Οταν ο Ενκε «σταμάτησε» το χρόνο... (photos+videos)

Οταν ο Ενκε «σταμάτησε» το χρόνο... (photos+videos)

Ο χρόνος σταμάτησε στις 10 Νοεμβρίου του 2009, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση πως ο διεθνής τερματοφύλακας της Γερμανίας και του Αννόβερο, Ρόμπερτ Ένκε, έδωσε τέλος στην ζωή του, πηδώντας στις γραμμές του τρένου. Το Onsports αποτίει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο άσο…

Ο Ρόμπερτ Ένκε γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1977 και από μικρός έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, καθώς γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Ιένα, της ομάδας της περιοχής του και μάλιστα στις 11 Νοεμβρίου του 1995 έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην τελευταία ομάδα της καριέρας του, το Αννόβερο.

Ο Ένκε δέχθηκε 14 γκολ σε 3 μόλις αγώνες και έτσι επέστρεψε στην ομάδα νέων, ωστόσο δεν θα αγωνιζόταν ξανά, καθώς η Γκλάντμπαχ τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 1996, ενώ στην Μπορούσια έπαιξε για δυο χρόνια στην ομάδα κάτω των 23 ετών.

Το 1998 έκανε το ντεμπούτο του με την Γκλάντμπαχ, αντικαθιστώντας τον Ούβε Καμπς που ήταν τραυματίας, ωστόσο  η ομάδα του δεν κατάφερε να παραμείνει στην Μπουντεσλίγκα, ωστόσο ο νεαρός τερματοφύλακας είχε κλέψει τις εντυπώσεις. Οι «αετοί» της Λισαβόνας είχαν ανοίξει τα… φτερά τους, για να τον υποδεχθούν…

Η περιπέτεια της Μπενφίκα…

Ο συμπατριώτης του Ένκε, Γιουπ Χάινκες, είχε αναλάβει την Μπενφίκα και αμέσως έσπευσε να υπογράψει τον Ρόμπερτ και παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε  άσχημη σεζόν, ο Ένκε ήταν  κορυφαίος και η Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ωστόσο, ο Ένκε, πέρασε μια τριετία στο «Ντα Λουζ», και αποφάσισε με την λήξη του συμβολαίου του να παραμείνει στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά λίγο πιο δίπλα. Στο ναό του ποδοσφαίρου, στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης!

Η δύσκολη ζωή στην Καταλονία…

Ο Ένκε βρέθηκε πίσω από τον Ρομπέρτο Μπονάνο, παρά το γεγονός πως είχε αποκτηθεί για βασικός, ενώ η θέση του τερματοφύλακα στο «Καμπ Νου», θεωρείτο τότε ως η δυσκολότερη στην Ευρώπη.

Ο Ένκε είχε την ατυχία να κάνει το ντεμπούτο του στην αναμέτρηση με την Νοβέλδα για το Κύπελλο Ισπανίας, όπου οι «μπλαουγκράνα» αποκλείστηκαν. Η μοναδική εμφάνιση του Ένκε στην Πριμέρα ήταν για 20 λεπτά στην αναμέτρηση με την Οσασούνα.

Το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε ως δανεικός στην Φενέρμπαχτσε, ως αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Ρεκμπέρ Ρουστού. Μετά την ήττα με 0-3 από την Ινσταμπουλσπόρ, οι Τούρκοι οπαδοί του πέταξαν μπουκάλια και αναπτήρες και ο Ένκε επέστρεψε άρον-άρον στην Ισπανία.

Όσοι τον ήξεραν, γνώριζαν πως ο Ρόμπερτ ήταν άνθρωπος με εύθραυστη ψυχολογία…

Νέος δανεισμός, αυτή την φορά στην Τενερίφη, ωστόσο η καριέρα του στην Ισπανία έληξε τον Ιούλιο του 2004, καθώς το Αννόβερο του έδωσε την λύτρωση της επιστροφής στην Μπουντεσλίγκα…

Το Αννόβερο και οι… υψηλές πτήσεις!

Ο Ένκε υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το Αννόβερο και αμέσως έγινε βασικός, κάτι το οποίο του έκανε καλό στην ψυχολογία, ενώ στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της χρονιάς.

Η Στουτγκάρδη αμέσως κίνησε διαδικασίες για να τον αποκτήσει, αλλά ο Ρόμπερτ δεν έφυγε. Σαν μια δύναμη να τον κρατούσε εκεί, για να ολοκληρώσει την καριέρα του. Το 2006 ο Γιούργκεν Κλίνσμαν του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Εθνική, ωστόσο η αλλαγή προπονητή, τον έκανε να ντεμπουτάρει το 2007 σε ένα φιλικό με την Δανία, όπου τα «πάντσερ» ηττήθηκαν με 1-0.

Παράλληλα, έγινε αρχηγός του Αννόβερο, ωστόσο ένα τραγικό συμβάν ήρθε να ταράξει τον εύθραυστο Ρόμπερτ. Η κόρη του, Λάρα, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 2 ετών, λόγω προβλημάτων με την καρδιά. Η ζωή του Ένκε είχε μαυρίσει…

Μακριά από όλους…

Ο Ένκε κλεινόταν όλο και πιο συχνά στον εαυτό του. Στα αποδυτήρια δεν μιλούσε με τους συμπαίκτες του, ενώ συχνά ξεσπούσε σε κλάματα. Τον Μάιο του 2009, υιοθετεί ένα μικρό κοριτσάκι, την Λέιλα, και το πρόσωπό του χαμογελάει ξανά.

Ωστόσο, ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον χαμό της Λάρα. Στις 10 Νοεμβρίου του 2009, ο Ρόμπερτ Ένκε, σε ηλικία 32 ετών, αποφασίζει πως δεν μπορεί να ζει άλλο με τους προσωπικούς του δαίμονες και αποφασίζει να δώσει τραγικό τέλος στη ζωή του, πηδώντας στις γραμμές του τρένου, το οποίο περνούσε εκείνη την στιγμή.

Η σύζυγος του, Τερέζα, αποκαλύπτει πως ο σύζυγός της τα τελευταία 6 χρόνια βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχίατρο.

Με την είδηση του θανάτου του, το AWD-Arena, κατακλύστηκε από τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί. Η πρώην ομάδα του, η Μπαρτσελόνα, τηρεί ενός λεπτού σιγής εκείνο το βράδυ στον αγώνα της, κάτι το οποίο έγινε σε όλα τα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα, αλλά και στο παιχνίδι της Μπενφίκα.

Στις 15 Νοεμβρίου, παρουσία χιλιάδων κόσμου, ο Ρόμπερτ Ένκε «ταξίδευσε» για να συναντήσει την κόρη του, την μικρή του Λάρα, μέσα σε ένα κατακλυσμό από τριαντάφυλλα . Στην μνήμη του ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Ρόμπερτ Ένκε», το οποίο βοηθάει ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα…

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Οταν ο Ενκε «σταμάτησε» το χρόνο... (photos+videos)



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved