Ο Ρεντ Άουερμπαχ και το πούρο της νίκης (photos+videos)

Ο Ρεντ Άουερμπαχ και το πούρο της νίκης (photos+videos)

Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 1999, οι Μπόστον Σέλτικς γιόρτασαν τα 50 χρόνια παρουσίας του Ρεντ Άουερμπαχ στην ομάδα τους!

Ο Ρεντ Άουερμπαχ δεν συγκαταλέγεται απλώς στο κλαμπ των μεγάλων προπονητών που έχουν περάσει από τους πάγκους του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη. Ο «πατριάρχης» των Μπόστον Σέλτικς είναι μέλος μιας «πριβέ» λίστας με ονόματα που, επί της ουσίας, άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στο ΝΒΑ φέρει το όνομά του, εξάλλου έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών.

Ο άνθρωπος που συνήθιζε να κερδίζει με ένα πούρο στο στόμα, κάτι που θεωρήθηκε ως το «απόλυτο σύμβολο νίκης», τιμάται ως πρωτοπόρος του σύγχρονου μπάσκετ, επαναπροσδιορίζοντάς το ως ένα παιχνίδι που κυριαρχείται από το ομαδικό πνεύμα και τη σκληρή άμυνα κι όχι τα ατομικά κατορθώματα και το ταλέντο των παικτών μόνο στην επίθεση. Ήταν ο πρώτος που επέλεξε στο ντραφτ του ΝΒΑ μαύρο παίκτη (το 1950), ο πρώτος που ξεκίνησε στη βασική πεντάδα πέντε Αφροαμερικανούς (το 1964) και ο πρώτος που, ως παράγοντας πλέον, προσέλαβε μαύρο προπονητή (1966).

Ο Άουερμπαχ συνέδεσε το όνομά του με τη «χρυσή» εποχή των Σέλτικς, αφού με τον ίδιο στον πάγκο της η Βοστώνη κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα (τα οκτώ διαδοχικά) από το 1959 έως το 1966, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία των αμερικανικών ομαδικών αθλημάτων. Με εξαίρεση το Φιλ Τζάκσον, κανένας άλλος προπονητής στο ΝΒΑ δεν έχει κατακτήσει περισσότερα δαχτυλίδια από εκείνον. Στις 16 σεζόν που κάθισε στον πάγκο των «Κελτών» πέτυχε συνολικά 938 νίκες, ρεκόρ που κράτησε περίπου 30 χρόνια, πριν το «σπάσουν» αρχικά ο Λένι Ουίλκενς και στη συνέχεια οι Πατ Ράιλι και Ντον Νέλσον. Συνέχισε στη Βοστώνη έως τζένεραλ μάνατζερ, πανηγυρίζοντας άλλα εφτά πρωταθλήματα. Πάντα με ένα πούρο στην άκρη των χειλιών του…

Από το στεγνοκαθαριστήριο στο φθηνό μπάσκετ

Ο Άρνολντ-Τζέικομπ Άουερμπαχ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του (το παρατσούκλι «Ρεντ», με το οποίο καθιερώθηκε, του το κόλλησαν εξαιτίας των κόκκινων μαλλιών του), γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1917 στο Μπρούκλιν. Ο πατέρας του, Χάιμαν, ήταν ρωσικής καταγωγής Εβραίος μετανάστης από το Μινσκ και η μητέρα του, Μαρί Τόμπσον, Αμερικανίδα. Στις δύσκολες εποχές του μεγάλου «κραχ» της αμερικανικής οικονομίας, ξεκίνησε να δουλεύει στο στεγνοκαθαριστήριο του πατέρα του και παράλληλα να πλένει ταξί, προσπαθώντας να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Τζορτζ της Ουάσινγκτον κι εργάστηκε ως καθηγητής στο γυμνάσιο Ρούσβελτ, διδάσκοντας Ιστορία και Φυσική Αγωγή, γράφοντας μάλιστα και έξι βιβλία, τα οποία αργότερα μεταφράστηκαν σε έξι γλώσσες.

Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του -και πάντα με γνώμονα να βγάλει έξτρα χρήματα- έκανε το διαιτητή σε αγώνες μπάσκετ. «Το μπέιζμπολ και το φούτμπολ ήταν πολύ ακριβά. Έτσι άρχισα να παίζω μπάσκετ», αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του. Ωστόσο, η ώρα να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα δεν είχε έρθει ακόμα. Προτίμησε να καταταγεί τρία χρόνια στο Αμερικανικό Ναυτικό, προτού ξεκινήσει την καριέρα του ως προπονητής, εν έτει 1946, στους Ουάσινγκτον Κάπιτολς. Ακολούθησε η τριετία στους Τρι-Σίτις Μπλάκχοκς, από τους οποίους παραιτήθηκε λόγω διάστασης απόψεων στις μεταγραφές με τη διοίκηση της ομάδας.

Η μετακόμιση στη Βοστώνη

Ήταν η σεζόν 1950-5 όταν ο ιδιοκτήτης των Σέλτικς, Ουόλτερ Μπράουν, αντικατέστησε τον Άλβιν «Ντόγκι» Τζούλιαν με το Ρεντ Άουερμπαχ. Οι «Κέλτες» προέρχονταν από αρνητικό ρεκόρ 22-46. Ο Άουερμπαχ έμεινε στον πάγκο τους 16 χρόνια, αλλάζοντας την ιστορία τους. Το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του στη Βοστώνη δόθηκε στις 28 Απριλίου του 1966. Ήταν ο έβδομος τελικός του πρωταθλήματος απέναντι στους Λος Άντζελες Λέικερς, με τους Σέλτικς να επικρατούν με 95-93 και να κατακτούν τον όγδοο τίτλο τους. «Θυμάμαι ότι κέρδιζε περισσότερο από κάθε άλλον», ο Ερλ Λόιντ απέδωσε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι ήταν ο Ρεντ Άουερμπαχ. Απλώς, ανίκητος.

Χρέη γενικού διευθυντή

Σε ηλικία μόλις 48 ετών, ο Ρεντ Άουερμπαχ ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή στη Βοστώνη και με τις κινήσεις του έθεσε τα θεμέλια ώστε η ομάδα να κατακτήσει άλλους επτά τίτλους τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου του 2006, όταν άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 89 ετών ύστερα καρδιακή προσβολή που υπέστη κοντά στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον, παρέμενε ενεργός. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μάλιστα, είχε αφοσιωθεί στο «Red Auerbach Basketball School», προσπαθώντας να μεταφέρει τις γνώσεις του στους νεότερους. «Πέρα από τα αξεπέραστα κατορθώματά του, ο Ρεντ είχε γίνει η μπασκετική ψυχή μας», ήταν τα λόγια του κομισάριου του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του.

Η ειδική εξαίρεση

Το να ανάψεις πούρο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ, τη στιγμή μάλιστα που είσαι εντός παρκέ, δεν είναι απλώς κατακριτέο - είναι απαγορευμένο. Όχι, όμως, για τον Ρεντ Άουερμπαχ. Ο ίδιος συνήθιζε να ανάβει ένα «Hoyo de Monterrey», όταν έκρινε πως η νίκη έχει εξασφαλιστεί, κίνηση που επέκριναν ακόμη και οι παίκτες του. Ωστόσο, ο ίδιος είχε τη φιλοσοφία του και κανένας δεν τολμούσε να του χαλάσει τη συνήθειά του. «Διαφωνώ με τους προπονητές που φωνάζουν συνέχεια. Όταν το παιχνίδι έχει κριθεί, είναι η ώρα να σκεφτώ το επόμενο. Δεν έχει καμία διαφορά να κερδίσω με 30 πόντους. Έχω κάνει τη δουλειά μου και μπορώ να καθίσω αναπαυτικά στον πάγκο μου, απολαμβάνοντας το πούρο μου», απαντούσε στους επικριτές του.

Ακόμα και οι αυστηροί κανονισμοί του ΝΒΑ δεν στάθηκαν ικανοί να αλλάξουν το Ρεντ. Για την ακρίβεια, ο Ρεντ άλλαξε τους κανονισμούς, για αυτό κι όταν στη μετέπειτα έδρα των Σέλτικς, το «Φλιτ Σέντερ», απαγορεύτηκε το κάπνισμα μόνο αυτός είχε άδεια να ανάψει το πούρο του!

Όταν το πούρο έγινε πίπα

Έξι φορές έχει αλλάξει από το 1947, έτος ίδρυσης των Σέλτικς, έως σήμερα το λογότυπό τους. Το ιρλανδέζικο ξωτικό σχεδιάστηκε για πρώτη φορά με τη σημερινή μορφή του το 1969 από τον Ζακ Άουερμπαχ, αδερφό του Ρεντ, με τον τελευταίο όχι μόνο να δίνει σαφείς εντολές για την απεικόνισή του, αλλά και να ποζάρει σε ρόλο μοντέλου κατά τη σχεδίασή του! Στο σκίτσο, πάντως, δεν υπάρχει το σήμα κατατεθέν του, το πούρο της νίκης, αλλά μια πίπα.

Ατάκες του που έμειναν στην ιστορία

Για το μπάσκετ: «Το μπάσκετ είναι σαν τον πόλεμο: θέλει πολύ χρόνο για να μάθεις να επιτίθεσαι κι άλλο τόσο για να αμύνεσαι. Κάνε απλώς αυτό που μπορείς να κάνεις καλύτερα»

Για τον Ντάνι Έιντζ: «Δεν κοιτάει τις στατιστικές. Θέλει όλοι να προσφέρουν. Αλλά τι να κάνεις; Να σκοτώσεις τους ατζέντηδες;».

Για το Φιλ Τζάκσον: «Ο Φιλ είναι προφανώς καλός προπονητής. Δεν μπορείς να κερδίσεις τόσα πολλά παιχνίδια εάν δεν είσαι πολύ καλός προπονητής. Να θυμάστε, όμως, το εξής: υπήρξε πολύ τυχερός. Πάντοτε επέλεγε τα σημεία του. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Για τις συχνές αλλαγές προπονητών: «Φταίνε και οι ιδιοκτήτες. Όλοι πρέπει να ηρεμήσουν. Να δείξουν υπομονή προς τους προπονητές».

Για τους παίκτες του: «Δεν με νοιάζουν τα συστήματα σε έναν πίνακα, αλλά οι ίδιοι οι παίκτες».

Για τον Μπιλ Ράσελ: «Ο Μπιλ άλλαξε την ιστορία του παιχνιδιού απλώς γιατί έκανε την άμυνα να είναι τόσο σημαντική».

Για τον Όσκαρ Ρόμπερτσον: «Είναι τόσο καλός που με τρομάζει».

Η ατυχής ατάκα του για τον Μπομπ Κούζι: «Θέλουμε έναν ψηλό. Οι κοντοί δεν αξίζουν τίποτα. Υποτίθεται ότι πρέπει να κερδίζω, όχι να παίρνω ντόπιους τύπους στην ομάδα μου».

Για το θάνατο του Λεν Μπάιας: «Η Βοστόνη δεν έχει σοκαριστεί τόσο από τη δολοφονία του Κένεντι».

Για την άρνησή του να υπάρχουν τσιρλίντερ στα παιχνίδια των Σέλτικς: «Θα πρέπει απλώς να περιμένουν να πεθάνω, τότε θα μπορούν να έχουν τσιρλίντερ. Πρόκειται για κάτι επιφανειακό, ένα αστείο. Είναι μια δικαιολογία για να βλέπεις ημίγυμνα κορίτσια να τρέχουν πέρα-δώθε, μετατρέποντας το παιχνίδι σε παράσταση του Μπρόντγουεϊ».

Για τα επιτεύγματα των Σέλτικς: «Η υπερηφάνεια μας δεν είχε ποτέ τις ρίζες της στη στατιστική».

Για τα λάθη του: «Έχω κι εγώ το μερίδιό μου στα λάθη. Κάποτε έκανα ντραφτ έναν παίκτη εν ονόματι Μπιλ Γκριν. Αλλά δεν μπορούσε να «πετάξει» (σ.σ. είχε φοβία με τα αεροπλάνα)! Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να παίξει στο πρωτάθλημα»

Για τη ζωή: «Μια σπίθα πράξης αξίζει περισσότερο από στρέμματα υποσχέσεων».
«Αυτός που δεν πιστεύει σε κανέναν είναι αυτός που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί».
«Σωστές πράξεις είναι αυτές που δεν χρειάζονται ούτε εξηγήσεις ούτε απολογίες».
«Για έναν πατέρα όταν πεθάνει το παιδί του πεθαίνει το μέλλον. Για ένα παιδί όταν πεθαίνει ο πατέρας του πεθαίνει το παρελθόν».

Για τις Τέχνες: «Η μουσική ξεπλένει τη σκόνη της καθημερινότητας».
«Η ποίηση είναι πιο κομψή και περισσότερο φιλοσοφημένη από την Ιστορία».

Ο Ρεντ Άουερμπαχ και το πούρο της νίκης (photos+videos)



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved