Ουίλιαμ Σουμέικερ:  Ο βασιλιάς του ιπποδρόμου (photos+videos)

Ουίλιαμ Σουμέικερ: Ο βασιλιάς του ιπποδρόμου (photos+videos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 1997, όταν ο κορυφαίος αναβάτης, Ουίλιαμ Σουμέικερ, αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Το Onsports θυμάται τα κατορθώματα του «sοft hands».

Γεννημένος στο Τέξας, στις 19 Αυγούστου του 1931, ο Σουμέικερ ζύγιζε μόλις 1 κιλό όταν ήρθε στον κόσμο, με τους γιατρούς να μην δίνουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με το αν θα κατάφερνε να επιβιώσει, ωστόσο από μωρό ήταν γεννημένος μαχητής…

Επιβίωσε μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών (!) ωστόσο το ύψος του έφτασε μόλις στο ενάμισι μέτρο, ενώ το βάρος του δεν ξεπέρασε τα 43 κιλά, κάτι που τον βοήθησε να γίνει ο κορυφαίος αναβάτης στην ιστορία των ιπποδρομιών.

Οι γονείς του χώρισαν και ο «Σου» ακολούθησε τον πατέρα του στην Νότια Καλιφόρνια, ο οποίος καθάριζε τον στάβλο της περιοχής για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Εκεί ο μικρός Γουίλι… ερωτεύτηκε τα άλογα και άρχισε να ιππεύει, με τον πρώτο του αγώνα να καταγράφεται στις 19 Μαρτίου του 1949.

Ένα μήνα αργότερα, ήρθε και η πρώτη νίκη για τον 17χρονο τζόκεϊ στο Γκόλντεν Γκέιτς, με το βραβείο της νίκης να δίνει 3 χιλιάδες δολάρια. Tην ίδια χρονιά ο «Σου» πήρε 218 ακόμη νίκες…

Το 1953 ο Σουμέικερ πήρε 485 νίκες, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ νικών σε μια χρονιά, ενώ το ρεκόρ κράτησε μια 20ετία.

Ο Τεξανός αναβάτης πήρε μέρος στο φημισμένο Κεντάκι Ντέρμπι, το οποίο κατέκτησε το 1955, όντας αναβάτης του Swaps. Από το 1958 μέχρι και το 1964, ο «Σου» έγινε ο αναβάτης με τα περισσότερα χρηματικά έπαθλα.

Στην ιστορία έχει μείνει και η… ήττα του στο Κεντάκι Ντέρμπι το 1957 με τον Gallant Man, όταν λίγο πριν την γραμμή του τερματισμού, σταμάτησε το άλογο, καθώς θεώρησε πως είχε τερματίσει, με την γραμμή του τερματισμού να έχει μετακινηθεί αρκετά μέτρα πιο μακριά!

Το Κεντάκι Ντέρμπι, ήρθε ξανά στην κατοχή του το 1954 και το 1965, ως αναβάτης του Tomy Lee και του Lucky Debonair, αντίστοιχα. Με τον Candy Spots (1963) και τον Damascus (1967) κατέκτησε το Πρίκνες. Κέρδισε επίσης το Μπέλμοντ Στέικς 4 φορές σε 11 χρόνια ως αναβάτης των Gallant Man (1957), Sword Dancer (1959), Jaipur (1962) και Damascus (1967).

Ο Σουμέικερ τραυματίστηκε για πρώτη φορά σοβαρά το 1968, καθώς έσπασε το πόδι του από πτώση, ενώ ένα χρόνο αργότερα τραυματίζεται ξανά, σπάζοντας την λεκάνη του, όμως όπως είπαμε, από μωρό ήταν μαχητής…

Ο «Σου» επέστρεψε με μοναδικό στόχο να γίνει πρώτος σε νίκες, κάτι το οποίο κατάφερε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1970 με τον Dares J. στο Ντελ Μαρ. Ήταν η νίκη με αριθμό 6033, ξεπερνώντας με αυτή την επίδοση τον Τζόνι Λόντζεν.

Οι νίκες με τα χρόνια λιγόστευαν, ωστόσο δυο έμειναν στην ιστορία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας…

Το 1981, γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κέρδισε κούρσα 1 εκατομμυρίου δολαρίων, στο Άρλινγκτον με άλογο τον John Henry, ενώ το 1986, έγραψε ιστορία στο Κεντάκι Ντέρμπι, καθώς σε ηλικία 54 ετών έγινε ο γηραιότερος νικητής της φημισμένης κούρσας με άλογο τον Ferdinand.

«Τι συναίσθημα. Νιώθω πως είμαι σε σοκ», είχε δηλώσει αμέσως μετά το τέλος της κούρσας ο «Σου».

Οι κούρσες του «Σου έγιναν όλο και πιο σπάνιες και η τελευταία του νίκη, ήρθε στο Γκολφστριμ Παρκ στις 20 Ιανουαρίου του 1990. Tελευταία φορά που πήρε μέρος σε αγώνα ήταν στις 3 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους στο Σάντα Ανίτα Παρκ, με τελικό απολογισμό της καριέρας του τις 8833 νίκες, ενώ είχε νικήσει το Triple Crown (νίκες σε Κεντάκι Ντέρμπι, Πρίκνες Στέικς και Μπέλμοντ Στέικς) 11 φορές!

Η καριέρα του ως προπονητής

Μια μέρα μετά το τέλος της καριέρας του ως αναβάτη, ο Σουμέικερ αποφάσισε να ακολουθήσει την καριέρα του προπονητή, καθώς κανείς δεν ήξερε καλύτερα από εκείνον το πώς να κουμαντάρει ένα άλογο. Γιια τον λόγο αυτό, άλλωστε, τον φώναζαν «soft hands».

Ωστόσο, η μοίρα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι, όταν στις 8 Απριλίου του 1991, μετά από μια παρτίδα γκολφ και αρκετά ποτά, τράκαρε στον αυτοκινητόδρομο του Λος Άντζελες μένοντας παράλυτος από τον λαιμό και κάτω!

Ο «Σου» δεν επηρεάστηκε και έπρεπε να δώσει ακόμη μια μάχη, την οποία και θα την κέρδιζε…

Σε αναπηρικό καροτσάκι πια, επέστρεψε στις προπονήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Λίγες φορές πίστεψα πως δεν θα τα καταφέρω, αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Σουμέικερ, μήνυσε την Ford, καθώς θεώρησε πως το αυτοκίνητο που οδηγούσε, δεν ήταν ασφαλές, με την δικαστική διαμάχη να λήγει όταν η γνωστή βιομηχανία κατέβαλε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο «Σου», αποσύρθηκε από την προπονητική με απολογισμό 90 νίκες σε 714 κούρσες και συνολικά κέρδη 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Οκτωβρίου του 2003, ενώ φυσικά είναι μέλος του Ηall of Fame των Ιπποδρομιών, με τον θρύλο του να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους του μεταγενέστερους τζόκεϊ…

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook κάντε LIKE στο Οnsports πατώντας ΕΔΩ

Ουίλιαμ Σουμέικερ: Ο βασιλιάς του ιπποδρόμου (photos+videos)



Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved