Ήρωες που έγιναν «προδότες» (photos)

Ήρωες που έγιναν «προδότες» (photos)

Από την αποθέωση στην... απαξίωση. Αυτός είναι ο... δρόμος που έχουν ακολουθήσει οι ποδοσφαιριστές που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον έναν «αιώνιο» και να αγωνιστούν με τη φανέλα του μεγάλου αντιπάλου...

Από το μακρινό 1927 μέχρι το κοντινό 2009, από τον Λεωνίδα Καλογερόπουλο μέχρι τον Σεμπάστιαν Λέτο. Συνολικά 19 ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη φανέλα και των δύο «μισητών» αντιπάλων, με τους 14 από αυτούς να πραγματοποιούν απευθείας το δρομολόγιο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ή το αντίστροφο.

Η αρχή στις «αιώνιες» μετακινήσεις έγινε το 1927, με... πρώτο χαμένο τον Παναθηναϊκό και πρώτο... κερδισμένο τον Ολυμπιακό, καθώς ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έβγαλε την πράσινη φανέλα και υπερασπίστηκε την «ερυθρόλευκη» εστία για μια χρονιά.

Χρειάστηκε να περάσουν 31 χρόνια για να σημειωθεί η δεύτερη μετακίνηση, με τον Κώστα Παπάζογλου να αφήνει το 1958 τον Παναθηναϊκό και να καταλήγει στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, η μοίρα τον έγραψε στην «ερυθρόλευκη» ιστορία ως τον παίκτη που πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του Πειραιά στην Ευρώπη απέναντι στη Μίλαν (2-2).

Το 1976 σημειώθηκε η τρίτη μετακίνηση και πάλι ήταν από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Ο Χάρης Γραμμός, ο οποίος είχε φτάσει με τους «πράσινους» μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, πήγε στους «ερυθρόλευκους» το 1976 χωρίς όμως να έχει ανάλογη απόδοση.

Μέχρι το 1978 οι μετακινήσεις ήταν μονόπλευρες, ωστόσο εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός έδωσε την απάντησή του και μάλιστα αποδείχθηκε... φαρμακερή. Ακόμη μέχρι και σήμερα συζητιέται η μεταπήδηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον Ολυμπιακό στο «τριφύλλι», με τα ακριβή αίτια εκείνης της απόφασης να μην θέλει να τα πει ξεκάθαρα ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Το μόνο σίγουρο ήταν η κόντρα που είχε με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τον ανάγκασε να αποχωρήσει, κάνοντας χρήση της 8ετίας. Ο Δεληκάρης, που αγαπήθηκε όσο λίγοι στον Ολυμπιακό, επέστρεψε ως αντίπαλος στο «Καραϊσκάκη» τον Μάιο του 1979 και όπως είχε πει τότε: «Αν σας αποκάλυπτα όλες τις βρισιές των φιλάθλων και των αντιπάλων μου, θα κοκκίνιζαν ακόμη και οι πέτρες».

Την ίδια χρονιά, ως απάντηση στην... αρπαγή του Δεληκάρη, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ωστόσο, το πέρασμά του ήταν σύντομο και χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα ο «Ψηλός» να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1981, ο Ολυμπιακός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στο πρεστίζ του και ο Παναθηναϊκός σημείωσε μια ή μάλλον δύο μεγάλες νίκες εκτός γηπέδου. Ο Γιάννης Κυράστας, ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα, μεταπήδησε στον «αιώνιο» αντίπαλο, ωστόσο δεν ήταν μόνος του, καθώς τον ακολούθησε και ο Μάικ Γαλάκος. Και αν τον τελευταίο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον συγχώρεσαν, δεν έγινε το ίδιο και με τον Κυράστα...

Διπλή μετακίνηση υπήρξε και το 1985. Κερδισμένος πάλι ο Παναθηναϊκός, με τον Ολυμπιακό να δέχεται ακόμη ένα διπλό χτύπημα. Νίκος Σαργκάνης και Νίκος Βαμβακούλας έβγαλαν την ερυθρόλευκη φανέλα και φόρεσαν την πράσινη, με τον πρώτο να κλέβει την παράσταση. Άλλωστε, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον Βαμβακούλα που από νωρίς φανέρωσε την «ερυθρόλευκη» προτίμησή του.

Το 1990 σημειώθηκε η έκτη συνεχόμενη μεταπήδηση ποδοσφαιριστή από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Πραγματικός χαμός έγινε όταν ο Στράτος Αποστολάκης αποφάσισε να φορέσει τα πράσινα, καθώς αυτή η μετακίνηση ήταν ο λόγος να μην πραγματοποιηθεί εκείνη τη σεζόν, για λόγους ασφαλείας, το Σούπερ Καπ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Αγρινιώτης αμυντικός υπήρξε αρχηγός και στις δύο ομάδες, ενώ με τον Παναθηναϊκό δέθηκε πολύ περισσότερο.

Ως αδιάφορη μπορεί να χαρακτηριστεί η αλλαγή στρατοπέδου του Κρις Καλαντζή το 1992, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και να πάει στον Ολυμπιακό. Αξέχαστο, πάντως, έχει παραμείνει το υπέροχο γκολ που είχε σημειώσει το 1994 στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα Κυπέλλου.

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να υπάρξει ανάλογη μετακίνηση. Το 2004 ο Νικοπολίδης άφηνε με άσχημο τρόπο τον Παναθηναϊκό για χάρη του Ολυμπιακού. Μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην Παιανία, ο Έλληνας τερματοφύλακας αποχώρησε με... αποδοκιμασίες από τον Παναθηναϊκό (στη φιέστα για το πρωτάθλημα) για το καλύτερο συμβόλαιο που του έδωσε η ομάδα του Πειραιά.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2005, τον ακολούθησε και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο τρόπος που είχε πανηγυρίσει το γκολ που είχε πετύχει κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, δεν έδειχνε με τίποτα ότι λίγους μήνες μετά θα μπορούσε να φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Αν και δηλωμένος Παναθηναϊκός και μεγαλωμένος με ίνδαλμα τον Σαραβάκο, ο Κύπριος επιθετικός δεν είχε ενδοιασμό να μετακομίσει στον Πειραιά για τα περισσότερα χρήματα του Σωκράτη Κόκκαλη.

Τελευταία περίπτωση και μάλιστα παίκτη που θα βιώσει το βράδυ του Σαββάτου (19/11) το μίσος των αντίπαλων φιλάθλων είναι ο Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Ολυμπιακός θεώρησε πολλά τα χρήματα που ζητούσε το 2009 για τον Αργεντινό η Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τον πάρει από τους Άγγλους, αλλά και από τους «ερυθρόλευκους».

Υπάρχουν ακόμη πέντε παίκτες που έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων, αλλά μεσολάβησαν ενδιάμεσοι σταθμοί. Ο Λάκης Σοφιανός πήγε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό μέσω του Παναιγιάλειου, ο Λευτέρης Πουπάκης από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό μέσω του ΟΦΗ, αλλά μετά επέστρεψε πάλι στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Καπουράνης από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό μέσω Πανιωνίου και Αθηναϊκού, ο Τάσος Μητρόπουλος από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό μέσω της ΑΕΚ και ο Γιώργος Γεωργιάδης από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό μέσω Νιούκαστλ και ΠΑΟΚ.

Απόλυτη ισορροπία υπάρχει στις συνολικά 14 απευθείας μετακινήσεις παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς 7 παίκτες έχουν κάνει το δρομολόγιο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και άλλοι τόσοι το δρομολόγιο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Οι απευθείας μετακινήσεις παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες:

Ποδοσφαιριστής

Χρονιά

Έφυγε από...

Πήγε σε...

Λεωνίδας Καλογερόπουλος

1927

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Κώστας Παπάζογλου

1958

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Χάρης Γραμμός

1976

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Αντώνης Αντωνιάδης

1978

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Γιώργος Δεληκάρης

1978

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Μάικ Γαλάκος

1981

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Γιάννης Κυράστας

1981

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Νίκος Σαργκάνης

1985

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Νίκος Βαμβακούλας

1985

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Στράτος Αποστολάκης

1990

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Κρις Καλατζής

1992

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Αντώνης Νικοπολίδης

2004

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Μιχάλης Κωνσταντίνου

2005

Παναθηναϊκό

Ολυμπιακό

Σεμπάστιαν Λέτο

2009

Ολυμπιακό

Παναθηναϊκό

Στη σχετική λίστα θα μπορούσε να... φιλοξενείται και το όνομα του Ντέρεκ Μπόατενγκ, ο οποίος προπονείται με τους Πειραιώτες και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του «τριφυλλιού», ωστόσο, λόγω της δικαστικής διαμάχης του με την Ντνιέπρ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και παίρνει... παράταση για το πρώτο ντέρμπι της ερχόμενης περιόδου...



Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved