Πήρε το πρώτο ο Παναθηναϊκός, ντέρμπι μόνο για ένα λεπτό!

Πήρε το πρώτο ο Παναθηναϊκός, ντέρμπι μόνο για ένα λεπτό!

Στο φλεγόμενο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, επέστρεψε στις νίκες, μετά την ήττα από την Μπάμπεργκ και έδωσε τη δυνατότητα στους οπαδούς του να πανηγυρίσουν μια ακόμη νίκη εις βάρος του αιώνιου αντιπάλου, Ολυμπιακού, στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν με 74-70.

Ακόμη και στην κακή ημέρα τους, οι πρωταθλητές Ευρώπης απέδειξαν πως ξέρουν πώς να βγαίνουν νικητές κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Παρά τα πολλά λάθη τους, οι «πράσινοι» δεν δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν αλώβητη την έδρα τους κόντρα σε έναν μέτριο Ολυμπιακό, που επί της ουσίας δεν κατάφερε να τους κοντράρει.

Οι «πράσινοι», παρόλο που δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμοι, επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τον Ολυμπιακό, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν δέχτηκαν καμία -ουσιαστική- πίεση από την ομάδα του Ιβκοβιτς. Χαρακτηριστικό της υπεροχής του Παναθηναϊκού, το γεγονός από το ξεκίνημα ως το φινάλε βρισκόταν μπροστά στο σκορ με διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων και πως το ματς έγινε ντέρμπι μόνο στο τελευταίο λεπτό, όταν και ο Ολυμπιακός μείωσε τη διαφορά στους 4.

Με τον Διαμαντίδη να κάνει ένα ακόμη εξαιρετικό ματς, με καλά ποσοστά ευστοχίας, 15 πόντους και 8 ασίστ ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα απόγευμα, πιο εύκολο απ' αυτό που δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, στο ΟΑΚΑ και φυσικά με το «καλημέρα» παίρνει προβάδισμα στη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο της Α1. Αξιοι συμπαραστάτες του αρχηγού του Παναθηναϊκού, οι Ίαν Βουγιούκας, Ρομέιν Σάτο και Νικ Καλάθης.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να τα περιμένει όλα από τον Πρίντεζη, ο οποίος αναδείχτηκε μεν πρώτος σκόρερ όχι μόνο των Πειραιωτών, αλλά και του αγώνα με 18 πόντους, όμως δεν ήταν αρκετή η υπερ-προσπάθειά του για να κρατήσει την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι. Και αυτό διότι πλην του Σπανούλη (14 πόντους), οι υπόλοιποι συμπαίκτες του υστέρησαν δραματικά, μη ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις μιας τόσο σπουδαίας αναμέτρησης.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε το ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Ο Ρομέιν Σάτο έκανε, μέσα σε αποθέωση, το 3-0 με τρίποντο από την κορυφή, ενώ με δύο διαδοχικά σουτ του Καλάθη ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 7-2 στο 5’. Οι φιλοξενούμενοι είχαν χρειαστεί να περιμένουν τέσσερα λεπτά για να σκοράρουν, διά χειρός Βασίλη Σπανούλη στον αιφνιδιασμό.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επιστράτευσε άμυνα ζώνης 3-2 και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 8-4 στο 6’. Στη «σκακιέρα» των πάγκων, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έριξε στον αγώνα τους Γιασικεβίτσιους και Βουγιούκα, βλέποντας το μέτριο ξεκίνημα του Μπατίστ. Ο Σάρας μπήκε ορεξάτος στο παρκέ και με τέσσερις πόντους διαμόρφωσε γρήγορα το 14-6, στο 8’. Τα τραγικά ποσοστά του Ολυμπιακού από τα γραμμή των 6,75μ. (0/7) επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να διευρύνει κι άλλο τη διαφορά, φθάνοντάς την για πρώτη φορά σε διψήφια νούμερα (16-6).

Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με πέντε πόντους (16-11), με τον Κέσελ να μη βρίσκει καν στεφάνι στο τρίποντο που επιχείρησε από τη γωνία, το Σάτο να υποπίπτει σε βήματα και το Λούκας να «βομβαρδίζει» στην εκπνοή από τα 6,75 μέτρα. Τα πέντε λάθη των παικτών του Ομπράντοβιτς στοίχισαν, και πάλι, στην ομάδα.

Με λέι απ του Πρίντεζη και 2/2 βολές από τον ίδιο, ύστερα από φάουλ του Καϊμακόγλου, ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος, με τον Ολυμπιακό να μειώνει στο καλάθι (16-14). Ο Γιασικεβίτσιους ήρθε να σκοράρει ενάμισι λεπτό μετά την έναρξη, ξεκολλώντας τον Παναθηναϊκό, για το 18-16. Το σερί έφθασε το 6-0 για τους πρωταθλητές Ευρώπης, που αποκατέστησαν άμεσα την… τάξη στο 13’ (24-17). Με το Δημήτρη Διαμαντίδη να παίρνει τη… σκυτάλη στο σκοράρισμα και το Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει επιστρατεύσει άμυνα προσαρμογής 2-3, με τον Καϊμακόγλου ψηλά να κλείνει τον Σπανούλη, η ψαλίδα άνοιξε ξανά στους εννέα πόντους (28-19). Ο Παναθηναϊκός είχε πλέον επιβάλει την κυριαρχία του στο παρκέ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να εκτοξεύσει τη διαφορά σε επίπεδα απόλυτης ασφαλείας. Στο 18’ ο Μάικ Μπατίστ με κάρφωμα έκανε το 34-24 και στη συνέχεια ο Νικ Καλάθης έκλεψε, η διαφορά όμως όχι απλώς δεν έπιασε τη μέγιστη -έως εκείνο το σημείο- τιμή της, αλλά μειώθηκε (στους οκτώ πόντους, 34-26). Ο Αμερικανός χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ και στη συνέχεια με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και ο Σπανούλης, απόλυτα ψύχραιμος, έβαλε και τις δύο βολές που κλήθηκε να σουτάρει.

Με τον κόσμο να έχει ξεσηκωθεί και να «σπρώχνει» τους παίκτες στην επίθεση, το +13 (39-26) έγινε με λέι απ του Καλάθη και καλάθι και φάουλ του Βουγιούκα, για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα αποδυτήρια με 41-30, ύστερα από νέο σουτ του Νικ Καλάθη, αυτή τη φορά τριών πόντων.

Ορεξάτος επέστρεψε στο παρκέ ο Δημήτρης Διαμαντίδης και με τρίποντο έκανε, με το… καλημέρα της επανάληψης, το 44-30. Με το Γιώργο Πρίντεζη να φθάνει τους 12 πόντους κι ένα καλάθι του Λάζαρου Παπαδόπουλου, οι Πειραιώτες διατήρησαν την επαφή τους (44-38) με τους πρωταθλητές Ευρώπης. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να «παγώσουν» το ρυθμό, με τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να μη βρίσκουν τους διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι.

Ο Μάριτς ήρθε από τον πάγκο να δώσει λύσεις στη ρακέτα, αλλά ο Πρίντεζης συνέχισε το… χαβά του και με προσωπικές ενέργειές του κάτω από το καλάθι ο Ολυμπιακός κατάφερε να φθάσει μέχρι και το τρίποντο (47-44 στο 25’). Ο Παναθηναϊκός, όμως, και πάλι βρήκε λύσεις, από το Σάτο αυτή τη φορά, που με πέντε αναπάντητους πόντους έστειλε εκ νέου τη διαφορά στο +8 (52-44), δύο λεπτά αργότερα. Το τρίποντο του Κώστα Καϊμακόγλου ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ στο 29’ (57-48), αλλά Χάινς με κάρφωμα διαμόρφωσε το 57-50 του 30’.

Η έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου ανήκε, ξανά, στον Παναθηναϊκό. Με γρήγορο σερί 5-0 ξέφυγε στο62-50 στο 32’, αναγκάζοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η κατάσταση, ωστόσο, δεν άλλαξε. Οι γηπεδούχοι ναι μεν δεν μπορούσαν να αποσπαστούν, αλλά και οι Πειραιώτες το μόνο που κατάφεραν ήταν απλώς να διατηρήσουν την επαφή τους με το σκορ (66-59 στο 35’). Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, Καλάθης και Διαμαντίδης πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εκτόξευσαν εκ νέου τη διαφορά στο +13 (72-59 στο 38’) και, επί της ουσίας, «καθάρισαν» τη νίκη.

Διαιτητές: Χριστοδούλου - Σχινάς - Γκόντας.
Τα δεκάλεπτα: 16-11, 41-30, 57-50, 74-70.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Καλάθης 10, Διαμαντίδης 15 (2), Σάτο 10 (1), Σμιθ 3 (1), Μπατίστ 3, Γιασικεβίτσιους 8, Βουγιούκας 10, Καϊμακόγλου 7 (1), Μάριτς 4, Λόγκαν 4.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Σπανούλης 14 (1), Κατσίβελης, Παπανικολάου, Άντιτς 9 (1), Χάινς 8, Κέσελ 2, Παπαδόπουλος 8, Λούκας 7 (1), Πρίντεζης 18, Γκετσεβίτσιους 2, Πελεκάνος, Γλυνιαδάκης 2.

- Αξίζει να αναφέρουμε πως στο φύλλο αγώνα στο τέλος του παιχνιδιού έγινε αναφορά στα τα καπνογόνα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του ματς.

Για να θυμηθείτε την εξέλιξη της αναμέτρησης πατήστε ΕΔΩ.

Θυμηθείτε το pre game του αγώνα πατώντας ΕΔΩ.



Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Bundesliga: Ο Ντε Λιχτ αποκλείει μεταγραφή του από την Μπάγερν
Bundesliga: Ο Ντε Λιχτ αποκλείει μεταγραφή του από την Μπάγερν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved