Ο «μαγικός» μαέστρος του Ολυμπιακού! (photos+videos)

Ο «μαγικός» μαέστρος του Ολυμπιακού! (photos+videos)

Ο Άριελ Ιμπαγάσα είναι ένα από τα… κορυφαία «όπλα» στην… φαρέτρα του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, καθώς αποτελεί τον «εγκέφαλο» στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». Ο Λατίνος μαέστρος κλείνει σήμερα τα 35 του χρόνια και το Onsports σας παρουσιάζει την ιστορία του.

Ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής περνάει στους Πειραιώτες τη δεύτερη… εφηβεία του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες του έχουν… κολλήσει χαρακτηρισμούς όπως «μάγος» για τις εξαιρετικές του μεταβιβάσεις, «μπαλαντέρ» για την ικανότητά του να… μοιράζει προς πάσα κατεύθυνση το παιχνίδι και «μαέστρος» για τον τρόπο που… διευθύνει την ομάδα του Ολυμπιακού.

Ο Άριελ Ιμπαγάσα παίρνει τις… μπαγκέτες του, προετοιμάζει τις κινήσεις του και με το σφύριγμα της έναρξης κουνάει ρυθμικά τα χέρια του, καθοδηγώντας αρμονικά και βάσει πλάνου τους συμπαίκτες του, όπως ακριβώς λειτουργεί και ένας μαέστρος κατά την διάρκειας μίας συναυλίας.

«Καθήκον ενός καλού μαέστρου είναι η ικανότητά του να βρει τον ιδανικό τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτεί τις προσωπικές δεξιότητες, αλλά και τα στοιχεία εκείνα του προσωπικού στυλ παιξίματος και να τα χαλιναγωγήσει στην υπηρεσία του αρχικού του οράματος», αναφέρει σε έκθεσή του ο ιδρυτής και Διευθυντής του φωνητικού συνόλου «Νεύμα», Νικόλας Μπογιατζής για το πολυσχιδή ρόλο του μαέστρου.

Οι «ποδιές» του «σωλήνα»

Ο Λατίνος ποδοσφαιριστής είδε για πρώτη φορά το φως της μέρας στις 27 Οκτωβρίου του 1976 σε μία συνοικία του Μπουένος Άιρες, της μεγαλύτερης πόλης και πρωτεύουσας της Αργεντινής. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά… βήματα τα έκανε στα τμήματα υποδομών της Λανούς, εκεί όπου… κόλλησε το προσωνύμιο «El Cano», το οποίο στα ισπανικά σημαίνει σωλήνας.

Σε ένα παιχνίδι του Άριελ Ιμπαγάσα με την ακαδημία της ομάδας, ένας περαστικός είδε τον Αργεντίνο να περνάει τον αντίπαλό του με «ποδιά» κάτω από τα πόδια του, με αποτέλεσμα να τον φωνάξει «Κάνιο», όνομα που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Συλλογή... τίτλων

Σε ηλικία 18 ετών, το 1994, «χτύπησε» την πόρτα της πρώτης ομάδας της Λανούς και λίγους μήνες αργότερα αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη του συλλόγου, έχοντας ήδη… γράψει στο ενεργητικό του μια εξαιρετική παρουσία με την Εθνική Αργεντινής Κάτω των 20 στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο προπονητής που πίστεψε όσο κανένας άλλος στην αξία του Άριελ Ιμπαγάσα ήταν ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο πρώην τεχνικός ηγέτης του Άρη, ανέλαβε την Λανούς το 1995 και καθιέρωσε στο αρχικό σχήμα τον βραχύσωμο ποδοσφαιριστή. Η «Γκρανάτε» την ίδια χρονιά έφτασε στην κατάκτηση του «Copa Conmebol», της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης στην Λατινική Αμερική. Αντίπαλος στον τελικό ήταν η Ιντεπεντιέντε από την Κολομβία.

Στο πρώτο παιχνίδι, η Λανούς επικράτησε με 2-0 με τον Άριελ Ιμπαγάσα να βάζει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, ενώ στον επαναληπτικό, οι Κολομβιανοί επικράτησαν με 1-0 χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Το ταξίδι στην Ευρώπη

Δύο χρόνια αργότερα, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ανέλαβε την καθοδήγηση της Μαγιόρκα και μετά από τον πρώτο… αναγνωριστικό χρόνο, έφερε στις Βαλεαρίδες Νήσους τον «Κάνιο», θέλοντας να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του.

Και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Οι «νησιώτες» κατέλαβαν την τρίτη θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν, ήταν φιναλίστ στον τελικό του τελευταίου Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκαν με 2-1 από την Λάτσιο και κατέκτησαν το ισπανικό Super Cup, επικρατώντας δύο φορές της Μπαρτσελόνα με 2-1 και 1-0.

Η τελευταία σεζόν, της πρώτης θητείας του Άριελ Ιμπαγάσα στην Μαγιόρκα το 2002-’03 ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας. Ο Αργεντινός πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τις Βαλεαρίδες Νήσους με προορισμό την Μαδρίτη, για λογαριασμό της Ατλέτικο.

Έπειτα από τρία πετυχημένα χρόνια με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος», την άνοιξη του 2006 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους πρωτευουσιάνους, ωστόσο, η έλευση του Χαβιέ Αγκίρε στον πάγκο της ομάδας της Μαδρίτης, άλλαξε τα… πλάνα του «Κάνιο» ο οποίος είδε να μην υπολογίζεται.

Η επιστροφή στο... νησί

Για τον λόγο αυτό, έλυσε το συμβόλαιό του και άμεσα ήρθε σε συμφωνία με τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, πρώην προπονητή της Ατλέτικο και τεχνικό ηγέτη της Μαγιόρκα και επέστρεψε σε… γνώριμα λημέρια. Η επιστροφή του στους νησιώτες συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στην δεύτερη σεζόν το 2007-’08 αναδείχθηκε κορυφαίος… πασέρ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, μοιράζοντας 15 ασίστς.

Το επόμενο καλοκαίρι, η Μαγιόρκα βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα η πρόταση της Βιγιαρεάλ της τάξεως των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, να αναγκάσει τη διοίκηση των Νησιωτών να πει το «ναι» για την παραχώρηση του Αργεντινού άσου.

Η γνωριμία με τον Βαλβέρδε

Ο Άριελ Ιμπαγάσα όντας μέλος του… πληρώματος του «κίτρινου υποβρυχίου» αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Champions League, πετυχαίνοντας μάλιστα το πρώτο του τέρμα στην διοργάνωση απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την φάση των «16» στον επαναληπτικό του 1-1 του πρώτου αγώνα στην Ισπανία, όπου οι Ίβηρες επικράτησαν με 2-1 και πήραν την πρόκριση.

Την επόμενη σεζόν, στον πάγκο της Βιγιαρεάλ ξεκίνησε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο «τσινγκούρι» είχε την πρώτη… γνωριμία με τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό, ωστόσο τα αρνητικά αποτελέσματα, έφεραν τον Βάσκο τεχνικό μακριά από την τεχνική ηγεσία του «κίτρινου υποβρυχίου». Μόλις ο Άριελ Ιμπαγάσα έμεινε εκτός συμβολαίου με τους Ισπανούς, ο Ερνέστο Βαλβέρδε εισηγήθηκε την απόκτησή του από τον Ολυμπιακό.

Πάντως, πριν την αποχώρησή του από τους «κίτρινους», ο γεννημένος στο Μπουένος Άιρες ποδοσφαιριστής, είχε προλάβει να γράψει το όνομά του σε ένα σημαντικό ρεκόρ στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, καθώς την 1η Μαΐου του 2010 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, έφτασε τα 340 παιχνίδια στην Πριμέρα Ντιβιζιόν «σπάζοντας» αυτό του Φερνάντο Κάθερες και έγινε ο Αργεντινός με τις περισσότερες συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2010 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό, στην προσπάθεια των «ερυθρόλευκων» να δημιουργήσουν εκ νέου μια ανταγωνιστική ομάδα, ύστερα από το… στραπάτσο της προηγούμενης σεζόν και την 5η θέση στη βαθμολογία, μετά από τα… καταστροφικά play offs. Από την πρώτη στιγμή, ο Άριελ Ιμπαγάσα έδειξε το πλούσιο ταλέντο του και έκανε όλη την «ερυθρόλευκη» κερκίδα να τραγουδάει στον… ρυθμό του!

Ο Αργεντινός στην πρώτη του χρονιά στον Πειραιά είχε 29 συμμετοχές, 24 στο Πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο και 2 στο Europa League, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 9 ασίστ. Ο καταλυτικός ρόλος που παίζει στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε, κατά τη διάρκεια της φετινής προετοιμασίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία του Άριελ Ιμπαγάσα από ένα φιλικό παιχνίδι: «Ιμπαγάσα είναι μόνο ένας», είπε, βάζοντας τέλος στις διάφορες συγκρίσεις με άλλους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

 

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Ο «μαγικός» μαέστρος του Ολυμπιακού! (photos+videos)



Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved