Man o’ War: Ο θρύλος του ιπποδρόμου! (videos+photos)

Man o’ War: Ο θρύλος του ιπποδρόμου! (videos+photos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Νοεμβρίου του 1947, όταν ο Man o’ War, το κορυφαίο άλογο κούρσας ιπποδρομιών άφηνε την τελευταία του πνοή. Το Onsports σας θυμίζει το άλογο που άλλαξε την ιστορία των ιπποδρομιών…

Ο Man o’ War (γεννημένος στις 29 Μαρτίου του 1917), ήταν απόγονος δυο εκ των κορυφαίων αλόγων των αμερικάνικων κουρσών, του Fair Play και της Mahubah, ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Όγκους Μπελμόντ ο νεότερος, και το όνομα στο άλογο δόθηκε από την σύζυγό του, καθώς ο Μπελμόντ είχε καταταγεί στον στρατό για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι η γυναίκα του ονόμασε το νεογέννητο ζώο Man o’ War, που σημαίνει ο Άντρας του Πολέμου.

Ένα χρόνο μετά την γέννησή του, ο Man o’ War πουλήθηκε στην Σαρατόγκα, στον Σάμιουελ Ριντλ αντί 5 χιλιάδων δολαρίων, ποσό τεράστιο για την εποχή του, ωστόσο τα εξαιρετικά γονίδια του αλόγου, ήταν εγγύηση για επιστροφή των χρημάτων με το… παραπάνω!

Ο Ριντλ, μάλιστα, είχε δηλώσει για το πανέμορφο καφέ άλογο: «Αμέσως μόλις τον είδα, κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι μοναδικό»!

Η καριέρα του Man o’ War

Εκπαιδευτής του νεαρού πρωταθλητή, ήταν ο Λούις Φόστελ ενώ ιππέας του ο Τζόνι Λόφτους. Ο Man o’ War, ντεμπουτάρισε στις 6 Ιουνίου του 1919 στο Μπέλμοντ Παρκ, κερδίζοντας την κούρσα, κάτι το οποίο επανέλαβε τρεις εβδομάδες στο Κιν Στέικς.

Ωστόσο, ο Man o’ War ήταν ένα άλογο περήφανο, το οποίο δεν ήθελε να καταπιέζεται: «Είναι πολύ καλός, είναι πολύ έξυπνος, αλλά ποτέ μην τον αναγκάσεις να κάνει κάτι που δεν θέλει. Ζήτα του ό,τι θες και θα το κάνει», είχε τονίσει ένας από τους φροντιστές του.

Σε ηλικία τριών ετών, ο Man o’ War είχε ύψος μεγαλύτερο από 1,80, ενώ ζύγιζε περισσότερα από 500 κιλά, νούμερα απίστευτα για ένα τόσο μικρό ηλικιακά άλογο. Στην κούρσα του 1,5 μιλίου του Πρίκνες Στέικς, ο Man o’ War επικράτησε άνετα, ενώ συνέχισε να νικάει κούρσες, όπως αυτή του Μπέλμοντ Σέτικς, του Τράβερς Στέικς και του Ντουάιερ Στέικς, ενώ παράλληλα κατέκτησε τα τρόπαια Jockey Club Gold Cup και το Stuyvesant Handicap.

Χαρακτηριστικό του μύθου που είχε ο Man o’ War, ήταν πως κανείς δεν ήθελε να τρέξει εναντίον του, καθώς δεν κέρδιζε απλά τις κούρσες, αλλά τις μετέτρεπε σε… περίπατο!

Αξίζει να αναφέρουμε, τι είχε γράψει η New York Morning Telegraph για τον θρυλικό Man o’ War: «Κάνει μια ντουζίνα από άλογα κλάσης να μοιάζουν δίπλα του ως… μουλάρια 200 δολαρίων»!

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα άλογο ονόματι Hoodwink, για να συναγωνιστεί τον Man o’ War, ωστόσο η διαφορά των δυο αλόγων στην κούρσα ήταν μεγαλύτερη από 30 μέτρα, δημιουργώντας παράλληλα ρεκόρ, καθώς στα 4/5 του μιλίου είχε κάνει χρόνο 2:40, μια επίδοση η οποία δεν έχει ακόμη καταρριφθεί!

Ο Man o’ War, ολοκλήρωσε την καριέρα του με 20 νίκες σε 21 κούρσες, έχοντας πετύχει 3 παγκόσμια ρεκόρ, 2 Παναμερικανικά ρεκόρ και 3 ρεκόρ πίστας, ενώ συνολικά είχε μαζέψει 249 χιλιάδες δολάρια από χρηματικά έπαθλα, ποσό ασύλληπτο για την εποχή!

Αιτία που ολοκλήρωσε σε τόσο νεαρή ηλικία την καριέρα του, ήταν πως η ανάπτυξή του ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ξεπεράσει το κατάλληλο βάρος για άλογο κούρσας!

Χρονιά

Ηλικία

Αγώνες

Νίκες

Δεύτερες θέσεις

Χρηματικά Έπαθλα

1919

2

10

9

1

83,325

1920

3

11

11

0

166,140

Σύνολο

21

20

1

249,465

 

Οι απόγονοί του

Ο Man o’ War ήταν ένα άλογο από εξαιρετικούς πρόγονους και έτσι, οι απόγονοί του ήταν επίσης εξαιρετικοί, δεν μπόρεσαν όμως να φτάσουν την δική του κλάση.

Ο American Flag και ο Crusader, απόγονοι του Man o’ War κατέκτησαν το Μπέλμοντ Στέικς το 1925 και το 1926 αντίστοιχα, ενώ από τον Man o’ War προέρχονται και οι Battleship, Hard Tack και Seabiscuit, με τον τελευταίο να αναδεικνύεται άλογο της χρονιάς το 1938.

Σύμφωνα με τον Κεντ Χόλινγκσγουορθ, το 1966 το 37% των αλόγων που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα στις Πολιτείες τους, ήταν απόγονοι του Man o’ War!

Το τέλος του θρυλικού αλόγου…

Ο Man o’ War πέθανε την 1η Νοεμβρίου του 1947 σε ηλικία 30 ετών από ανακοπή. Η ταφή του αρχικά έγινε στο Faraway Farm, ωστόσο το 1970, μετακινήθηκε η σορός του στο Kentucky Horse Park, όπου στον τάφο του υπάρχει γλυπτό από τον διάσημο καλλιτέχνη, Χέρμπερτ Χάελταϊν.

Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, ο Τύπος της εποχής έγραψε χαρακτηριστικά: «Αν ο Θεός είχε άλογο, αυτό θα ήταν ο Man o' War»!

Αξίζει να αναφέρουμε πως o Man o’ War είναι μέλος του Hall of Fame των αλόγων κούρσας, ενώ έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο άλογο της Ιστορίας, όσον αφορά τις κούρσες.

Τέλος, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως το διάσημο heavy metal συγκρότημα, Manowar, έχει πάρει το όνομα του από το θρυλικό άλογο, όπως αποκάλυψε ένα από τα μέλη του συγκροτήματος, ο Τζόι Ντε Μάιο.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Man o’ War: Ο θρύλος του ιπποδρόμου! (videos+photos)



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved