Ελένιο Ερέρα: Ο… πατέρας του κατενάτσιο! (videos+photos)

Ελένιο Ερέρα: Ο… πατέρας του κατενάτσιο! (videos+photos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Νοεμβρίου του 1997, όταν ο Ελένιο Ερέρα, ένας εκ των κορυφαίων προπονητών ποδοσφαίρου, άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Το Onsports σας θυμίζει τα κατορθώματα του θρυλικού τεχνικού, που έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας του κατενάτσιο».

Ο Ερέρα γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1910, στο Μπουένος Αϊρες, ωστόσο οι γονείς του σύντομα βρέθηκαν στην Ισπανία όμως σύντομα εξορίστηκαν στο Μαρόκο και την Καζαμπλάνκα, καθότι ο πατέρας του Ελένιο ήταν αναρχικός. Εκεί (στην Καζαμπλάνκα) απέκτησε την γαλλική του υπηκοότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερομηνία γέννησής του ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς θεωρείται πως ο Ερέρα άλλαξε την χρονολογία από 1910 σε 1916!

Σαν παίκτης ο Ερέρα δεν κατάφερε κάτι το ιδιαίτερο και κρέμασε τα παπούτσια του το 1945, ωστόσο βρήκε αυτό που του ταίριαζε στην άκρη του πάγκου…

Πρώτη του ομάδα ήταν η Πουτό και στην συνέχεια ανέλαβε τις τύχες της Stade Francais, στον πάγκο της οποίας κάθισε για τρία χρόνια, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.

Στην συνέχεια μετακόμισε στην Ισπανία, όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βαγιαδολίδ, ενώ το 1950 και το 1951, ως προπονητής της Ατλέτικο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Ντεπορτίβο, Σεβίλλη και Μπελενένσες ήταν οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του, ενώ το 1958 ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, αλλά η διαμάχη του με το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Λάζλο Κουμπάλα, τον ανάγκασε να αποχωρήσει το 1960.

Ίντερ: Η «Γη της Επαγγελίας»!

Αμέσως η Ίντερ τον προσέλαβε και ο Ερέρα γρήγορα συνειδητοποίησε πως οι ιταλικές ομάδες λειτουργούν καλύτερα όταν στηρίζονται στην άμυνα. Έτσι άλλαξε το σύστημα σε 5-3-2, το οποίο του εξασφάλιζε συμπαγή άμυνα αλλά και αντεπιθέσεις - φωτιά.

Με τους «νερατζούρι» έγραψε ιστορία, καθώς από το 1960 μέχρι το 1968 κατέκτησε 7 τρόπαια εκ των οποίων 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 Διηπειρωτικά και 3 πρωταθλήματα! Παράλληλα είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ισπανίας, από το 1959-1962, αλλά και της Ιταλίας 1966-1967.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος στον κόσμο…

Η Ρόμα το 1968 προσέφερε στον Ερέρα το ποσό των 150 χιλιάδων λιρών ετησίως, κάτι το οποίο έκανε τον Αργεντινό τον πιο ακριβοπληρωμένο τεχνικό του κόσμο. Με τους «τζιαλορόσι» κατέκτησε ένα Κύπελλο Ιταλίας ωστόσο το 1970 απολύθηκε λόγω ενός τραγικού συμβάντος…

Στο παιχνίδι με την Κάλιαρι, ο επιθετικός της Ρόμα, Τζάνι Τάκολα, δεν αισθανόταν καλά και ζήτησε να μην παίξει ενώ είχε και υψηλό πυρετό. Ο Ερέρα επέμενε να τον χρησιμοποιήσει και ο Τάκολα άφησε την τελευταία του πνοή στα αποδυτήρια, με τον πρόεδρο της Ρόμα, Αλβάρο Μαρκίνι, να αποφασίζει άμεσα την απόλυση του Ερέρα.

Επιστροφή στην Ίντερ για λίγο…

Το 1973 επιστρέφει στην Ίντερ, ωστόσο η καρδιά του τον προδίδει και έτσι, μετά το έμφραγμα που παθαίνει, αποσύρεται στην Βενετία. Ομως, το μεράκι του και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, δεν μπορούσαν να τον αφήσουν να ησυχάσει…

Το 1978, αναλαμβάνει την Ρίμινι και ένα χρόνο αργότερα επιστρέφει στην Βαρκελώνη, όπου το 1981 αποσύρεται οριστικά από τους πάγκους…

Επηρέασε τον κόσμο της τακτικής…

Ο Ερέρα ήταν μετρ στην ψυχολογία. Ήξερε πώς να κάνει τους παίκτες του να παίξουν ψυχωμένα. Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Όμως ο Ερέρα ήταν και λάτρης της πειθαρχίας, καθώς δεν ήθελε οι παίκτες του να καπνίζουν και να πίνουν, ενώ όταν ήταν στην Ίντερ, είχε τιμωρήσει έναν από τους ποδοσφαιριστές του επειδή είχε πει «ήρθαμε να παίξουμε στην Ρώμη», αντί να δηλώσει «ήρθαμε στην Ρώμη για να κερδίσουμε»!

Ο Ερέρα, ήταν ο πρώτος που είχε πει πως  κόσμος αποτελεί τον 12ο παίκτη μιας ομάδας, ενώ έφερε επανάσταση στο ποδόσφαιρο με το κατενάτσιο, δηλαδή την σούπερ άμυνα με ταχύτατες αντεπιθέσεις.

Ο Ερέρα δεν χρησιμοποιούσε στην πεντάδα της άμυνας ακραίους μπακ, αλλά φουλ-μπακ, τα οποία είχαν τον ρόλο να βοηθούν τον λίμπερο αλλά και να ανεβαίνουν γρήγορα στη επίθεση. Στις δηλώσεις του, ωστόσο, πάντα αρνιόταν πως έπαιζε αμυντικά…

Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία, ο οποίος πήρε εύσημα για την ομάδα του, και ξεχώρισε από τους παίκτες της ομάδας του, με τον θρυλικό Ντι Στέφανο, να αναφέρει την ομάδα των «νερατζούρι» του ’60, ως «η Ίντερ του Ερέρα»…

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Ελένιο Ερέρα: Ο… πατέρας του κατενάτσιο! (videos+photos)



Αγώνες ρεβάνς στα προημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αγώνες ρεβάνς στα προημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μια γιορτή για το περιβάλλον στον Μαραθώνα διοργανώνει η ΜΚΟ WHY NOT
Μια γιορτή για το περιβάλλον στον Μαραθώνα διοργανώνει η ΜΚΟ WHY NOT
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved