Η «πρώτη» του «Ψηλού» (photos)

Η «πρώτη» του «Ψηλού» (photos)

Πριν από 43 χρόνια ο Αντώνης Αντωνιάδης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού σκοράροντας το πρώτο από τα 187 του γκολ με το «τριφύλλι».

Ο «Ψηλός» από την Ξάνθη έκανε ντεμπούτο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» κόντρα στον δυνατό Απόλλωνα της εποχής, κατάφερε να χαρίσει τη νίκη (1-0) με δικό του γκολ στον Παναθηναϊκό, ωστόσο το… άχαρο παρουσιαστικό του και το γεγονός ότι γλιστρούσε διαρκώς στο βρεγμένο αγωνιστικό χώρο – εξαιτίας των παπουτσιών με πλαστικές τάπες που φορούσε – προκάλεσε τις «μουρμούρες» των «πράσινων» οπαδών.

Προπονητής τότε στον Παναθηναϊκό, ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος, που είχε πιστέψει στο ταλέντο του Αντωνιάδη όταν τον είχε δει αγωνιζόμενο με την Ξάνθη. Η σωματοδομή βέβαια του «ψηλού», ήταν τέτοια που αρχικά δεν τον βοήθησε, ωστόσο στη συνέχεια τον… ευνόησε να πετύχει τα γκολ που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου ως ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Κάθε φορά που με έβαζε ο Πετρόπουλος, με γιουχάρανε. Με αποκορύφωμα στο τέλος της χρονιάς να έχω τραβήξει τα εξ αμάξης. Έτσι, το καλοκαίρι του '69, με φωνάζει ο Πετρόπουλος, μου δίνει μια τσάντα με spikes - καρφιά του στίβου, φανέλα, σωβρακάκι και μου λέει: «Θα πας να κάνεις προπόνηση στο Καλλιμάρμαρο με τον Γεωργόπουλο, τον βαλκανιονίκη δρομέα, να βελτιώσεις την ταχύτητά σου, την εκρηκτικότητά σου, γιατί πρέπει να παίξεις μπάλα, είναι κρίμα να μείνεις αναξιοποίητος», δήλωνε παλαιότερα ο Αντώνης Αντωνιάδης για την πρώτη δύσκολη χρονιά του στον Παναθηναϊκό.

Οι πληροφορίες λένε πως έκανε… ακόμα και μπαλέτο για να αποκτήσει πλαστικότητα και καλύτερες κινήσεις μέσα στην μεγάλη περιοχή, κάτι που τελικά τον βελτίωσε όσο τίποτα άλλο, καταφέρνοντας στη συνέχεια να βγει πέντε φορές πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα! Οι τίτλοι που κατέκτησε είναι έξι συνολικά, 4 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972, 1977) και 2 κύπελλα (1969, 1977), ενώ η συμμετοχή του με τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 ήταν η κορυφαία στιγμή στην 22άχρονη καριέρα του.

Όχι μόνο για το συλλογικό επίτευγμα, αλλά και για το προσωπικό του. Τη σεζόν 1970-71, ο Αντώνης Αντωνιάδης με 10 γκολ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στου Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, με το γκολ στο Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον να έχει… μείνει στην ιστορία!

Οι διακρίσεις του Αντώνη Αντωνιάδη

•             1970: Πρώτος σκόρερ Ελλάδος: 25 γκολ.

•             1971: Πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Πρωταθλητριών: 10 γκολ.

•             1972: Πρώτος σκόρερ Ελλάδος: 39 γκολ.

•             1972: Δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη (Ασημένιο Παπούτσι).

•             1973: Πρώτος σκόρερ Ελλάδος: 22 γκολ.

•             1974: Πρώτος σκόρερ Ελλάδος: 26 γκολ.

•             1975: Πρώτος σκόρερ Ελλάδος: 20 γκολ.

Οι τίτλοι του Αντώνη Αντωνιάδη

•             4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1969, 1970, 1972, 1977

•             2 Κύπελλα Ελλάδος: 1969, 1977

•             1 Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: 1971

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved