Κασπάροφ: Ο 22χρονος «βασιλιάς» της σκακιέρας (photos+videos)

Κασπάροφ: Ο 22χρονος «βασιλιάς» της σκακιέρας (photos+videos)

Ο Γκάρι Κασπάροφ σε ηλικία 22 ετών και 210 ημερών έγινε και επίσημα ο διάδοχος του Ανατόλι Καρπόφ κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του συμπατριώτη του.

Γκάρι Βάινσταϊν, είναι το αληθινό όνομα του ανθρώπου έχει αναμετρηθεί με την σύγχρονη Λερναία Ύδρα, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Deep Blue). Ο Κασπάροφ έχασε την μια αναμέτρηση κέρδισε την επόμενη αλλά αυτό που τον έκαιγε πάντα ήταν ένα άλλο στοίχημα: «Θέλω να γίνω ο μοναδικός αθλητής στον κόσμο σε όλα τα αθλήματα που θα έχει νικήσει τη γενιά που τον διαδέχεται».

Δεν το πολυκατάφερε αυτό, αφού πλέον είναι τέως Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι. Παραμένει , ωστόσο, ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών «To Αστέρι του Μπακού» και σίγουρα ο διασημότερος μιας και η φήμη του είχε εξαπλωθεί από τα μεγάλα σαλόνια ως τα καφενεία. Είναι πλέον συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής και έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό χρονικό ορόσημον στη ζωή του, τα 39 χρόνια που ήταν η ηλικία θανάτου του πατέρα του. Του ανθρώπου ο οποίος έδωσε στον πιτσιρικά τις πρώτες κινήσεις του.

Σκάκι έμαθε αρχικά από έναν συγγενή, αλλά οι δικοί του κατάλαβαν νωρίς και τυχαία το ταλέντο του. Ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να λύσουν τον σκακιστικό γρίφο της εφημερίδας, εκείνος την επόμενη ημέρα τους υπέδειξε την λύση.

Γιατί ήταν τόσο σημαντικός ο τίτλος...

Αν ξενίζει το χόμπι των γονιών, να θυμίσουμε πως ζούσαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, έδαφος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης και ότι αυτά διαδραματίζονται την «κόκκινη» εποχή στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ακόμη και η επιλογή του επωνύμου δεν είναι τυχαία, αφού μισός Εβραίος, από τον πατέρα του, και μισός Αρμένιος, από τη μητέρα του, έπρεπε κάπως να έχει σοβιετικό επώνυμο, ώστε να καρπώνεται η ΕΣΣΔ την δόξα του καλύτερου στον κόσμο. Το επίθετο Κασπάροφ είναι της μητέρας του Κλάρας η οποία υπήρξε ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος το επάγγελμα και σκιά του από το 1984 κι έπειτα, οπότε και της επετράπη η έξοδος από την χώρα για να συνοδεύει τον γιόκα της.

Ολα αυτά χρωματίζουν ακόμη καλύτερα γιατί ήταν τόσο σημαντικό γεγονός το ότι σαν σήμερα όμως ο 22χρονος τότε Κασπάροφ χάρισε στους γονείς την μεγαλύτερη χαρά και στον Καρπόφ την πρώτη του ήττα. Η συνέχιση της κυριαρχίας της Σοβιετικής Ενωσης στο σκάκι εδραιώθηκε με την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου.Εκείνη ήταν η δεύτερη αναμέτρηση Κάρποβ - Κασπάροβ καθώς η πρώτη το 1984 είχε λήξει χωρίς νικητή! Το 1985 λοιπόν, μετά από 24 παρτίδες ο Κασπάροβ νίκησε 13-11 τον Καρπόφ, με τη Σικελική άμυνα του νεαρού να κάνει την διαφορά!  Ταυτόχρονα ο Κασπάροφ κατέρριπτε το ρεκόρ του Μιχαήλ Ταλ, ο οποίος ήταν 23 ετών όταν κέρδισε τον Μποτβίνικ το 1960.

Ο Αζμπέκος γκραν μετρ διατήρησε το μονοπώλιο στον τίτλο από το 1985 έως το 1993, ενώ συνέχισε να είναι ο «κλασικός» Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι (σ.σ. της PCA και της WCA λόγω απόσχισης των γκραν μετρ) ως το 2000. Τότε έχασε από τον Βλαντίμιρ Κράμνικ το 2000, την νέα γενιά που λέγαμε...

Η αδικία του 1984 έγινε ματ του 1985

Το 1984 είναι ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην νίκη του 1985. Σε εκείνη την αναμέτρηση είχε βρεθεί να χάνει με 4-0 στις 12 παρτίδες. Αν έφτανε στο 6-0 στις 18 ο τίτλος θα παρέμενε στον Καρπόφ. Ακολούθησαν, όμως, 17 ισόπαλες παρτίδες και η πρώτη νίκη του Κασπάροφ στην 32η! Εκείνη η αναμέτρηση έληξε με διακοπή, λόγω μεγάλης διάρκειας αλλα το παρασκήνιο ήταν πως ο Καρπόφ αν και προηγούνταν 5-3 έδειχνε εξαντλημένος και ανίκανος να διατηρήσει το προβάδισμα. Εκείνη η αδικία πείσμωσε τον πιτσιρικά τότε, Κασπάροφ για να φτάσουμε στο νικηφόρο αποτέλεσμα του 1985.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ

Κασπάροφ: Ο 22χρονος «βασιλιάς» της σκακιέρας (photos+videos)



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved