Σαν τη Ναβρατίλοβα, καμιά...

Σαν τη Ναβρατίλοβα, καμιά...

Η σπουδαία Τσέχα τενίστρια κέρδισε 167 τίτλους σε μία... εξωπραγματικά πετυχημένη καριέρα, που συνδύασε με ανήσυχη προσωπική ζωή.

Οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ αρκετοί για να συνοψίσουν την καριέρα, την προσωπικότητα, την υπόστασή της στον κόσμο του τένις. Τι κι αν πρόκειται για 18 τίτλους στο απλό, 31 στο διπλό και 10 στο μικτό, όλους σε Grand Slams και 167 στο σύνολο (ρεκόρ όλων των εποχών σε άνδρες και γυναίκες);

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, για πολλούς η σπουδαιότερη αθλήτρια που πάτησε ποτέ οποιαδήποτε επιφάνεια στα κορτ, παραμένει ένας αξεπέραστος θρύλος, με κατορθώματα που δύσκολα θα καταφέρει να επαναλάβει εκπρόσωπος της νέας γενιάς.

17 χρόνια πριν, σε ηλικία 38 ετών, η Ναβρατίλοβα βάζει τέλος σε μία ονειρεμένη καριέρα (στο απλό), γνωρίζοντας την ήττα από τη Γκαμπριέλα Σαμπατίνι στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος Virginia Slims στη Νέα Υόρκη.

Γεννημένη στην Πράγα με το επίθετο Σουμπέρτοβα (το επώνυμο με το οποίο καθιερώθηκε ανήκει στον πατριό της), η μικρή Τσέχα δεν άφησε πολλές αμφιβολίες για το ταλέντο της με τη ρακέτα στο χέρι. Στα 8 της παίρνει μέρος στο πρώτο επίσημο τουρνουά, στα 12 βάζει κάτω πολύ μεγαλύτερες αντιπάλους, στα 16 κερδίζει το πρωτάθλημα της χώρας της και δεν αργεί να ανέβει στο Νο 1 της Τσεχίας.

Τα όρια της πατρίδας της, που βρίσκεται σε έκρυθμη πολιτική κατάσταση, αρχίζουν να τη στενεύουν και στις πρώτες της επισκέψεις για να αγωνιστεί στις ΗΠΑ καταλαβαίνει πως η ζωή της είναι πια εκεί. Το 1975, στα 18 της, ζητά πολιτικό άσυλο και της αφαιρείται η τσεχική υπηκοότητα, από ένα κράτος και μια ομοσπονδία που τη συμβούλευαν να σταματήσει τα ταξίδια στις ΗΠΑ και να βάλει σε δεύτερη μοίρα το τένις γιατί… αμερικανοποιείται.

Τρία χρόνια αργότερα, κερδίζει τον πρώτο -από τους πολλούς- τίτλους σε Grand Slam, κατακτώντας το Wimbledon απέναντι στην πιο κλασική αντίπαλο της καριέρας της, την Κρις Έβερτ. Το Νο 1, αυτή τη φορά όχι στην Τσεχία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δικό της. Οι μονομαχίες της με την Έβερτ διήρκεσαν 15 χρόνια και έδιναν στο κοινό συνεχείς αφορμές για να μη… χορταίνει να τις παρακολουθεί αντιμέτωπες.

Οι τίτλοι της Ναβρατίλοβα, που ποτέ δεν αρκέστηκε στο απλό, αλλά δοκίμασε ό,τι… κυκλοφορούσε στο κορτ, έμοιαζαν να έρχονται αβίαστα και εύκολα, σε πλήρη ωστόσο αντίθεση με την προσωπική της ζωή.

Το 1981, ούσα πλέον Αμερικανίδα πολίτης, παραδέχθηκε ανοιχτά τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, αποκαλύπτοντας τη σχέση της με τη συγγραφέα Ρίτα Μέι Μπράουν. Οι σχέσεις της διάσημης τενίστριας ήταν μακροχρόνιες, αλλά και… πολυέξοδες. Τόσο μετά το χωρισμό της με την πρώην συμπαίκτριά της Τζούντι Νέλσον το 1991, αλλά και την μετέπειτα και μέχρι τα τελευταία χρόνια σύντροφό της, Τόνι Λέιτον, λέγεται ότι πλήρωσε 3-3,5 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου οι οικονομικές διαφορές να λυθούν εξωδικαστικά.

Τον Φεβρουάριο του 2010, η 53χρονη υπέστη το πιο ισχυρό σοκ της ζωής της, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, σε αρχικό, ωστόσο, στάδιο. Με θεραπείες τον νίκησε, αλλά οι περιπέτειές της δε σταμάτησαν εκεί.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επιχείρησε, για φιλανθρωπικό σκοπό, να κάνει ορειβασία στο όρος Κιλιμάντζαρο. Το εγχείρημα την έστειλε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα, με την ίδια να δηλώνει απογοητευμένη όχι για την κατάληξη της ιστορίας, αλλά για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι.

Μπορεί να μην ήταν η… επιτομή της θηλυκής τενίστριας, οι ικανότητές της όμως στα κορτ και οι… εξωφρενικές επιτυχίες της μετέτρεψαν τη Ναβρατίλοβα σε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.


Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Σαν τη Ναβρατίλοβα, καμιά...



NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved