Έτοιμο για μάχη το Fiesta WRC (video)

Έτοιμο για μάχη το Fiesta WRC (video)

Μετά από 12.000 χλμ. σε δοκιμές, το νέο Ford Fiesta RS World Rally Car θα κάνει το ντεμπούτο το στο Ράλι Σουηδίας (10 - 13 Φεβρουαρίου) αυτή την εβδομάδα.

Η νέα εποχή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ξεκινά στη Σουηδία, ενώ η μετονομασμένη Ford Abu Dhabi World Rally Team έχει προετοιμαστεί σχολαστικά για τη νέα αγωνιστική έκδοση του WRC.


Οι δοκιμές ξεπέρασαν τα 12.000 χλμ. την περασμένη εβδομάδα (αντιστοιχούν σε πάνω από δύο αγωνιστικές σεζόν στο WRC) από τα οποία τα 2.854 χλμ. έγιναν στη Σουηδία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το μοναδικό αγώνα της σεζόν που γίνεται στο χιόνι και τον πάγο. Η ομάδα πήρε την τελική έγκριση για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Fiesta RS WRC από τη διεθνή ομοσπονδία αυτοκινήτου, την τελευταία στιγμή. Με την κίνηση αυτή κατάφερε να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις του και να προσφέρει στους οδηγούς τη βέλτιστη δυνατότητα για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα.
Την ομάδα αποτελούν οι: Μίκο Χίρβονεν / Γιάρνο Λάτινεν  και Γιάρι Μάτι Λάτβαλα /Μίκα Αντίλα.  Οι 4 Φιλανδοί θα ηγηθούν της προσπάθειας της Ford Abu Dhabi για τέταρτη συνεχή σεζόν.


Για να κρατηθούν τα Focus RS WRC σε ένα κορυφαίο επίπεδο επιδόσεων σε τέτοιο ψύχος απαιτείται μεγάλη αποφασιστικότητα και τόλμη από τους μηχανικούς οι οποίοι αναγκάζονται να δουλέψουν στο χιόνι.  Οι οδηγοί από την άλλη πλευρά θα οδηγούν με ταχύτητες που ξεπερνούν 140 χλμ πάνω στον πάγο. Εκεί τα λεπτά ελαστικά με καρφιά, τα γυαλιά κατά της αντανάκλασης του χιονιού και οι θερμαινόμενες μπότες οδήγησης είναι must. Σχεδόν 400 ατσάλινα καρφιά με αιχμές 7 mm από βολφράμιο που προεξέχουν από τα στενά χειμερινά ελαστικά γαντζώνονται στην παγωμένη επιφάνεια προσφέροντας μία εκπληκτική πρόσφυση ενώ, κατά  παράδοξο τρόπο, είναι ένας από τους ταχύτερους γύρους της χρονιάς. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να «ακουμπάνε» στους συμπαγείς όγκους χιονιού που βρίσκονται στα πλάγια  του δρόμου ώστε να κερδίσουν αυτή την ελάχιστη ταχύτητα στις στροφές η οποία μπορεί να κρίνει το νικητή.


Ο Χίρβονεν στοχεύει να ανακάμψει από ένα απογοητευτικό 2010 και δήλωσε ότι η νέα φιλοσοφία του WRC θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις περσινές αποτυχίες.  «Έχουμε νέο αυτοκίνητο, νέους κανόνες και νέα λειτουργική δομή για το σπορ και είμαι τόσο ενθουσιασμένος που ανυπομονώ να πάω στη Σουηδία για το ράλι» δήλωσε.  «Αρχικά, στις δοκιμές απλά μάθαινα το Fiesta και πειραματίστηκα με διάφορες αλλαγές για να καταλάβω πώς αντιδρά.  Αυτό πήρε αρκετό χρόνο, αλλά στη συνέχεια επικεντρώθηκα στο σετάρισμα. «Θα εξακολουθήσουμε να μαθαίνουμε καθώς προχωρά η σεζόν, αλλά είμαι πραγματικά ευτυχής από το μέχρι τώρα επίπεδο εξέλιξης. Θα χρειαστεί να είμαι πιο συγκεντρωμένος στο τιμόνι του νέου αυτοκινήτου. Δεν συγχωρεί λάθη όπως τα μοντέλα παλιότερης φιλοσοφίας, γι’ αυτό απαιτείται να είμαι σταθερός και να  κατευθύνω το αυτοκίνητο εκεί που ακριβώς θέλω να πάω. Η οδήγηση του Fiesta RS WRC έχει περισσότερες προκλήσεις αλλά είναι και πιο απολαυστική» πρόσθεσε.

Ο Λάτβαλα δηλώνει επίσης ενθουσιασμένος εν όψει της νέας σεζόν.  «Το Ράλι Σουηδίας είναι θαυμάσιο για ξεκίνημα. Έκανα δοκιμές εκεί για πέντε ημέρες, με έμφαση στο σετάρισμα.  Αλλά την τελευταία μέρα κατάλαβα ότι είχα δοκιμάσει όλες τις πιθανές ρυθμίσεις και ήξερα τι σετάρισμα ήθελα για το ράλι. Το Fiesta RS WRC συμπεριφέρεται καλά στο χιόνι και η ισορροπία του είναι εκπληκτική. Είναι μικρότερο σε μήκος, επομένως το βάρος του είναι τοποθετημένο κεντρικά και αντιδρά γρήγορα. Το εξατάχυτο κιβώτιο έχει εξελιχθεί, και προσπάθησα πολύ να τελειοποιήσω τις σχέσεις μετάδοσης» δήλωσε. «Έχω την πεποίθηση ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλη τη σεζόν.  Ο μεγαλύτερος στόχος για την ομάδα θα είναι να κερδίσει στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών. Ο τίτλος των οδηγών είναι ένα ακόμα όνειρο, αλλά ο τίτλος των κατασκευαστών είναι σημαντικός για τη Ford.  Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη σταθερότητα με την ταχύτητα, θα ήταν ιδανικό.  Νιώθω χαλαρός.  Δεν αισθάνομαι την ίδια πίεση όπως στο ξεκίνημα του 2010, αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν φτάσω στη Σουηδία και ξεκινήσω τις αναγνωριστικές δοκιμές, θα αρχίσει και το σφίξιμο στο στομάχι μου» πρόσθεσε.


Ο Χαλίντ Αλ Κουασίμι θα οδηγήσει ένα τρίτο Fiesta RS WRC και θα επιδιώξουν να πάρουν βαθμούς για τη νέα Team Abu Dhabi.  Το αυτοκίνητό τους θα φέρει  τα ίδια διακριτικά με των Χίρβονεν και Λάτβαλα.  «Ανυπομονώ για την έναρξη της σεζόν και για να οδηγήσω το νέο αυτοκίνητο στη Σουηδία» δήλωσε ο οδηγός από το Κατάρ.  «Είναι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχω οδηγήσει μέχρι τώρα στο WRC.  Θα είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία και μία φρέσκια πρόκληση.  Τη φετινή σεζόν έχουμε υψηλές προσδοκίες για να βελτιωθούμε και να δημιουργήσουμε πραγματική αίσθηση στο πρωτάθλημα».

Παραλειπόμενα


Το Ράλι Σουηδίας σηματοδοτεί την αρχή της νέας συνεργασίας της ομάδας με τη Michelin και η Γαλλική εταιρία θα προμηθεύει ελαστικά για τα Fiesta RS WRC όλο το 2011.  Στη Σουηδία τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιήσουν γόμα Michelin X-Ice North με καρφιά 7mm. Κάθε αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει δύο ρεζέρβες.

Μετά το Ράλι Σουηδίας, η Ford Abu Dhabi θα κάνει δοκιμές για πέντε ημέρες στην άσφαλτο στην Πορτογαλία προετοιμάζοντας τη συμμετοχή της το Ράλι του Μεξικό. Ο Λάτβαλα θα οδηγήσει τις δύο πρώτες ημέρες και ο Χίρβονεν θα αναλάβει καθήκοντα τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Έτοιμο για μάχη το Fiesta WRC (video)



Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved