Οι δέκα καλύτεροι κάτοχοι pole position (photos+video)

Οι δέκα καλύτεροι κάτοχοι pole position (photos+video)

Η 14η πρωτιά στην εκκίνηση του Σεμπάστιαν Φέτελ στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι τον έβαλε στη δεκάδα των καλύτερων και ταχύτερων οδηγών στην ιστορία της F1.

Πως μετράμε τον ταχύτερο στην F1; Μα φυσικά με το πόσες πρωτιές στην εκκίνηση έχει πάρει και όχι με τις νίκες. Ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία της F1 και ο κάτοχος των περισσότερων pole position σε μία χρονιά (αυτό ίσως το δούμε στο επόμενο γκραν πρι στη Βραζιλία) Σεμπάστιαν Φέτελ συναγωνίζεται πια ονόματα όπως οι: Μίκαελ Σουμάχερ, Νάιτζελ Μάνσελ και Άιρτον Σένα.

 Πριν βιαστείτε να μας πείτε άδικους να σας ενημερώσουμε πως τα μέτρα και τα σταθμά είναι πάνω κάτω τα ίδια. Οι παλαιότεροι μπορεί να είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες πίστες και αυτοκίνητα είχαν όμως ελαφριά, από καύσιμα, μονοθέσια και κινητήρες μόνο για τα δοκιμαστικά με ακραίες (ως και 1500 ίππους) αποδόσεις. Οι νεότεροι του Top 10 έχουν πιο εύκολες πίστες και μονοθέσια ξεκινούν όμως με γεμάτα ρεζερβουάρ και πρέπει να μην καταστρέψουν τα λάστιχά τους, αφού με αυτά θα ξεκινήσουν τον αγώνα.

 10ος. Ντέιμον Χίλ (16,4 %)Ο γιός του Γκράχαμ Χιλ κατάφερε να γίνει ενας από τους καλύτερους qualifiers ανάμεσα στις χρονιές 1993 – 1996 κερδίζοντας τους Γιόσεν Ρίντ και Αλέν Προστ.  Η πρώτη του pole ήταν στο Μανί Κουρ το 1993. Καλύτερή του χρονιά το 1996 με 16 πρωτιές.

 9ος. Τζάκι Στιούαρτ (17 %)Ο Σκωτσέζος μας έδωσε εύκολα το ποσοστό του αφού σταμάτησε τις συμμετοχές του στα 100 γκραν πρι με 17 επιτυχίες από το 1969 – 1973. Ο Στιούαρτ σταμάτησε λόγω του θανάτου του συναθλητή του Φρανσουά Σεβέ. Η διαφορετικότητα του είναι πως έχει και μεγάλο ποσοστό σε νίκες (27%). Μεγαλύτερη επιτυχία του η πρωτιά στην εκκίνηση του γκραν πρι του Κιαλάμι το 1970 με την March 701, η οποία ήταν και η πρώτη για την εταιρία. 

  8ος . Λιούις Χάμιλτον (22% )Στις δύο πρώτες σεζόν του στην F1 ο Βρετανός πέτυχε 13, poles, οι οποίες τον ανακηρύξαν ως τον ταχύτερο. Η… πρώτη του ήταν το 2007 στο γκραν πρι του Καναδά. Από τότε ακόμη και όταν δεν έχει το καλύτερο αυτοκίνητο τα καταφέρνει και ίσως για το λόγο αυτό στη McLaren τον θεωρούν τον άρχοντα των κατατακτήριων δοκιμών. 

 7ος . Μίκαελ Σουμάχερ (23,8 %)Αν έχετε συνηθίσει τον Σούμι να παλεύει φέτος να περάσει στο Q3 δε σημαίνει πως δεν αξίζει να είναι στη δεκάδα μας. Ο πολυπρωταθλητής έχει το ρεκόρ των 68 pole position. Η πρώτη του επιτυχία ήρθε στο Μονακό το 1994 ( ήταν η πρώτη κούρσα μετά το θάνατο του Σένα), ως τότε όμως είχε 5 νίκες!!!Άραγε θα ξεπεράσει αυτό το ποσοστό; Μόνο ο χρόνος γνωρίζει. 

 6ος . Στέρλινγκ Μος (24%)Μπορεί να μην έχει παγκόσμιο τίτλο έχει όμως 16 pole positions και μάλιστα με διαφορετικά αυτοκίνητα και σε διαφορετικέ πίστες. Επίσης πριν βιαστείτε να τον κατακρίνετε να σας πούμε πως είχε να παλέψει πολλές φορές με τον αήττητο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Η πρώτη καλύτερη του εκκίνηση ήρθε το 1955 οδηγώντας μία Mercedes. 

 5ος. Σεμπάστιαν Φέτελ (35%)Το παιδί… θαύμα ξεκίνησε τις επιτυχίες του στις κατατακτήριες δοκιμές με την Toro Rosso στη βρεγμένη Μόντζα το 2008. Ήταν η 22η του συμμετοχή η οποία ξεκίνησε ένα παλμαρέ 28 pole position σε 58 κούρσες. Αν ισχυρίζεστε πως απλά έχει το καλύτερο αυτοκίνητο δείτε το 27 – 5 έναντι του συναθλητή του Μαρκ Βέμπερ για να καταλάβετε πως για να περάσει ένας οδηγός σε αυτό το To 10 πρέπει να έχεις κάτι παραπάνω από ένα καλό μονοθέσιο.  

 4ος. Άιρτον Σένα (40%)Τον ονόμασαν qualifying master και όχι τυχαία καθώς κατάφερνε να ξεκινά από την πρώτη θέση με όποιο αυτοκίνητο και αν προσπαθούσε. Πέτυχε τον ταχύτερο γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές για πρώτη φορά το 1985 στο Πορτογαλικό γκραν πρι με Lotus στη βροχή. Μετά ήρθε η κυριαρχία της McLaren  η οποία τον βοήθησε να φτιάξει το όνομά του. 

 3ος . Αλμπέρτο Ασκάρι (44%)Μπορεί να μην κατέκτησε την πρώτη pole για τη Ferrari (κάτι που πέτυχε ο Χοσέ Φρόιλαν Γκονζάλεζ) πέτυχε όμως τις περισσότερες για τους Ιταλούς τα έτη 1952 και 1953. Στα 14 γκραν πρι που συμμετείχε στις δύο χρονιές μόνο τρεις φορές δεν ξεκίνησε από την πρώτη θέση. 

 2ος. Τζιμ Κλάρκ (46 %)Ο Σκωτσέζος έθεσε νέα στάνταρντ από το 1962 – 1968, όπου κατάφερε να πετύχει 33 pole positions με την Lotus, πριν χάσει τη ζωή του σε ατύχημα στο Χόκενχαϊμ. Ο Κλάρκ κατάφερνε να μετατρέπει τις πρώτες θέσεις της εκκίνησης σε νίκες, ενώ ήταν από τους λίγους που αγωνίστηκαν παράλληλα στην F1, στο πρωτάθλημα GT (Παγκόσμιο και Αγγλικό) αλλά και στους αγώνες αντοχής (στο Παγκόσμιο και το Αγγλικό πρωτάθλημα).    

 1ος. Χουάν Μανουέλ Φάντζιο (57%)Ο Αργεντινός θρύλος πέτυχε το μαγικό ποσοστό γράφοντας τον ταχύτερο γύρο 29 φορές σε 51 εκκινήσεις ρεκόρ που δύσκολα θα πέσει.Από το 1954 – 1958 πέτυχε 19 poles με Maserati, Mercedes και Ferrari  αν σας φαίνονται… λίγες να σας πούμε πως οι αγώνες ήταν  λιγότεροι από ότι σήμερα (6 – 8 γκραν πρι).

Στο video που ακολουθεί δείτε το… Θεό των pole positions Άιρτον Σένα να οδηγεί για την πρώτη θέση στο Μονακό

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Οι δέκα καλύτεροι κάτοχοι pole position (photos+video)



Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved