Στον δρόμο που χάραξε ο Lennox (photos+video)

Στον δρόμο που χάραξε ο Lennox (photos+video)

Μπορεί οι Αμερικανοί Heavyweights να έχουν σχεδόν εκλείψει, αλλά κάποτε κυριαρχούσαν στην παγκόσμια σκηνή του μποξ, μέχρι που έσπασε το κατεστημένο ο Lennox Lewis.

Ο 46χρονος Βρετανός ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος πυγμάχος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος κατέκτησε την «Undisputed» κορυφή του δημοφιλέστερου ατομικού αθλήματος της Γης. Μάλιστα, στις 13 Νοεμβρίου του 1999 αναδείχθηκε Undisputed Heavyweight Champion κερδίζοντας τον Evander Holyfield στο Λας Βέγκας. Πέρασαν ακριβώς δώδεκα χρόνια, αλλά ουδείς έχει επαναλάβει το κατόρθωμά του από τότε, δηλαδή να συγκεντρώσει όλες τις ζώνες της κατηγορίας στην κατοχή του.

Η πορεία προς την κορυφή

Το «λιοντάρι» των ρινγκ μπορεί να γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά οι γονείς του ήταν από την Τζαμάικα. Διατηρούσε επίσης καναδικό διαβατήριο και για την χώρα της Βόρειας Αμερικής πήρε χρυσό μετάλλιο στο Σεούλ το 1988 στην Ολυμπιακή κατηγορία των Super Heavyweights.

Ύστερα από αυτή την επιτυχία έκανε το πέρασμα στο επαγγελματικό μποξ, όπου κέρδισε τα πρώτα του 25 ματς. Αφού πρώτα κατέκτησε αρκετούς βρετανικούς τίτλους, το 1992 έφθασε σε αυτό του WBC, το οποίο φυσικά θεωρείται παγκόσμιο.

Εντούτοις, το 1994 απώλεσε τον τίτλο από τον Oliver McCall στο Wembley. Αυτή η ήττα αποδείχθηκε απλά αρνητική παρένθεση, αφού επανέκτησε την ζώνη, από τον ίδιο πυγμάχο τρία χρόνια αργότερα, το 1997 στο Λας Βέγκας, όποτε προέκυψαν ακόμα σοβαρότερα... εμπόδια στην πορεία του.

Κεφάλαιο Holyfield

Από το 1992 δεν είχε υπάρξει Undisputed Champion και στις 13 Μαρτίου του 1999, ο Lewis συνάντησε τον «Real Deal» για να γίνει αυτό ακριβώς. Ωστόσο, οι κριτές έκριναν πως το ματς του «Lion» με τον Holyfield έληξε ισόπαλο, αν και ο Βρετανοκαναδός ήταν εμφανώς ανώτερος.

Έτσι ορίστηκε επαναληπτικός στις 13 Νοεμβρίου, ακριβώς έξι μήνες αργότερα. Μάλιστα ο αγώνας μεταφέρθηκε από την Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας, από το Madison Square Garden στο «city of one thousand lights»

Σε αυτό το ματς η εικόνα ήταν ίδια. Δηλαδή ο Lewis ήταν σαφέστατα περισσότερο εύστοχος με τα χτυπήματα του και άλλαξε... χίλια φώτα του αντίπαλου του. Αυτήν την φορά, όμως, οι κριτές του έδωσαν το ματς, όποτε πήρε όλες τις μεγάλες ζώνες Heavyweight του μποξ στα χέρια του.

Τις κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2000 και όπως προαναφέρθηκε, ουδείς έχει επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα από τότε. Ο Lewis έγινε άμεσα «Θεός» στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο «θρύλος» του επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Άλλωστε, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην σημερινή εποχή, δύσκολα θα υπάρξει άμεσα νέος Undisputed Champion, από την στιγμή που οι κυρίαρχοι Klitschkos δεν πρόκειται να συναντηθούν στο ρινγκ. Το συγκεκριμένο ματς έχει... απαγορευτεί από την μητέρα των αδερφών από την Ουκρανία, οι οποίοι φαντάζουν ασταμάτητοι στην σύγχρονη Heavyweight σκηνή της πυγμαχίας.

Έφυγε με τιμή

Ο Lennox Lewis, πάντως, κέρδισε τον Vitali Klitschko στο τελευταίο ματς της καριέρας του, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (2002) είχε επικρατήσει του Mike Tyson με νοκ άουτ. Έτσι αποχώρησε από την ενεργή δράση με τρεις παγκόσμιες ζώνες στην κατοχή του, ενώ παράλληλα είναι ο ένας από τους δύο μποξέρ, οι οποίοι έχουν καταβάλει τον Vitali Klitschko.

Το 1999, όταν είχε επιβάλλει τον δικό του... κανόνα στον Holyfield, το «λιοντάρι» είχε αναδειχθεί κορυφαία αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς από το BBC ξεπερνώντας ακόμα και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος κυριαρχούσε τότε με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό δείχνει, ακόμα και στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, το μέγεθος της επετειακής επιτυχίας, στις 13 Νοεμβρίου του 1999, του μοναδικού «λιονταριού» των ρινγκ της πυγμαχίας.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Στον δρόμο που χάραξε ο Lennox (photos+video)



Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved