Όταν ο «Μπρούχα» είπε το αντίο… (photos+videos)

Όταν ο «Μπρούχα» είπε το αντίο… (photos+videos)

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1981 όταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε η Αργεντινή και ο πλανήτης, που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού στα μέσα του ’70, είπε αντίο στο ποδόσφαιρο. Το Onsports θυμάται την πορεία του Χουάν Ραμόν Βερόν από την Εστουδιάντες ως το «τριφύλλι»…

Το Μάρτιο του 1944 σε μια γειτονιά της Λα Πλάτα στην Αργεντινή είδε το φως του ήλιου ο Χουάν Ραμόν Βερόν. Ένα παιδί… «μαγικό» που έμελλε να παίξει ποδόσφαιρο με τους «ερυθρόλευκους… φοιτητές» της Αργεντινής, την Εστουδιάντες, να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να πάρει το προσωνύμιο Bruja!

Το αριστερό εξτρέμ που έσβηνε τον ασβέστη...

Η… μάγισσα, όπως τον αποκαλούσαν τόσο λόγω του «ινδιάνικου» γονίδιου που είχε, όσο και λόγω των μαγικών που έκανε με την μπάλα στα πόδια του, κατάφερε να κάνει πραγματικά τον κόσμο να ξεσηκώνεται με τις ενέργειές του. Όσοι τον είδαν να αγωνίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως την αρχή των 80s έχουν να λένε για έναν άνθρωπο που… έσβηνε τον ασβέστη της πλάγιας γραμμής με τις επελάσεις του και για έναν παίκτη που μπορούσαν να ανακόψουν οι αντίπαλοι μόνο με φάουλ.

Το πρώτο του πρωτάθλημα με την Εστουδιάντες ήρθε το 1967, ενώ την επόμενη σεζόν πήρε και το Κόπα Λιμπερταδόρες, το οποίο κέρδισε εκ νέου το 1969 και το 1970 με την ομάδα από την Αργεντινή, απέναντι στην Παλμέιρας πετυχαίνοντας χατ-τρικ στους τελικούς με τους… μισητούς Βραζιλιάνους.

Μαγεία κόντρα στην Γιουνάιτεντ του Μπεστ

Η υπέρτατη διάκριση για τον ίδιο και την ομάδα του ωστόσο, ήρθε επίσης το 1968 όταν κατάφερε να πάρει το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αντιμετωπίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του Τζορτζ Μπεστ. Η νίκη με 1-0 στην Αργεντινή δεν διασφάλιζε και πολλά στην Εστουδιάντες, όμως το γκολ που πέτυχε ο Βερόν στο «Ολντ Τράφορντ», ήταν ικανό για να της δώσει το τρόπαιο. Μέσα σε ένα γήπεδο όπου η… brujita, ο γιος του Χουάν Ραμόν Βερόν, Σεμπάστιαν, θα έκανε κάποια από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του.

Τον Ιούνιο του 1972 ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση και να τον φέρει στην Ελλάδα. Άλλωστε, ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός που είχε ο Βερόν στο γόνατο δεν του επέτρεπε να έχει βλέψεις για κάτι καλύτερο. Μάλιστα ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ακόμα προπονητής στο «τριφύλλι» και όταν κάποιος από τους παίκτες είδε τις ουλές στο πόδι του Αργεντινού και το επισήμανε, είπε αφοπλιστικά ότι «Αν δεν είχε αυτά που βλέπεις εκεί, θα πήγαινε στην Ρεάλ Μαδρίτης και δε θα ερχόταν εδώ»!

Παναθηναϊκός και... τέλος στην Εστουδιάντες

Στην Αθήνα ο Βερόν… μάγεψε τους πάντες με την παρουσία του και παρά το γεγονός ότι στα σχεδόν 2,5 χρόνια που έμεινε στον Παναθηναϊκό έπαιξε ουσιαστικά μόνο την μιάμιση σεζόν, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ποδοσφαιρική ποιότητα και την ικανότητα αυτού του ποδοσφαιριστή. Τα 22 γκολ που πέτυχε στις 57 παρουσίες του με το «τριφύλλι» έδειξαν δείγματα του ταλέντου του αλλά δεν μπορούν φυσικά να συγκριθούν με τα 77 τέρματα, σπάνιας ομορφιάς τα περισσότερα, σε 295 αγώνες με την Εστουδιάντες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με την επιστροφή στην Αργεντινή ο Χουάν Ραμόν Βερόν απέκτησε τον γιό του, Σεμπάστιαν, που είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη σύγχρονη ιστορία των «γκάουτσος», ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα τόσο στην Εστουδιάντες όσο και στην Ευρώπη, κυρίως με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ίντερ. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που λόγω του πατέρα του, ο Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν συνδέθηκε μεταγραφικά με τον Παναθηναϊκό χωρίς όμως να υπάρξει κάτι παραπάνω από φημολογία. Η οικογένεια Βερόν πάντως, έχει εξαιρετικές σχέσεις με το τριφύλλι και την Αθήνα και ο Χουάν Ραμόν έχει επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν τη χώρα μας, είτε για να βρεθεί σε εκδηλώσεις παλαιμάχων και να δει παλιούς του συμπαίκτες, είτε για τις διακοπές του.

Ο Χουάν Ραμόν Βερόν στα τελευταία χρόνια της καριέρας του, από το 1976 και έπειτα δηλαδή, έπαιξε στην Κολομβία για δυο σεζόν όπου την πρώτη πήρε το πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Τζούνιορ, ενώ την δεύτερη αγωνίστηκε στην Κούκουτα Ντεπορτίβο. Το 1980 επέστρεψε στην Εστουδιάντες όπου έκλεισε την καριέρα του στο ματς με την Ατλέτικο (νίκη με 2-1 για την ομάδα του), συμπληρώνοντας μια γεμάτη 20ετία στα γήπεδα τα οποία δεν παράτησε όμως, αφού ακόμα δραστηριοποιείται ως ειδικός σύμβουλος στην ομάδα της καρδιάς του…

{textlink02}

Όταν ο «Μπρούχα» είπε το αντίο… (photos+videos)



Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved