχαμε 1500 προσπεράσματα (περίπου), όμως δεν νομίζω να δούμε ξανά αγώνα ή «κόντρα» ανάμεσα σε δύο οδηγούς  σαν αυτή του Ρενέ Αρνού και του Ζιλ Βιλνέβ.

Δείτε την στο βίντεο που ακολουθεί

Τα 1500 προσπεράσματα στη Formula 1



Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved