«Λευκό» ντέρμπι, 17 χρόνια μετά (photos+video)

«Λευκό» ντέρμπι, 17 χρόνια μετά (photos+video)

Μπαίνοντας σε εβδομάδα ντέρμπι, το Onsports θυμάται πως σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούστηκαν, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια… ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, στο «Απόστολος Νικολαΐδης», χωρίς όμως να «ματώσουν» ο ένας τα δίχτυα του άλλου.

Από τον Ιανουάριο του 1984, όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε ντέρμπι, που επίσης είχε τελειώσει χωρίς τέρματα, είχε να διεξαχθεί ντέρμπι στο ιστορικό γήπεδο της «Λεωφόρου», καθώς ο Παναθηναϊκός για δυο δεκαετίες σχεδόν χρησιμοποιούσε σαν έδρα το ΟΑΚΑ.

Το καλοκαίρι του 2000 είχε παρθεί η απόφαση οι «πράσινοι» να ανακαινίσουν το «Απόστολος Νικολαΐδης» και να αγωνίζονται σε αυτό στις εγχώριες διοργανώσεις, μένοντας στην Καλογρέζα μόνο για τα παιχνίδια του Champions League, στο οποίο είχαν κάνει εξαιρετική πορεία ως εκείνο το διάστημα της σεζόν.

Το πρώτο μεγάλο ματς που έμελλε να διεξαχθεί στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής και το momentum ήταν το καλύτερο δυνατό για τον Παναθηναϊκό που τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε πάρει ιστορική νίκη με 3-1 επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ και παράλληλα «σφράγιζε» σε μεγάλο ποσοστό την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Champions League.

Επιστροφή με… επεισόδια

Ήταν αναμενόμενο πως η ατμόσφαιρα στις 12/11/2000 θα ήταν κάτι παραπάνω από… καυτή στην «Λεωφόρο». Η σέντρα του αγώνα ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00, ωστόσο περίπου δυόμιση ώρες νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι… εορταστικές εκδηλώσεις. Σε αυτές συνηγόρησε και το γεγονός ότι στο γήπεδο υπήρχαν και φίλοι του Ολυμπιακού, αφού ακόμα δεν είχαν απαγορευτεί οι μετακινήσεις οπαδών, με το «μίγμα» του ντέρμπι να είναι a priori εκρηκτικό.

Για περίπου μια ώρα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα σε… τρία στρατόπεδα, αφού οι «πράσινοι» τα είχαν με τους «ερυθρόλευκους» και τούμπαλιν, ενώ στη μέση ήταν τα ΜΑΤ. Μετά από αρκετό πετροπόλεμο, περισσότερα δακρυγόνα και μεγάλη ένταση, έφτασε η ώρα να γίνει και παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός την υπεροχή, ο Ολυμπιακός τις «φωνές»

Το ντέρμπι ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να έχει… αρκετή βενζίνη στο ντεπόζιτο προερχόμενη από το θρίαμβο επί της Γιουβέντους αλλά και τον ενθουσιασμό του να ικανοποιήσει τον κόσμο που είχε γεμίσει και τα σκαλιά του «Απόστολος Νικολαΐδης» για το μεγάλο ντέρμπι. Οι «πράσινοι» είχαν καλές στιγμές με τον Γκούμα, τον Φύσσα και τον Λυμπερόπουλο, ενώ ο Ολυμπιακός κατάφερε να αντιδράσει μετά το μισάωρο και να απειλήσει με τους Τζόρτζεβιτς και Ζέτερμπεργκ.

Το πρώτο μέρος δεν είχε γκολ, αφού στις καθυστερήσεις ο Λυμπερόπουλος σημάδεψε το δοκάρι του Ελευθερόπουλου, ενώ το δεύτερο είχε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να φέρει σε μια ισορροπία το παιχνίδια και στο 56’ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γκάμπριελ Άλβες από τον - τότε «πράσινο» - Αντώνη Νικοπολίδη, φάση που συζητήθηκε για αρκετό διάστημα μετά το ντέρμπι και έφερε αρκετές διαμαρτυρίες από το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Από τη στιγμή που ούτε η κεφαλιά του Βόκολου στο 72’, που σταμάτησε στο δοκάρι, ούτε το σουτ του Πατσατζόγλου προς το φινάλε, που απομακρύνθηκε από τον Νικοπολίδη, κατέληξαν στα δίχτυα… μοιραία το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» μετά από 17 χρόνια στη «Λεωφόρο», έληξε χωρίς τέρματα…

Η «ταυτότητα» του ντέρμπι

Γήπεδο: Απόστολος Νικολαΐδης

Ημερομηνία: 12/11/2000

Σεζόν: 2000-2001 (6η Αγωνιστική)

Εισιτήρια: 14.669

Παναθηναϊκός (Άγγελος Αναστασιάδης): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Φύσσας, Γκαλέτο (55' Βαζέχα), Μπασινάς, Καραγκούνης (73' Σιπνιέφσκι), Βλάοβιτς (60' Κόλα), Λυμπερόπουλος

Ολυμπιακός (Γιάννης Μαντζουράκης): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (45' Ανατολάκης), Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Κόντης, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Ζέτερμπεργκ (73' Λουτσιάνο), Άλβες, Οφορίκουε (68' Αλεξανδρής).

Διαιτητής: Κύρος Βασάρας

Κίτρινες: Μπασινάς, Καραγκούνης/Πατσατζόγλου, Ζε Ελίας

Κόκκινες: -

Σκόρερ: -

Δοκάρια: Λυμπερόπουλος, Βόκολος

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

«Λευκό» ντέρμπι, 17 χρόνια μετά (photos+video)



Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved