Αλεξέγιεφ: Ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο (videos+photos)

Αλεξέγιεφ: Ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο (videos+photos)

Σαν σήμερα (1η Νοέμβρη) ο Βασίλι Αλεξέγιεφ το 80ό και τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ της καριέρας του στην άρση βαρών στα +110 κ.

Επί οκτώ χρόνια σχεδόν, ο Σοβιετικός αρσιβαρίστας παρέμενε αήττητος, και δικαίως απέκτησε τον τίτλο του δυνατότερου ανθρώπου στον κόσμο, αφού από τις 24/1/1970, οπότε και σημείωσε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ, σήκωνε τα πάντα. Ήταν άλλωστε ο μόνος που σήκωνε πάνω από 600 κ. και στις τρεις κινήσεις, αρασέ, ζετέ και ντεβελοπέ (σ.σ. υπήρχε ως τους αγώνες του 1972).

Στο διάστημα αυτό κατέκτησε 8 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια και ισάριθμα παγκόσμια, ενώ στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης το 1972 στο Μόναχο και το 1976 στο Μόντρεαλ. Δεν τα κατάφερε στην Μόσχα το 1980, οπότε και θεωρούνταν ήδη εθνικός ήρωας. Το λάθος του ήταν ότι μπήκε σε πολλά κιλά στο αρασέ και αποκλείστηκε με 3 άκυρες. Έθεσε εαυτόν εκτός αγωνιστικής δράσης αμέσως μετά.

Το έγραψε και το «Sports Ιllustrated»

Οι Σοβιετικοί απολάμβαναν, λοιπόν, την ανωτερότητά τους  στο άθλημα των δυνατών επί οκτώ χρόνια, αναγκάζοντας ακόμη και το αμερικάνικο περιοδικό «Sports Ιllustrated» να τιμήσει την σοβιετική ανωτερότητα το 1975 ανακηρύσσοντας τον Βασίλι Αλεξέγιεφ ως τον «δυνατότερο άνθρωπο στον κόσμο».

Έχει σηκώσει δύο φορές το βάρος του, με το οποίο πάλεψε αρκετά  εκτός πλατό, ειδικά όταν εγκατέλειψε την ενεργό δράση. «Δυσκολευόμουν να θυμηθώ πώς ήμουν όταν ζύγιζα 90 κ. Ήταν επίπονο να βάλω αυτά τα κιλά και πολύ πιο δύσκολο να τα χάσω μετά», έλεγε μετά την αποχώρησή του.

Ομελέτα 36 αβγών για πρωινό!

Η προπονητική τακτική του ήταν διαφορετική από τα δεδομένα της εποχής. Ξεκίνησε χωρίς προπονητή, έφτιαξε τις ασκήσεις στα μέτρα του και έτρωγε ομελέτα με 36 αυγά για πρωινό. Αυτά ήταν τα μυστικά της επιτυχίας του. Η άρση βαρών μπήκε στην ζωή του όταν ήταν 18 ετών αλλά για μεγάλο διάστημα δεν είχε προπονητή. «Πώς μπορούσε να ξέρει κάποιος άλλος καλύτερα από μένα το σώμα μου και τις ασκήσεις που είχα φτιάξει μόνος μου για να ενδυνάμωση;»,έλεγε χαρακτηριστικά.

Μια από τις ασκήσεις του η οποία συζητήθηκε πολύ ήταν να σηκώνει βάρη μέσα στο νερό ξεκινώντας την μπάρα από τον βυθό ποταμού.

Είχε την Ολυμπιάδα στο σπίτι του

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνος στην προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια. Η σύζυγός του ονομάζεται Ολυμπιάδα. Τυχαίο;  Στην διάρκεια της καριέρας του ήταν η μαγείρισσά του και φρόντισε την διατροφή του που έπαιξε και σημαντικό ρόλο κατά τον ίδιο στην καριέρα του. Ήταν ωστόσο και η προσωπική του φυσικοθεραπεύτρια. «Τους μυς που δεν μπορούσε να πιάσει η γυναίκα μου να κάνει μασάζ φώναζα τα παιδιά μου», έχει πει σε συνέντευξή του.

Η γενέτειρά του, το Σάχτι, αποτέλεσε το καταφύγιό του, τόσο στην διάρκεια της κυριαρχίας του - οπότε και ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της προσοχής - όσο και την περίοδο μετά τους Αγώνες του 1980, οπότε και ήθελε να εξαφανιστεί από προσώπου γης, ταπεινωμένος.

Επειδή ήθελε να ακούει τον Εθνικό Υμνο

Ο λόγος για τον οποίο έκανε τα ρεκόρ απανωτά όπως εξήγησε ο ίδιος ήταν πάρα πολύ απλός: «Μου αρέσει να ακούω τον ύμνο της χώρας μου πάνω στο βάθρο».

Τα ρεκόρ είναι πολλά, το τελευταίο ήταν τα 256κ. στο ζετέ στην κατηγορία βαρέων βαρών. Το συγκεκριμένο ρεκόρ το είχε βελτιώσει από 221,5 κ.  το οποίο είχε κάνει στις 24/1/1970.

Η ελληνική άρση βαρών τίμησε τον Ρώσο γίγαντα το 1999 στο περιθώριο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, ως τον καλύτερο αθλητή του 20ού αιώνα.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved